top of page

Disney's kwartaalcijfers stellen teleur & het aandeel blijft volatiel

In het kort:

  • Disney ziet een daling in het aantal abonnees op Disney+ voor het derde kwartaal op rij.

  • Het verlies binnen het streaming-segment is weliswaar aanzienlijk minder ten opzichte van vorig jaar.

  • Ondanks deze uitdagingen toont Disney wel groei in andere segmenten.

Het sprookjesachtige bedrijf, waar personages zoals Mickey Mouse en Donald Duck deel van uitmaken, kent zijn uitdagingen in de moderne wereld. Vandaag rapporteerde Disney een daling in het aantal Disney+ abonnees, wat vervolgens leidde tot een daling van ruim 2% op de beurs.


Winst per aandeel: $1.03 versus een verwachte $0.96 per aandeel.

Omzet: $22,33 miljard versus een verwachte $22,48 miljard.


De omzet steeg dit kwartaal wel met ongeveer 4%, wat neerkomt op $22 miljard. Dit voldeed echter niet aan de verwachte stijging van 4.8%, met een prognose van $22.53 miljard. De pretparken toonde dubbele groeicijfers in zowel omzet als operationele winst. Echter, de sectoren media en entertainment zagen een forse daling.


Robert Iger, de CEO van Disney, benadrukte daarentegen vooral de positieve veranderingen binnen het bedrijf: "Onze resultaten dit kwartaal weerspiegelen de ongekende transformatie die we bij Disney ondergaan om het bedrijf te herstructureren, efficiëntie te verbeteren en creativiteit centraal te stellen in ons bedrijf." Hij voegde eraan toe dat sinds zijn terugkeer acht maanden geleden, er belangrijke wijzigingen zijn aangebracht die hebben geleid tot aanzienlijke besparingen en verbeteringen.


Toch kunnen deze verbeteringen in de bedrijfsvoering de uitdagingen van Disney's niet verbloemen. Disney+ zag opnieuw een daling in abonnees voor het derde opeenvolgende kwartaal. Wereldwijd rapporteerde het bedrijf 146.1 miljoen abonnees, wat aanzienlijk lager is dan de verwachte 154.8 miljoen. Deze daling was vooral merkbaar in India, waar Disney de rechten verloor om een populaire cricket league uit te zenden.


Zoals analist Michael Nathanson zei: "Investeerders zijn nog niet overtuigd omdat ze nog niet alles weten over Disney's plannen. Ze wachten met het kopen van het aandeel totdat ze meer duidelijkheid krijgen." Hier zit zonder meer een kern van waarheid in, maar voor nu lijkt het op het gebied van streaming niet geweldig te gaan.


Disney's traditionele televisiebedrijf blijft ook in zwaar weer verkeren. De inkomsten uit hun zogenaamde lineaire TV-segment, dat netwerken zoals ESPN en ABC omvat, zagen een daling van 23% tot $1.89 miljard. Gezien deze uitdagingen heeft Iger onlangs Kevin Mayer en Tom Staggs ingehuurd om het bedrijf te adviseren over de toekomst van de televisie. Er wordt gespeculeerd dat Disney overweegt om haar netwerken te verkopen.


Ondanks deze hobbels heeft Disney's veerkracht in het verleden zijn waarde bewezen. Maar zoals is de toekomst onzeker en blijven beleggers met grote belangstelling toekijken naar Disney's volgende stappen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..