top of page

ChargePoint aandelen met 80% gedaald, wat is er aan de hand?

In het kort:

  • ChargePoint, een vooraanstaande speler in de markt voor elektrische voertuig (EV) oplaadnetwerken, ondergaat een dramatische neergang met een 80% daling van de aandelenwaarde dit jaar.

  • De financiële vooruitzichten van ChargePoint zijn somber, met een herziene omzetprognose die wijst op een jaar-op-jaar daling en een onverwachte leiderschapswissel, waarbij de CEO en CFO worden vervangen.

  • De concurrentie van Tesla, die recentelijk zijn tweede deal binnen een maand aankondigde om ultrasnelle laadapparatuur rechtstreeks aan derden te verkopen, voegt verdere druk toe aan ChargePoint, wat resulteert in aanzienlijke zorgen bij investeerders en sceptische beoordelingen van analisten.

De recente update vanuit ChargePoint over de nieuwe richtlijnen van het bedrijf heeft schokgolven gestuurd door de branche van oplaadnetwerken voor elektrische voertuigen (EV's) en investeerders in ChargePoint. In dit artikel benoemen we de belangrijkste punten die hebben bijgedragen aan de sterke daling van ChargePoint:


ChargePoint Holdings (CHPT) heeft een enorme klap te verwerken gekregen, met een daling van ruim 30% afgelopen donderdag, wat een totale daling van bijna 80% voor dit jaar markeert. Vanaf de top van de koers van ChargePoint aandelen in 2021 betekend dit zelfs een daling van ruim 95%.


Hieronder is het koersverloop van ChargePoint aandelen de afgelopen 4 jaar te zien:


Lees ook: Het verhaal achter de 50% stijging van Virgin Galactic

1. Somber financieel vooruitzicht

  • ChargePoint heeft zijn omzetramingen aangepast en onthult een somber jaar-op-jaar daling in de verwachtingen. Het bedrijf voorspelde aanvankelijk een omzet van $157,5 miljoen voor het fiscale derde kwartaal van 2024, eindigend op 31 oktober 2023. De bijgewerkte richtlijnen anticiperen nu op een omzet tussen $108 miljoen en $113 miljoen.

  • Naast de omzetverlaging neemt ChargePoint ook een niet-geldelijke waardevermindering van $42 miljoen voor zijn rekening. Verdere details over deze last worden verwacht bij de publicatie van het volledige rapport op 6 december.


2. Leiderschapsschommelingen

  • In een onverwachte zet vervangt ChargePoint zowel zijn CEO als CFO. Rick Wilmer, die sinds juli 2022 Chief Operating Officer was, neemt de rol van de nieuwe CEO op zich. Het plotselinge vertrek van de CEO, Pasquale Romano, die sinds 2011 aan het roer stond, heeft vragen opgeroepen over de stabiliteit van het bedrijf.

  • Het vertrek van de CFO, Rex Jackson, voegt nog een laag van onzekerheid toe. Er is een waarnemend CFO benoemd om het gat dat Jackson achterlaat op te vullen.

3. Opkomende concurrentie

  • ChargePoint staat nu tegenover verhevigde concurrentie van grote spelers als Tesla, een geduchte speler op de EV-markt. Tesla heeft onlangs zijn tweede deal binnen een maand gesloten om zijn ultrasnelle oplaadapparatuur rechtstreeks aan derden te verkopen. Deze zet positioneert Tesla als een directe concurrent van ChargePoint, wat de uitdagingen verder intensiveert.

  • De combinatie van afnemende groei in de vraag naar EV's en de intrede van Tesla als concurrent zorgt voor aanzienlijke tegenwind voor ChargePoint, wat bijdraagt aan het scherpe daling in de verwachtingen en tevens het verlies van het vertrouwen van investeerders.

De recente ontwikkelingen van ChargePoint hebben niet alleen de verwachtingen van investeerders doen vervliegen, maar hebben ook geleid tot een heroverweging van de positie van het bedrijf binnen het competitieve landschap van het opladen van elektrische voertuigen. De eens veelbelovende groeiplannen staan nu voor aanzienlijke obstakels, en de weg naar herstel lijkt onzeker.


Analisten luiden de noodklok over CHPT-aandelen

Na de tumultueuze gebeurtenissen bij ChargePoint uiten analisten ernstige twijfels over de toekomst van CHPT-aandelen. De plotselinge verschuiving in leiderschap, samen met het sombere financiële vooruitzicht, heeft een golf van scepsis onder investeerders en branche-experts veroorzaakt. Gabe Daoud, analist bij TD Cowen, merkte op: "De EV-oplaadruimte heeft dit jaar aanzienlijke tegenwind ondervonden, en ondanks dat CHPT een leider is, is het niet immuun."


De uitdagingen van ChargePoint benadrukken de bredere problemen in de EV-industrie. Met analisten die CHPT-aandelen neerwaarts bijstellen en een waas van onzekerheid boven het bedrijf hangt, vragen beleggers zich af of ChargePoint de storm kan doorstaan en zijn eens bewonderenswaardige positie in de sector voor het opladen van elektrische voertuigen kan heroveren.


Lees ook: Dit nieuwe EV bedrijf gaat binnenkort de beurs op

Impact op de markt

De prestaties van ChargePoint op de aandelenmarkt weerspiegelen de ernst van de uitdagingen waarmee het momenteel wordt geconfronteerd. Met een verbluffende daling van 80% dit jaar heeft de marktkapitalisatie van het bedrijf een aanzienlijke klap gekregen. Het vooruitzicht van de EV-oplaadindustrie, ooit optimistisch, is nu vertroebeld door onzekerheid, wat een cruciale periode markeert voor ChargePoint om doorheen te navigeren.


De langverwachte derdekwartaalresultaten op 6 december worden met verhoogde belangstelling tegemoet gezien, aangezien deze mogelijk verdere inzichten bieden in de strategieën van ChargePoint voor herstel. Investeerders kijken reikhalzend uit naar een alomvattend en duidelijk plan van het nieuwe leiderschap om het bedrijf weer op het goede spoor te krijgen.


Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page