top of page

Dirk Beljaarts beoogd minister van Economische Zaken verwikkeld in faillissementschandaal: Ironie ten top?

In het kort:

  • Kandidaat-minister Dirk Beljaarts is onderwerp van een faillissementsonderzoek naar een administratiekantoor waar hij bestuurder was.

  • Klanten van het kantoor en ook de horecakoepel Koninklijke Horeca Nederland zijn voor vele tonnen gedupeerd, met een totale schade van €2 miljoen.

  • Curator onderzoekt al een jaar of de bestuurders, inclusief Beljaarts, rechtmatig hebben gehandeld.


Dirk Beljaarts, de beoogde minister van Economische Zaken namens de PVV, is verwikkeld in een faillissementsonderzoek vanwege zijn rol als bestuurder bij het vorig jaar omgevallen administratiekantoor KHN Rekenwerk. Uit verschillende onderzoeken zoals die van de Telegraaf, FD en andere media blijkt dat zowel klanten van het kantoor als de horecakoepel Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanzienlijk zijn gedupeerd, met een totale schade van ongeveer €2 miljoen. Beljaarts beweert dat hem geen enkele blaam treft.


Faillissementsonderzoek

Curator Erick Quaars bevestigt dat hij al een jaar onderzoekt of de twee statutair bestuurders, waaronder Beljaarts, rechtmatig hebben gehandeld bij het failliete kantoor. Als blijkt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld. Quaars geeft aan dat het onderzoek bijna is afgerond, maar wil nog niet vooruitlopen op de conclusies.


Het faillissement betreft KHN Rekenwerk, een volledige dochteronderneming van KHN, waar Beljaarts sinds juni 2020 bestuurder was. Hij vroeg in mei 2023 zelf het faillissement aan en verklaarde destijds dat de vennootschap 'niet gezond genoeg' was voor voortzetting.


Verzuimen van administratieve taken

Het administratiekantoor verzuimde voor zijn klanten belastingaangiftes in te dienen en jaarrekeningen op te stellen, terwijl daar wel voor was betaald. Dit staat vermeld in het faillissementsverslag van de curator. Uit het verslag blijkt ook dat de omzet van Rekenwerk in 2021 ruim €900.000 bedroeg, met verliezen die door aandeelhouder KHN werden bijgepast. Uiteindelijk zou KHN voor ruim €1 miljoen het schip zijn ingegaan, met een openstaande schuld van €500.000 bij de Belastingdienst wegens onbetaalde omzetbelasting en loonheffing sinds 2020.


Fraude en beslaglegging

KHN heeft in november 2023 voor €848.000 beslag laten leggen bij de andere voormalig bestuurder van Rekenwerk, Niek Kwakkernaat. Volgens bronnen verstuurde Kwakkernaat oninbare facturen aan niet-bestaande klanten. Voormalig KHN-voorzitter Robèr Willemsen sprak van 'fraude' in verband met het faillissement. Kwakkernaat, die zegt in april 2023 op non-actief te zijn gesteld, wil niet reageren zolang er een rechtszaak over de beslaglegging loopt.


Reacties en gevolgen

Beljaarts geeft aan dat hij geen rol speelde in het faillissement en de kwestie zowel aan de formateur als aan Geert Wilders heeft gemeld. Hij verklaarde: "Tot 2023 was ik bestuurder op afstand van KHN Rekenwerk. Toen de prestaties achterbleven, werd ik gevraagd om actief toezicht te houden. Ik ontdekte zelf de vermeende fraude en heb dit onmiddellijk gemeld."


Gedupeerden

Veel horecaondernemers zijn eveneens voor tonnen benadeeld. Leden van KHN werden aangemoedigd om hun administratie aan Rekenwerk uit te besteden met een maandelijkse ledenkorting van €100. De curator meldt dat klanten ontdekten dat hun jaarrekeningen niet waren opgemaakt en belastingaangiften niet waren ingediend, wat leidde tot boetes en aanslagen van de Belastingdienst.


Pepijn van Beusekom, een hotelier uit Amsterdam, verklaarde volgens het FD dat hij voor een ton is benadeeld. Rekenwerk zou zijn definitieve beschikking voor NOW-coronasteun indienen, maar deed dit niet. Hierdoor moet hij het voorschot op de NOW-steun terugbetalen, terwijl hij hier recht op had.


De huidige voorzitter van KHN, Marijke Vuik, noemde het 'vreselijk' dat een deel van de leden schade heeft geleden, maar wilde verder geen toelichting geven in het belang van het aansprakelijkheidsonderzoek onder leiding van de curator.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!