top of page

Dit is waarom Fastned aandelen stijgen

In het kort:

  • Fastned heeft in 2023 voor het eerst een positief bedrijfsresultaat behaald dankzij de verdubbeling van de geleverde stroom aan elektrische voertuigen.

  • Ondanks een nettoverlies van 19,3 miljoen euro na aftrek van rente, afschrijvingen en belastingen, heeft Fastned zijn omzet aanzienlijk verhoogd naar 60,5 miljoen euro in 2023.

  • Fastned's ambitie om tegen 2030 duizend laadstations te hebben, wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals vergunningverlening en netwerkaansluitingen, maar ook met kansen door de opkomst van betaalbare elektrische modellen uit China.

Het Nederlandse laadbedrijf Fastned, dat gespecialiseerd is in het leveren van laadstations voor elektrische voertuigen, heeft in 2023 een belangrijke mijlpaal bereikt door voor het eerst (ooit) een positief bedrijfsresultaat te rapporteren. Dit succes is voornamelijk te danken aan de exponentiële groei van het aantal elektrische auto's in Europa, waardoor de vraag naar laaddiensten van Fastned sterk is toegenomen. Met een netwerk van 297 laadstations verspreid over acht Europese landen, en een levering van dubbel zoveel stroom als in het voorgaande jaar, heeft Fastned een cruciale rol gespeeld in de ondersteuning van de elektrische auto-revolutie.


In 2023 wist Fastned zijn omzet te verhogen naar 60,5 miljoen euro, een significante stijging ten opzichte van de 35,9 miljoen euro een jaar eerder. Deze groei werd mede mogelijk gemaakt door de opening van 55 nieuwe laadstations, waardoor het totale aantal laadsessies aanzienlijk steeg. Na aftrek van de kosten kon Fastned een operationeel resultaat van 4,6 miljoen euro noteren, een opmerkelijke verbetering ten opzichte van eerdere jaren. Echter, na verrekening van rente, afschrijvingen en belastingen, bleef het bedrijf een nettoverlies van 19,3 miljoen euro boeken, hoewel dit een verbetering is ten opzichte van het verlies van 22,2 miljoen euro in 2022.


De groei van Fastned komt op een moment dat de Europese Unie actief streeft naar een toename van elektrische mobiliteit, met een voorspelling dat er tegen 2030 ongeveer 350 miljoen elektrische auto's op de weg zullen zijn. Fastned speelt in op deze trend door fors te investeren in de uitbreiding van zijn netwerk, met name in Spanje en Duitsland, waar het bedrijf onlangs tientallen nieuwe locaties heeft geopend. Deze strategische uitbreiding wordt gefinancierd door een mix van eigen vermogen en schuldfinanciering, met in totaal ongeveer 180 miljoen euro opgehaald voor verdere groei.



Ondanks het huidige positieve momentum, ondervindt Fastned, net als de rest van de elektrische voertuigenindustrie, uitdagingen bij het opschalen van de laad-infrastructuur. De ontwikkeling van nieuwe locaties blijft een complex proces, met aanzienlijke vertragingen in vergunningverlening en netaansluitingen. Daarnaast legt de opkomst van goedkopere elektrische voertuigen uit China nog eens extra druk op Europese autofabrikanten om te concurreren op de prijs en innovatie, terwijl het tegelijkertijd de markt voor elektrische auto's verbreedt en misschien wel fragmenteert.


Voor Fastned en de bredere EV-markt zijn de komende jaren cruciaal. Om zijn ambitieuze doel van duizend laadstations tegen 2030 te realiseren, zal Fastned niet alleen de uitdagingen op het gebied van infrastructuurontwikkeling en netwerkcapaciteit moeten aanpakken, maar ook moeten navigeren door een steeds concurrerender wordende markt. Het succes van Fastned zal uiteindelijk afhangen van zijn vermogen om innovatieve oplossingen te bieden die tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar elektrische mobiliteit, terwijl het bedrijf streeft naar operationele efficiëntie en (financiële) duurzaamheid.


Aandelen Fastned zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page