top of page

Een 6,6% dividend aandeel

In het kort:

  • Verizon-aandelen bieden een dividendrendement van 6,6%.

  • Ondanks uitdagingen richt Verizon zich op convergentie en GenAI om groei te stimuleren in de consumentenmarkt.

  • In dit artikel ga ik verder in op de mogelijke kansen en risico´s voor Verizon en wat we kunnen verwachten van het bedrijf.


In een steeds meer onderling verbonden wereld staat Verizon aan de voorhoede van de Amerikaanse telecommunicatie-industrie. Als het grootste telecommunicatiebedrijf in de VS, met een personeelsbestand van 105.000 medewerkers in 2023, blijft Verizon een dominante kracht. In 2024 werd het bedrijf wereldwijd gerangschikt als de op drie na grootste telecommunicatiebedrijf op basis van marktkapitalisatie en als het op één na waardevolste telecommerk ter wereld. Deze prestaties benadrukken Verizon's sterke marktpositie en merkreputatie, de vraag is echter wat we aan groei kunnen gaan verwachten van het bedrijf.


Verizon rapporteerde in het eerste kwartaal van 2024 een verlies van 68.000 post-paid telefoonverbindingen, wat beter was dan verwacht. Toch wijzen de winsten van concurrenten zoals T-Mobile (TMUS) en AT&T (T) op de intense concurrentie die Verizon ondervindt. Daarnaast kan de voortdurende daling in zakelijke omzet de uitdagingen in de consumentenmarkt verergeren en de middellangetermijngroei van Verizon onder druk zetten.


De aandelenkoers van Verizon sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Ondanks de uitdagingen in de consumentenmarkt, zag Verizon een stijging van 4,4% in de gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU) in het post-paid segment. Verizon werkt aan een convergentiestrategie door zijn leidinggevende positie in FWA en glasvezelnetwerken te integreren. Momenteel is slechts 15% van de Verizon-klanten geconvergeerd, wat aanzienlijke groeikansen biedt. Echter is dit op langere termijn niet een aanhoudende inkomstenbron, echter kan het op kortere termijn wel een interessante katalysator van stijgende omzet zijn.


Verizon voegde in het eerste kwartaal van 2024 maar liefst 389.000 breedbandabonnees toe, inclusief 151.000 nieuwe vaste draadloze abonnees. Deze prestaties onderstrepen de aantrekkingskracht en de concurrentiekracht van Verizon's dienstenaanbod in de huidige markt. Voor het volledige boekjaar 2024 verwacht Wall Street dat de winst per aandeel (EPS) van Verizon licht zal dalen tot $4,59 per aandeel, terwijl de omzet stabiel zal blijven rond de $135 miljard.


Op het nieuwsfront heeft Verizon's publieke sector divisie onlangs een enorm 10-jarig contract ter waarde van $495 miljoen binnengehaald van de Amerikaanse marine. Dit contract is bedoeld om het netwerk van de eerste hulpverleners van de marine operationeel te houden, wat de positie van Verizon in de publieke sector verder versterkt. Daarnaast heeft Verizon zijn samenwerking met TelevisaUnivision uitgebreid, net op tijd voor de Copa America 2024. Deze uitbreiding zal de merkbekendheid van Verizon in de Spaanstalige mediamarkt vergroten en mogelijk nieuwe groeikansen creëren in het buitenland, welke het bedrijf goed kan gebruiken.


Daarnaast ziet Verizon kansen in GenAI aan de rand van het netwerk. Deze technologie, die naar verwachting van de cloud naar edge-AI inferencing zal uitbreiden, kan nieuwe groeidrijvers creëren door lagere latentie te bieden. Het is echter nog maar afwachten in hoeverre deze groeimarkt echt van de grond komt, vergelijkbaar met de manier waarop we dit bij een soortgelijk bedrijf als Nokia zien.Ondanks dat Verizon in 2023 bijna 134 miljard dollar aan inkomsten genereerde en sinds 2021 stabiel boven de 130 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten blijft, staat het bedrijf voor aanzienlijke uitdagingen. De consumentensector, goed voor meer dan driekwart van de totale inkomsten, blijft de belangrijkste inkomstenbron. Toch rapporteerde Verizon een ongebruikelijk lage nettowinst van 12,1 miljard dollar in 2023, deels als gevolg van een waardeverminderingsverlies van 5,8 miljard dollar op goodwill voor zijn bedrijfsunits en dalende prestaties in de vaste lijnen. Ondanks deze financiële tegenslagen blijft Verizon fors investeren in marketing, met 3,9 miljard dollar aan advertentie-uitgaven in 2023.


De nettowinst (groei) van Verizon 2010-2024:

Bron: Macrotrends


De Amerikaanse telecommarkt wordt gekenmerkt door intense concurrentie tussen Verizon, AT&T en T-Mobile US, vooral op het gebied van mobiele diensten. Verizon heeft al lange tijd het grootste aandeel van draadloze verbindingen in de VS gehad, goed voor meer dan 37% in 2024. Het bedrijf rapporteerde een sterke groei in verbindingen, met meer dan 144 miljoen draadloze retail-verbindingen en 10,7 miljoen vaste breedbandverbindingen in 2023. Bovendien is de gemiddelde opbrengst per account (ARPA) van Verizon gestaag toegenomen sinds 2018, wat de robuuste groeitraject van het bedrijf onderstreept.


Verizon heeft zich stevig gevestigd in verschillende markten door een combinatie van een generieke concurrentiestrategie en intensieve groeistrategieën. Deze aanpak helpt Verizon om concurrentievoordelen te behalen en te behouden in de telecommunicatie-industrie.


Verizon hanteert een differentiatie strategie, deze strategie richt zich op het aanbieden van unieke producten en diensten van hoge kwaliteit om zich te onderscheiden van concurrenten zoals AT&T, T-Mobile en Google Fiber. Verizon benadrukt de kwaliteit van zijn draadloze diensten, waarbij de infrastructuurkwaliteit centraal staat. Dit resulteert in hogere prijzen voor hun diensten, maar rechtvaardigt deze door de verbeterde betrouwbaarheid en prestaties van hun netwerk. Echter vind ik een aandeel als deze hierdoor ook juist kwetsbaar, gezien de snelle ontwikkelingen van concurrenten dit concurrentievoordeel snel teniet kunnen doen.


De omzet(groei) van Verizon 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Een belangrijk strategisch doel van deze differentiatie is het blijven investeren in infrastructuur om de hoge kwaliteit van de draadloze diensten te waarborgen. Dit omvat de implementatie van geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën en het verbeteren van de training van personeel om hoogwaardige klantenservice te bieden.


Diversificatie helpt Verizon om nieuwe producten in nieuwe markten te introduceren. Dit kan worden bereikt door overnames, joint ventures en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsactiviteiten. Bijvoorbeeld, de overname van AOL en SocialRadar hielp Verizon om zijn productportfolio uit te breiden naar web mapping diensten. Een strategisch doel van diversificatie is het voortzetten van een geschiedenis van acquisities om het bedrijf te laten groeien en nieuwe markten te betreden. Dit staat echter nog allemaal in de kinderschoenen, en is nog niet zeker genoeg om echt als groeimarkt voor Verizon aan te merken naar mijn mening.


Verizon opereert in verschillende markten binnen de telecommunicatie- en informatiedienstensector:


Draadloze diensten

Verizon biedt hoogwaardige draadloze diensten aan en richt zich op klanten die waarde hechten aan betrouwbare en snelle verbindingen. Dit segment is cruciaal voor het marktaandeel van het bedrijf in de VS.


Breedband internet

Verizon breidt zijn vaste draadloze breedbanddiensten uit, met als doel 4 tot 5 miljoen breedbandklanten tegen het einde van 2025. Dit segment is belangrijk gezien de groeiende vraag naar snelle internetdiensten thuis en op kantoor.


Zakelijke diensten

Verizon levert ook zakelijke diensten, waaronder private 5G-netwerken, die belangrijk zijn voor bedrijven die behoefte hebben aan betrouwbare en veilige communicatieoplossingen. De samenwerking met Amazon Web Services en IBM voor de ontwikkeling van 5G-toepassingen illustreert hun inzet in deze markt.


Internationale markten

Hoewel Verizon voornamelijk actief is in de VS, zoekt het bedrijf ook naar uitbreidingsmogelijkheden in internationale markten. Dit omvat het aanbieden van draadloze diensten en samenwerkingen met internationale partners.


De inkomsten van Verizon per segment:

Bron: Statista


Met een forward adjusted P/E ratio van 8,8x ligt Verizon onder het sectorgemiddelde van 12,5x. Echter, de groei van TMUS maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de waardering van Verizon in het licht van groei te beoordelen. Verizon's PEG-ratio van 6,37 wijst op problemen bij een substantiële herwaardering. Ter vergelijking, de PEG-ratio van TMUS is 0,75, wat TMUS aantrekkelijker maakt als groeibelegging. De markt gaat hoogstwaarschijnlijk dan ook al uit van toekomstige groei, waar ikzelf eerst nog tekenen van wil zien (vergelijkbaar met Nokia).


Desondanks blijft Verizon met een vooruitzicht op een dividendrendement van 6,6% aantrekkelijk voor inkomensbeleggers. De verwachting dat de Fed de rente zal verlagen tegen het einde van 2024 maakt Verizon's aandeel aantrekkelijker voor mogelijke her-allocatie door beleggers.


De dividend uitbetaling van Verizon 2010-2024:

Bron: MacrotrendsDe aankomende kwartaalcijfers van Verizon, die gepland staan voor 22 juli, worden nauwlettend gevolgd door beleggers. Verwacht wordt dat de omzet in het tweede kwartaal $33 miljard zal bedragen, wat een stijging van ongeveer 1,2% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Hoewel de aangepaste winst per aandeel (EPS) naar verwachting opnieuw zal dalen op jaarbasis, van $1,21 naar $1,16, is het belangrijk op te merken dat dit het derde opeenvolgende kwartaal zal zijn met een opeenvolgende stijging van de aangepaste EPS. Dit wijst op een gestage verbetering ondanks de margedruk.


De EPS van Verizon 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Verizon's management heeft een sterke toewijding getoond aan kostenefficiëntie, wat cruciaal is voor het handhaven van winstgevendheid te midden van uitdagende marktomstandigheden.Deze focus op kostenbeheersing zou kunnen bijdragen aan een stabiele EPS op de lange termijn, zelfs als de omzetgroei gematigd blijft. Dit is een positief signaal voor beleggers die zich zorgen maken over de winstgevendheid van het bedrijf.


De netto marge (TTM) van Verizon 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Vanuit het perspectief van het monetaire beleid van de Federal Reserve, zien de ontwikkelingen er positiever uit voor Verizon. Er wordt een renteverlaging verwacht in 2024, wat betekent dat we momenteel op het hoogtepunt van de rentestanden lijken te zijn en dat het monetaire beleid in 2025 verder zal versoepelen naar verwachting. Dit is bijzonder gunstig voor een bedrijf als Verizon, dat een hoge schuldenlast heeft.


De lange termijn schuldenlast van Verizon 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Minder strikte kredietvoorwaarden zullen naar verwachting meer financiële flexibiliteit bieden en gunstig zijn voor de rentelasten van het bedrijf. Echter denk ik zeker dat er, in het licht van deze renteverlagingen, betere kansen liggen in aandelen die meer groei verwachten en interessanter gewaardeerd zijn op dit moment.


De huidige P/E ratio van Verizon:

Bron: MacrotrendsVoor inkomensbeleggers biedt Verizon een aantrekkelijke optie, vooral als de Fed tegen het einde van 2024 de rente verlaagt. Verizon heeft een sterk bedrijfsmodel dat de robuustheid van zijn kapitaalallocatiestrategieën ondersteunt. Ondanks concurrentiedruk van T-Mobile en AT&T in de consumentenmarkt, blijft de positie van Verizon als gevestigde speler een belangrijk voordeel.


Hoewel ikzelf als groei-investeerder waarschijnlijk de voorkeur zou geven aan concurrenten met aantrekkelijkere groeipercentages, blijft het risico/rendement-profiel van Verizon gunstig voor beleggers gericht op een hoog dividend inkomen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..