top of page

Google streeft Amazon voorbij in dronebezorging

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023

Alphabet, Google's moederbedrijf heef enorme stappen gezet omtrent drone bezorging. Deze tak heet Wing. Wing heeft onlangs haar nieuwste bezorgdrones gepresenteerd die in staat zijn om meerdere bezorgingen per vlucht te doen. Dit betekent dat de drones in één vlucht meerdere pakketjes kunnen bezorgen, waardoor de efficiëntie van de bezorgdiensten aanzienlijk verbetert.


Wing hoopt hiermee de last-mile-delivery zoals een flink, picnic, deliveroo, uber eats en thuisbezorgd te "disrupten". Ze hebben speciale ophaalpunten ingericht waarbij een pakketje in een soort mast wordt opgehangen, waar de drone hem kan oppikken. Het idee is dat de drone meerdere bezorgingen doet en dan terugkeert naar zijn centrale hub wanneer hij moet worden opgeladen.

De nieuwe drones zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en navigatiesystemen, waardoor ze veilig en nauwkeurig kunnen vliegen en landen. Daarnaast zijn ze voorzien van een geautomatiseerd laadsysteem, waardoor de drone zelfstandig kan landen, het pakketje kan lossen en weer opstijgen zonder tussenkomst van een menselijke operator.

Wing heeft al eerder succesvolle testvluchten uitgevoerd met haar bezorgdrones in Australië en Finland. In Australië heeft de dronebezorgservice al enkele duizenden pakketten afgeleverd bij klanten in Canberra. In Finland heeft Wing een samenwerking met de Finse postdienst Posti, waarbij de drones pakketjes bezorgen in de stad Vuosaari. Google is zelfverzekerd en zegt dat deze tests, enorm succesvol waren.

Met de nieuwe drones wil Wing haar dronebezorgservice verder uitbreiden en verbeteren. Het bedrijf richt zich met name op gebieden waar de traditionele bezorgdiensten minder goed beschikbaar zijn, zoals afgelegen gebieden en eilanden. Ook kan de dronebezorgservice worden ingezet bij spoedleveringen, zoals bijvoorbeeld medicijnen die snel bezorgd moeten worden.

Wing is niet de enige die zich bezighoudt met dronebezorging. Ook andere grote techbedrijven, zoals Amazon en UPS, zijn bezig met het ontwikkelen van hun eigen bezorgdrones. Het gebruik van drones voor bezorging biedt vele voordelen, zoals snellere bezorging en lagere kosten, maar er zijn ook nog uitdagingen te overwinnen, zoals de veiligheid van de drones en de privacy van de ontvangers. Amazon heeft echter flink teleurgesteld omdat de testvluchten in texas niet door mochten door regulering.

De ontwikkelingen op het gebied van dronebezorging gaan snel en het is dan ook niet ondenkbaar dat we binnen een korte tijd al regelmatig drones door de lucht zien vliegen met pakketjes aan boord in plaats van zwetende, fietsende Deliveroo bezorgers. Google denkt dat ze in 2024 dit op massa schaal kunnen inzetten.9 opmerkingen

9 comentarios


Ik hoop toch niet dat er in de toekomst honderden/duizenden drones per dag over vliegen met allerlei pakketten. Bederft het hele uitzicht van onze mooie lucht naar mijn mening

Me gusta


Mooie content Rabi. Heb mijn Google aandelen verkocht voor Amazon. Heb sterk het gevoel dat Google een andere (hoofd)koers moet gaan bewandelen dan search (zo ook drones) , daar waar Amazon nu pas de vruchten kan gaan plukken van de opbouwfase

Me gusta

Maar wat ik dan denk. Kan je deze dingen dan niet neerschieten uit de lucht??

Me gusta
Rabi Safi
Rabi Safi
10 mar 2023
Contestando a

😂

Me gusta

Helemaal mee eens!

Me gusta

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..