top of page

Dit zijn de verwachtingen voor Adyen's kwartaalcijfers

In het kort:

  • Adyen staat op het punt om de kwartaalcijfers van Q4 2023 en de jaarcijfers te publiceren.

  • Ondanks het gebrek aan kwartaalvoorspellingen, heeft Adyen wel ambitieuze lange termijn doelen gesteld voor de komende jaren.

  • Analisten blijven optimistisch met een verwachte EPS-groei van 11,34% voor december 2023 en een sterke toename van 25,58% voor december 2024.


Adyen is een bedrijf dat we al langere tijd volgen bij De Belegger en op 8 februari staan de kwartaalcijfers van Q4 2023 en de resultaten over het volledige jaar 2023 klaar om gepubliceerd te worden. Dit zijn overigens ook belangrijke cijfers in het herstel van Adyen, nadat het bedrijf in 2023 tegenvallende cijfers liet zien en het aandeel op 1 dag met maar liefst 20% daalde. Sindsdien is het aandeel alweer fors herstelt, maar het is belangrijk dat ook de cijfers weer een accelererende groei laten zien.


Adyen zegt zelf helaas erg weinig over het komende kwartaal en geeft ook geen duidelijke guidance af. Maar het bedrijf heeft wel een aantal belangrijke 'lange termijn' doelstellingen. Adyen streeft naar een jaarlijkse netto-omzetgroei tussen de lage twintig en hoge twintig procent, tot en met 2026. Dit ambitieuze doel weerspiegelt het vertrouwen van het bedrijf in om bestaande klanten te behouden en te laten groeien, alsmede nieuwe klanten aan te trekken in de digitale betalingsmarkt.


Adyen is daarnaast van plan om de EBITDA-marge te verhogen tot boven de 50% in 2026. Dit zou een aanzienlijke stijging betekenen die te danken is aan de operationele hefboomwerking die past bij het (platform)bedrijfsmodel. Met andere woorden, naarmate Adyen groeit, zullen de vaste kosten een kleiner deel van de totale kosten uitmaken, wat uitiendelijk zou moeten leiden tot hogere marges. Dit toont aan dat Adyen verwacht te profiteren van schaalvoordelen naarmate het bedrijf steeds groter wordt.



Analisten verwachten een groei in de winst per aandeel van 11,34% voor december 2023 en een nog hardere groei van 25,58% voor december 2024. Dit laat zien dat het bedrijf nog steeds gepositioneerd is om te accelereren in de groei en winstgevendheid volgens analisten. Voor dit jaar wordt er een omzetgroei van maar liefst 22% verwacht. Ook dit zou volgens analisten moeten versnellen naar 23% in 2024.



Na een enorm onzeker jaar waarin de aandelenkoers van Adyen een significante klap te verduren kreeg, wordt er nu met spanning uitgekeken naar signalen van herstel en hernieuwde groei. De door Adyen zelf gestelde lange termijn doelstellingen - een aanzienlijke jaarlijkse netto-omzetgroei tot 2026 en een aanzienlijke verbetering van de EBITDA-marge - onderstrepen de ambitie van het bedrijf om zowel de relatie met bestaande klanten te verdiepen als nieuwe markten aan te boren.


Aandelen Adyen zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page