top of page

Grote tegenslag voor Intel in nieuwe chip foundry sector

In het kort:

  • Intel onthulde een operationeel verlies van $7 miljard in 2023 voor zijn halfgeleiderproductiebedrijf.

  • De verliezen van de foundry business worden verwacht hun dieptepunt te bereiken in 2024, met plannen om break-even te bereiken ergens tussen dit kwartaal en eind 2030.

  • De strategische draai van Intel naar het aanbieden van foundry-diensten voor externe klanten vormt een belangrijke stap in het streven van het bedrijf om weer een dominante speler te worden in de competitieve halfgeleiderindustrie.


Intel heeft recentelijk zijn financiële resultaten onthuld van zijn opkomende foundry business, die een operationeel verlies van $7 miljard rapporteerde over het fiscale jaar 2023, op een omzet van $18,9 miljard. Deze bekendmaking, de eerste in zijn soort specifiek voor Intels foundry business, markeert een aanzienlijke verschuiving in de manier waarop het bedrijf zijn financiële gezondheid rapporteert.


Intels financiële problemen en strategische herpositionering

In 2023 leed Intel's foundry business een groter verlies vergeleken met 2022, waar het een verlies van $5,2 miljard rapporteerde op een omzet van $27,5 miljard. Deze financiële achteruitgang illustreert de uitdagingen waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt in deze snel evoluerende en uiterst competitieve markt. Ondanks deze tegenslagen, is het management, onder leiding van CEO Patrick Gelsinger, vastberaden om deze eenheid naar winstgevendheid te leiden in de nabije toekomst.


Intel heeft zich onder Gelsinger's leiding gefocust op een dual-track strategie: het voortzetten van de ontwikkeling en productie van eigen processoren, terwijl het ook foundry-diensten aanbiedt aan externe bedrijven. Deze strategische draai van het bedrijf wordt gezien als essentieel voor Intels langetermijnsucces en positionering als een sleutelspeler in de halfgeleiderfabricage op Amerikaanse bodem.


De aandelenkoers van Intel sinds de beursgang:


Het belang van CHIPS en Science Act financiering

Een belangrijk element in Intels strategie is de bijna $20 miljard aan financiering die het bedrijf heeft veiliggesteld via de CHIPS en Science Act van de Biden-administratie. Deze financiering is cruciaal voor Intel, aangezien het streeft naar het versterken van zijn foundry business en het bevorderen van de Amerikaanse halfgeleiderproductiecapaciteit.



Ondanks de huidige financiële tegenslagen, is Intel optimistisch over de toekomst van zijn foundry business. Het bedrijf verwacht dat de verliezen hun dieptepunt zullen bereiken in 2024, met een pad naar break-even ergens tussen nu en eind 2030. Deze verwachting is gedeeltelijk gebaseerd op de $15 miljard aan reeds geboekte omzet voor de foundry services, waaronder een significante deal met Microsoft.


De kerninzichten uit de update van Intels Foundry Business

Tijdens de eerste jaarlijkse conferentie voor zijn foundry business in februari 2024, heeft Intel een reeks belangrijke aankondigingen gedaan die de toekomstige richting van het bedrijf en zijn ambitie in de halfgeleiderindustrie belichten. Hier zijn vier essentiële inzichten uit deze update:

Microsoft als nieuwe klant markeert een strategische mijlpaal

De bekendmaking dat Microsoft de nieuwste klant van Intel Foundry is geworden, is een aanzienlijke ontwikkeling. Deze samenwerking benadrukt Intels vermogen om geavanceerde, op maat gemaakte chips te leveren die essentieel zijn voor de AI-technologieën van Microsoft.


De keuze van Microsoft voor het Intel 18A proces onderstreept de technologische vooruitgang en betrouwbaarheid van Intels chipproductiecapaciteiten. Met een verwachte levensduur waarde van meer dan $15 miljard over zijn wafer- en geavanceerde verpakking segmenten, positioneert deze deal Intel Foundry stevig als een cruciale speler in de halfgeleiderfabricagemarkt.


Samenwerking met Arm om innovatie te stimuleren

De aankondiging van een partnerschap met Arm, een grote chipontwerper, is een strategische zet van Intel om zijn aanbod van foundry-diensten uit te breiden naar Arm-gebaseerde system-on-chips (SoCs).


Deze samenwerking, inclusief gezamenlijke investeringen en het ter beschikking stellen van IP op grote schaal, is bedoeld om een nieuwe golf van innovatie aan te drijven. Met Arm-aandelen die dit jaar met bijna 80% zijn gestegen, voornamelijk door de AI-aandelen explosie, benadrukt deze samenwerking de rol van Intel Foundry als een sleutelfacilitator van toekomstige technologische vooruitgang.


Ambitie om 's werelds nummer 2 foundry te worden tegen 2030

Intel heeft zijn ambitie uitgesproken om tegen 2030 de op één na grootste foundry ter wereld te worden. Dit doel toont de vastberadenheid van het bedrijf om een dominante positie te verkrijgen in een markt die momenteel wordt beheerst door enkele sleutelspelers, waaronder de marktleider TSMC. Met slechts 1% marktaandeel in hetzelfde kwartaal waarin TSMC bijna 58% had, benadrukt deze doelstelling Intels inzet voor grootschalige groei en concurrentievermogen.


Overheidscontracten en CHIPS Act-financiering ondersteunen groei

De steun van de Amerikaanse overheid, waaronder een miljardencontract en verwachte voordelen van de CHIPS Act-financiering, speelt een cruciale rol in de uitbreidingsplannen van Intel Foundry.


Deze overheidssteun is niet alleen financieel van aard, maar versterkt ook Intels positie als een betrouwbare partner voor bedrijven binnen de chipproductie, te midden van de groeiende vraag naar AI-technologieën. De aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, tijdens het evenement en haar toezegging om de positie van het land in de chipindustrie te verbeteren, onderstreept het nationale belang van Intels inspanningen.



Een kijk op de concurrentie en industrie impact

De stap van Intel naar een meer open foundry business model, waar het chips produceert voor andere bedrijven, wordt gezien als een directe uitdaging voor gevestigde spelers zoals Taiwan's TSMC. Deze strategische verschuiving heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor de hele halfgeleiderindustrie, waarbij Intel streeft naar herstel van zijn vroegere dominantie en het bevorderen van innovatie en concurrentievermogen op Amerikaanse bodem.


Intel staat op een cruciaal kruispunt, waarbij het zich inzet voor een ingrijpende transformatie van zijn business model in de hoop zijn positie in de halfgeleiderindustrie te heroveren. Ondanks de financiële uitdagingen op korte termijn, toont het bedrijf een onwankelbaar vertrouwen in zijn strategie en toekomstige groeipotentieel. De toekomst zal uitwijzen of Intels inspanningen vruchten zullen afwerpen, maar één ding is zeker: de strijd om de toekomst van de halfgeleiderfabricage is in volle gang.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page