top of page

Beleggers op Glad IJs deze week: Naïviteit of Onverstoorbaar Vertrouwen?

In het kort:

  • Het lijkt alsof de beurs geen aandacht schenkt aan de handelingen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, met betrekking tot de rente.

  • De opwaartse beweging van de beurs wordt dit jaar gedomineerd door een klein groepje techbedrijven.

  • Er bestaat ongerustheid over de mogelijk overgewaardeerde techbedrijven die een grote rol spelen in de beursstijging.


Heeft de beurs een blinde vlek voor de rentebeslissingen van de Federal Reserve?


Dat is de vraag die bij velen opkomt, aangezien de Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Federal Reserve, in de afgelopen 15 maanden de rente behoorlijk heeft opgevoerd. 'Rente' is in dit geval het percentage dat banken moeten betalen als ze geld lenen van de Federal Reserve. Normaal gesproken heeft dit een impact op de beurs, maar nu lijkt het erop dat de beurs er een beetje nonchalant over doet.


Er is bijvoorbeeld een aanzienlijk aantal nieuwe banen bijgekomen in mei, maar dit leek de beurs nauwelijks te raken. Volgens analisten betekent dit dat "De Federal Reserve zich misschien op zijn gemak voelt bij het idee van nog één renteverhoging, en dan een pauze."


Het is opmerkelijk dat de stijging van de beurs dit jaar voornamelijk te danken is aan een select groepje techbedrijven, een fenomeen dat bekend staat als 'smal marktleiderschap'. Maar er zijn zorgen dat deze door technologie aangedreven markt te 'heet' wordt en dus te duur. Een analist van Verdence Capital op Fox merkte op: "We maken ons zorgen dat het daar een beetje te vol wordt, en dat er een correctie in de waardering kan plaatsvinden."


Ondanks deze zorgen zagen we vrijdag een flinke stijging op de beurs, waarbij de S&P 500 index steeg naar het hoogste punt sinds augustus 2022. Ross Mayfield, analist bij Baird, voegde toe: "Ik denk dat deze uitbraak potentieel heeft, maar het zal geen rechte lijn omhoog zijn."


Maar er was ook goed nieuws te melden. Savita Subramanian, werkzaam bij Bank of America, schreef dat er bijna een 'koop' signaal wordt gegeven voor Amerikaanse aandelen, iets wat in meer dan zes jaar niet is voorgekomen. Dit suggereert dat er ruimte kan zijn voor meer dan alleen techaandelen om te groeien omdat deze een stuk lagere waardering hebben.


Het woord luidt dus: houd de beurs in de gaten. Misschien heeft de Federal Reserve minder invloed dan we denken, of misschien is de beurs even afgeleid. Hoe dan ook, er gebeuren genoeg spannende dingen om onze aandacht vast te houden.


Er zijn weinig spraakmakende kwartaalcijfers deze week alhoewel ik wel benieuwd ben naar hoe NIO, DocuSign, FuellCell, Allego & Sprinklr gaan presteren.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!