top of page

Beleggen in de cloud - 3 Aandelen bezitten 66% van de markt

De groei van de cloud is als een sneeuwbal die van een berg afrolt. Het begint klein en onschuldig, maar al snel wordt het groter en groter, en neemt het alles mee wat op zijn pad komt. De cloud verzamelt steeds meer data, apps en gebruikers, en wordt zo een enorme kracht die niet te stoppen is. De cloud is inmiddels niet alleen de toekomst maar onmisbaar in ons leven.


Hoe de cloudsector verandert in 2022


De cloudsector heeft een recordjaar achter de rug, met een totale omzet van bijna 230 miljard dollar in 2022. Maar de groeisnelheid is aan het vertragen, en de concurrentie wordt heviger. Wat kunnen we verwachten van de cloudmarkt in 2022? Hier zijn enkele trends en voorspellingen.


  • De uitgaven aan cloud voor het vierde kwartaal van 2022 overtroffen wereldwijd 61 miljard dollar, wat eigenlijk meer dan 10 miljard dollar meer was dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar het groeitempo vertraagde als reactie op verschillende factoren in de bredere economie. Volgens Synergy Research Group werd de groei van 21 procent in het vierde kwartaal "aanzienlijk gehinderd" door de historisch sterke Amerikaanse dollar en een ernstig beperkte Chinese markt. De Amerikaanse markt groeide met 27 procent, terwijl de Chinese markt slechts met 9 procent groeide. Dit wijst op een verschuiving in de regionale dynamiek van de cloudmarkt, waarbij andere regio's zoals Europa, Latijns-Amerika en Azië-Pacific sneller groeien dan de traditionele leiders.


  • De drie grootste cloudaanbieders - Amazon's AWS, Microsoft Azure en Google Cloud - zagen hun gezamenlijke aandeel in de totale markt toenemen tot ongeveer 66 procent, tegenover 63 procent een jaar geleden. Azure is hier de sterke performer, met een wereldwijd marktaandeel van 23 procent vergeleken met een gemiddeld van 21 procent voor de voorgaande vier kwartalen. Amazon bleef ongeveer binnen een marktaandeelband van 32-34 procent, terwijl het aandeel van Google ook onveranderd bleef ten opzichte van het vorige kwartaal op 11 procent, maar 1 procent hoger dan een jaar geleden. De dominantie van deze drie spelers laat weinig ruimte over voor andere cloudaanbieders, die moeten concurreren op prijs, kwaliteit, innovatie en specialisatie om hun marktaandeel te behouden of te vergroten.


  • De cloudmarkt wordt steeds meer gedreven door nieuwe toepassingen en technologieën die hoge eisen stellen aan de cloudinfrastructuur. Denk aan kunstmatige intelligentie, big data-analyse, internet der dingen, edge computing, blockchain en metaverse. Deze trends zullen de vraag naar cloudcapaciteit en -diensten blijven stimuleren, maar ook nieuwe uitdagingen en kansen creëren voor zowel cloudaanbieders als -gebruikers. Cloudaanbieders zullen moeten investeren in hun infrastructuur, beveiliging, schaalbaarheid en differentiatie om aan de behoeften van deze nieuwe toepassingen te voldoen. Cloudgebruikers zullen moeten profiteren van de voordelen van de cloud, zoals flexibiliteit, kostenefficiëntie en innovatie, maar ook rekening moeten houden met de risico's en uitdagingen, zoals complexiteit, afhankelijkheid en regelgeving.De cloudsector is dus nog lang niet verzadigd of gestabiliseerd. Integendeel, het is een dynamische en evoluerende markt die voortdurend nieuwe mogelijkheden en uitdagingen biedt voor alle betrokken partijen. Zoals gewoonlijk houd ik je hier op de hoogte!


Lees ook

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..