top of page

De impact van China's ban op chips van Intel en AMD voor de aandelen

In het kort:

  • China beperkt het gebruik van Amerikaanse chips: Nieuwe richtlijnen in China kunnen leiden tot miljardenverliezen in de verkoop voor chipgiganten Intel en AMD, door het gebruik van hun chips en servers in overheidscomputers te beperken.

  • Impact op de omzet: China, als grootste markt voor Intel met 27% van de omzet in 2023, en een significant deel (15%) van de verkoop van AMD, staat op het spel. De beperking kan Intel tot $1,5 miljard kosten en AMD enkele honderden miljoenen dollars in omzet.

  • Aandelen reageren: Aandelen van Intel daalden met 1,6%, Microsoft met 1%, terwijl AMD een lichte stijging noteerde ondanks de initiële daling.


De Kern van de Kwestie voor AMD en Intel

Recent heeft China richtlijnen geïntroduceerd om het gebruik van Amerikaanse chips van Intel en AMD, evenals Microsoft's Windows en buitenlandse databanksoftware, in overheidscomputers uit te faseren ten gunste van binnenlandse opties. Deze stap maakt deel uit van Beijing's langere termijn strategie om de afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen en de lokale halfgeleiderindustrie op te bouwen, te midden van Amerikaanse exportbeperkingen op technologie, inclusief geavanceerde chips.


Financiële Impact Analyse


Voor Intel en AMD: Dit besluit raakt direct de kern van hun bedrijfsvoering, gezien de omvangrijke marktaandeel die beide bedrijven in China hebben. Intel, met 27% van haar omzet uit China in 2023, en AMD, met ongeveer 15% van haar verkoop, staan voor een significante uitdaging. Bernstein analist Stacy Rasgon schat de potentiële impact op Intel's omzet op tot $1,5 miljard, met een mogelijke grotere klap voor de winstgevendheid vanwege een hogere blootstelling en een ongunstiger kostenstructuur. Voor AMD zou het verlies enkele honderden miljoenen dollars kunnen bedragen.


Aandeelreacties: In aanloop naar deze beslissing is Intel 17% gedaald en AMD met 15%.


Strategische Overwegingen: De stap van China om het gebruik van buitenlandse chips te beperken, benadrukt de voortdurende technologische en economische rivaliteit tussen de VS en China. Voor bedrijven als Intel en AMD onderstreept dit de noodzaak om te diversifiëren en te investeren in alternatieve markten en technologieën, evenals het belang van het navigeren in geopolitieke spanningen.


In conclusie, terwijl de precieze financiële impact nog moet worden bepaald, is het duidelijk dat China's besluit om het gebruik van Amerikaanse chips te beperken, aanzienlijke gevolgen zal hebben voor Intel en AMD, en bij uitbreiding, de wereldwijde technologiemarkt. Bedrijven zullen moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit door hun strategieën te herzien en mogelijk te diversifiëren om minder afhankelijk te zijn van enkele markten.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page