top of page

Beurzen blijven stijgen, Inflatie blijft dalen

Amerikaanse inflatie cijfers helpen de beurs omhoog.. dus pak een kopje thee en laten we het hebben over inflatie, renteverhogingen van de Federal Reserve en wat het allemaal betekent voor de beurs.

Allereerst, een korte samenvatting van het rapport: de inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), is in maart afgekoeld. Dit is grotendeels te danken aan de renteverhogingen die de Federal Reserve (ook bekend als "de Fed") heeft doorgevoerd om de inflatie te beteugelen. De CPI steeg met slechts 0,1% ten opzichte van de verwachte 0,2% en 5% op jaarbasis. Als we voedsel en energie uitsluiten, zien we dat de kerninflatie, zoals verwacht, met 0,4% en 5,6% op jaarbasis is gestegen.


Dus, wat betekent dit allemaal? Nou, het is goed nieuws voor degenen onder ons die zich zorgen maken over stijgende prijzen. Hoewel de inflatie nog steeds hoger is dan waar de Fed zich prettig bij voelt (ze streven naar een inflatie van ongeveer 2% voor gezonde en duurzame economische groei), laat het rapport tenminste tekenen van vertraging zien.

Een van de redenen waarom de inflatie vertraagt, is dat de energiekosten zijn gedaald, terwijl de voedsel ongewijzigd is gebleven. Voedsel thuis daalt, de eerste daling sinds september 2020. Maar wees niet te opgewonden – de prijzen zijn nog steeds 8,4% hoger dan een jaar geleden. En voor degenen die graag eieren eten, daalden de eierprijzen in maart met maar liefst 10,9%, waardoor de stijging op 12 maanden uitkwam op 36%.

Een andere factor die bijdraagt aan de afkoeling van de inflatie is de stijging van de huisvestingskosten, die in maart met slechts 0,6% is toegenomen. Hoewel dit nog steeds resulteert in een prijsstijging van 8,2% op jaarbasis, is het de kleinste stijging sinds november. Huisvesting is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de weging in de CPI, dus het is geen verrassing dat de Fed-functionarissen dit nauwlettend in de gaten houden.

Als gevolg van dit rapport zagen we een interessante reactie op de beurs. De aandelenmarkt futures stegen scherp, terwijl de rendementen op staatsobligaties daalden. Dit komt waarschijnlijk doordat beleggers meer vertrouwen krijgen in de economie en geloven dat de renteverhogingen van de Fed effect beginnen te hebben.

De grote uitdaging voor de Fed is nu om het beleid zo af te stemmen dat de vertraging die ze in de arbeidsmarkt proberen te bewerkstelligen, de economie niet in een recessie stort. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) ligt op een geannualiseerd tempo van 2,2% in het eerste kwartaal, volgens gegevens van de Atlanta Fed. Hoewel veel economen verwachten dat er later in het jaar een krimp zal optreden, is er nog steeds hoop dat de vertragende inflatie een teken is dat de economie zich aan het stabiliseren is en dat de maatregelen van de Fed effect beginnen te sorteren.

Wat we wel weten, is dat de Fed zich bewust is van deze problemen en actief probeert het juiste evenwicht te vinden tussen het beteugelen van inflatie en het ondersteunen van economische groei. Het is een ingewikkelde taak, maar het is geruststellend om te weten dat de mensen aan het roer van onze economie hun best doen om de situatie te verbeteren.


Wel, zoals altijd met economie, is het moeilijk om precies te voorspellen wat er zal gebeuren. Maar het is goed om te zien dat de inflatie vertraagt en dat de maatregelen van de Fed effect lijken te hebben. Hopelijk zal dit leiden tot een meer stabiele en voorspelbare economie voor iedereen, en zullen we ons in de nabije toekomst minder zorgen hoeven te maken over snel stijgende prijzen.


Zoals altijd, als je vragen, opmerkingen of ideeën hebt, laat het me dan weten in de reacties hieronder. Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer! We investeren veel tijd om dit soort artikelen te maken dus een like wordt altijd gewaardeerd!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page