top of page

Google Cloud is eindelijk winstgevend

Naar aanleiding van mijn analyse van Google, waar ik de berekeningen doornam om te bepalen of Google goed gewaardeerd is, vroeg iemand wat ik bedoel met Google's kapitaal allocatie. Als sceptische belegger heb ik mijn twijfels gehad over de zware investeringen van Google in zijn cloud-computing business, bedoeld om te concurreren met Amazon en Microsoft.


Maar nu lijkt het erop dat deze omvangrijke investeringen eindelijk vruchten beginnen af te werpen! Alphabet meldde in haar kwartaalcijfers dat de cloud-business van Google voor het eerst winstgevend is, sinds het drie jaar geleden begon met het rapporteren van operationele cijfers voor deze divisie. Laten we eens dieper ingaan op wat dit betekent en wat de toekomst in petto heeft voor Google en zijn concurrenten in de cloudmarkt.De winstgevendheid van Google's cloud-business is vooral te danken aan de groei in zowel het Google Cloud Platform (dat cloud-infrastructuur en -diensten verhuurt die bedrijven kunnen gebruiken om hun eigen applicaties te bouwen en te draaien) als Google Workspace (productiviteitssoftware). Cloud-klanten zijn onder andere zwaargewichten als Deutsche Bank, Major League Baseball, PayPal en UPS. In het eerste kwartaal genereerde het cloud-segment een operationele winst van $191 miljoen op een omzet van $7,45 miljard. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar rapporteerde de eenheid een verlies van $706 miljoen op een omzet van $5,82 miljard.


Google's strategie om zaken te winnen van grote bedrijven en overheidsinstanties die een keuze moeten maken tussen techbedrijven bij het overstappen naar de cloud en het gebruik van meer rekenkracht-intensieve applicaties zoals kunstmatige intelligentie lijkt zijn vruchten af te werpen. Naarmate steeds meer bedrijven en organisaties overstappen naar de cloud, zal de concurrentie tussen deze techreuzen toenemen.


De strijd tussen Google, Amazon en Microsoft in de cloud-computing markt is intens, en Google's recente aankondiging dat hun cloud-business eindelijk winstgevend is, lijkt reden tot optimisme.


Hoewel de winstgevendheid van Google Cloud een belangrijke mijlpaal is, blijft Amazon Web Services de onbetwiste marktleider. Microsoft's Azure is ook een geduchte concurrent. Google's succes, hoewel prijzenswaardig, betekent niet automatisch dat ze hun rivalen zullen inhalen maar wel dat ze flink aan de weg aan het timmeren zijn om niet alleen afhankelijk te zijn van advertentie inkomsten maar ook op een andere manier van waarde kunnen zijn voor hun klanten.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..