top of page

Dit staat je te wachten deze week

In het kort:

  • Grote retailers zoals Walmart en Home Depot maken hun kwartaalcijfers bekend, waarmee het beeld van de bestedingen van consumenten beter zichbaar wordt.

  • Het Census Bureau deelt dinsdag data over retail-sales van juli; een graadmeter voor de nationale consumentenuitgaven.

  • Woensdag belicht de Federal Reserve met haar FOMC-notulen mogelijk de toekomstige koers van het monetaire beleid.

Volgende week belooft een van de drukste weken van dit winstseizoen te worden met kwartaalcijfers van grote retailers zoals Walmart, Home Depot en Target. De resultaten van deze bedrijven worden vaak gezien als een graadmeter voor de consumentenbestedingen. Deze cijfers zullen daarom niet alleen licht werpen op de winstgevendheid van deze bedrijven, maar ook op de staat van de Amerikaanse consument en de economie als geheel.Dinsdag wordt een speciale dag, want dan publiceert het Census Bureau de daadwerkelijke gegevens over de retail-sales van de gehele maand juli. Eerdere schattingen suggereren dat de retail-sales (niet aangepast voor inflatie) waarschijnlijk met 0,4% zijn gestegen in juli, wat het de vierde opeenvolgende maand van winst zou maken. Een groei van slechts 1% ten opzichte van vorig jaar zou echter de traagste jaarlijkse groeisnelheid betekenen sinds de pandemie in begin 2020. Ter vergelijking, de National Retail Federation (NRF) voorspelt een groei tussen de 4% en 6% voor 2023.


Woensdag is ook een dag om naar uit te kijken. De Federal Reserve publiceert dan de notulen van de meest recente FOMC-vergadering die eind juli plaatsvond. Tijdens deze vergadering hebben beleidsmakers de rente met een kwart procentpunt verhoogd. Dit was naar alle waarschijnlijkheid de laatste verhoging in de huidige reeks van monetaire verstrakkingen. “Het interpreteren van de FOMC-notulen kan inzichten bieden in de toekomstige richting van de Amerikaanse economie,” stelt financieel expert Janet Yellen. Veel analisten zullen deze notulen doorspitten op zoek naar aanwijzingen over de toekomstige koers van het monetaire beleid.Daarnaast kunnen we volgende week ook enkele belangrijke updates verwachten over de huizenmarkt, waaronder gegevens over bouwvergunningen en het starten van nieuwe woningbouwprojecten in juli. Bovendien komt de NAHB met hun Housing Market Index voor augustus. De verwachtingen zijn dat de bouw van nieuwe woningen licht is toegenomen naar 1,44 miljoen, een stijging ten opzichte van de 1,43 miljoen in juni. Het feit dat de index, gebaseerd op een enquête onder huizenbouwers, nu al zeven maanden op rij stijgt, is een teken van hernieuwde vraag in de woningmarkt, ondanks stijgende hypotheekrentes en een beperkt aanbod.


Ten slotte mogen we ook enkele belangrijke internationale cijfers niet over het hoofd zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de inflatie- en BBP-gegevens uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, de eurozone en Japan. Deze cijfers geven een breder beeld van de internationale economische situatie.Al met al belooft het een week te worden vol financiële hoogtepunten en belangrijke gebeurtenissen. Voor beleggers en analisten zijn dit de momenten waarop ze hun toekomstige voorspellingen kunnen aanpassen of veranderen. Dit zal uiteindelijk een impact kunnen hebben op de koersen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..