top of page

Google kondigt nieuwe miljarden business aan

In het kort:

  • Google is van plan nieuwe mapping API's te verkopen die energie- en milieugegevens bevatten, met als doel in het eerste jaar tot $100 miljoen te genereren.

  • Het bedrijf heeft inmiddels al gegevens van meer dan 350 miljoen gebouwen wereldwijd.

  • Een aantal potentiële klanten zijn onder andere Zillow, Marriott en Tesla.

In een poging bij te dragen aan de groene revolutie, heeft Google plannen aangekondigd om nieuwe mapping data te verkopen aan bedrijven die producten rond hernieuwbare energie bouwen. Volgens bronnen wil de techgigant tot wel $100 miljoen genereren in het eerste jaar na de lancering. De potentiële opbrengsten op lange termijn liggen zelfs nog stukken hoger.Google wil bedrijven toegang geven tot nieuwe API's (Application Programming Interfaces) die gegevens over zonne-energie, energie-informatie en de luchtkwaliteit bevatten. Philip Fisher, een van de eerste beleggers die zich richtte op groeibedrijven, zei weleens: "We moeten altijd veranderen, vernieuwen en verbeteren." Google lijkt dit nu ook te omarmen in de duurzame energiesector.


Binnen Google's nieuwste aanbod valt vooral de Solar API op, een tool die goud waard kan zijn voor zonne-installateurs, denk aan SunRun en Tesla Energy. Maar daar stopt het niet: Google ziet ook kansen voor samenwerkingen. Vastgoedgiganten zoals Zillow en Redfin, de bekende hotelketen Marriott Bonvoy, en zelfs grote nutsbedrijven zoals PG&E staan op hun radar.


Een groot deel van deze Solar API-gegevens is afkomstig van Project Sunroof, een initiatief van Google dat in 2015 werd gelanceerd. Dit project helpt gebruikers in te schatten wat zonne-installaties hen kunnen opleveren, zowel in termen van elektriciteitsbesparingen als in de grootte van de benodigde installatie. Een hoogtepunt van deze tool is de 3D-modellering van daken en nabijgelegen bomen, gebaseerd op uitsluitend Google Maps-gegevens.Volgens interne documenten die door CNBC zijn bekeken, heeft Google gegevens van meer dan 350 miljoen gebouwen. Dit is een indrukwekkende groei vergeleken met de 60 miljoen gebouwen die in 2017 werden aangehaald voor Project Sunroof.


Google werkt niet alleen aan zonne-energie. Ze hebben ook een Air Quality API in ontwikkeling. Hiermee kunnen klanten gegevens over de luchtkwaliteit opvragen, van informatie over vervuilende stoffen tot gezondheidsaanbevelingen voor bepaalde gebieden.


Google's zoektocht naar nieuwe inkomsten komt net op een moment waarop het bedrijf financiële druk voelt door een algemene economische dip. In 2021 merkte Morgan Stanley's Brian Nowak op dat Google Maps lang niet optimaal is benut. Maar met Google's vernieuwde focus op duurzaamheid en energie, lijkt het erop dat ze klaar zijn om deze koers te veranderen en de mogelijkheden van Google Maps ten volle te ontdekken.Google's nieuwste initiatieven binnen de hernieuwbare energie en duurzaamheid tonen aan dat zelfs technologiegiganten zich moeten blijven aanpassen aan de veranderende behoeften van onze planeet. Met een duidelijk oog op de toekomst en de mogelijkheid om miljoenen gebouwen in kaart te brengen, zet Google een stap vooruit naar een groenere toekomst. Wat het uiteindelijk gaat opleveren is nog maar de vraag, maar het potentieel is in ieder geval groot.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..