top of page
Rabi Safi

Amerikaanse overheid wil SVB niet redden

Samenvatting

  • De problemen bij SVB hebben geleid tot problemen bij veel techbedrijven die bij de bank hun geld hebben gedeponeerd. Lees hier wat je deze week kunt verwachten.

  • Minister van Financiën Yellen heeft duidelijk gemaakt dat een bailout niet aan de orde is, maar zij heeft wel steun toegezegd.

  • De Amerikaanse regering staat onder alsmaar toenemende druk om een oplossing te vinden voor de omgevallen Bank. Het is bijna maandag, de vraag is hoe de beurs reageert.

Minister van Financiën Janet Yellen heeft beloofd dat de Amerikaanse regering klanten van de omgevallen Silicon Valley Bank zal 'helpen'. Maar ze heeft wel duidelijk aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een bail-out van de bank. Volgens verschillende bronnen probeert de Amerikaanse overheid om de bank te veilen.

De afgelopen dagen is de druk op de regering toegenomen om een oplossing te vinden voor de bank. De druk is zo hoog, dat men oppert om voor maandag al met een oplossing te komen. De plotselinge ineenstorting van SVB aan het einde van vorige week heeft de techsector en de bankenwereld opgeschrikt. Het is de grootste bankval sinds de financiële crisis van 2008 en volgde op een bankrun.

In een interview met CBS op zondag reageerde Yellen voor het eerst op de val van de veertig jaar oude bank. 'We maken ons zorgen over de depositohouders en zijn toegewijd om aan hun behoeften te voldoen', zei ze. Ze heeft echter geen concrete stappen genoemd.



Verschillende bronnen hebben gemeld dat er momenteel een veiling plaatsvindt voor de omgevallen Silicon Valley Bank die tot zondagavond zal duren. De Federal Reserve overweegt ook om een fonds op te zetten om schade bij andere banken te voorkomen en paniek bij depositohouders over ongedekte tegoeden weg te nemen.

Als je wil lezen waar deze val vandaan komt, lees dan even hier de uitleg. Ook op YouTube heb ik dit onderwerp uitgebreid behandeld.

Veel investeerders, hedgefondsmanagers en VCs hebben afgelopen weekend hun adviezen gegeven over wat de Amerikaanse overheid nu zou moeten doen. Bill Ackman, CEO van Pershing Square, heeft gewaarschuwd voor het domino-effect als klanten van andere banken ook hun geld gaan weghalen. Hij stelt dat dit liquiditeit zal wegnemen bij regionale banken en deze instellingen zal afbreken.

Om start-ups te helpen, nemen meerdere financiële instellingen tegen een forse korting de deposito's over van start-ups in nood. Dit geeft de techbedrijven direct cash in handen, maar brengt ook risico's met zich mee als het volledige bedrag toch weer vrij zou komen. De kortingen lopen volgens berichten op tot zo'n 55 cent voor iedere dollar aan deposito. De druk vanuit de techsector om snel een oplossing te vinden neemt daarmee steeds verder toe.


Vind je dit toffe informatie en wil je meer blijven zien? Overweeg het dan even om hier lid te worden!

1 opmerking

1 Comment


Rabi Safi
Rabi Safi
Mar 29, 2023

😀

Like

Net binnen..