top of page

Alles wat je moet weten voor Apple's kwartaalcijfers

In het kort:

  • Donderdag rapporteert Apple haar kwartaalcijfers. Apple's omzet wordt verwacht opnieuw te dalen, dit zou het derde kwartaal op rij zijn.

  • Toch is de voorspelling van Apple over de toekomstige prestaties belangrijker dan de huidige cijfers.

  • “Het belangrijkste zal zijn hoe het management van Apple het derde kwartaal ziet", vertelt een analist van Morgan Stanley.

Het technologiebedrijf Apple, beroemd om zijn iPhone en Mac-computers, staat op het punt om de resultaten van het afgelopen kwartaal te onthullen. Volgens experts verwacht men voor het derde opeenvolgende kwartaal een omzetdaling. Een somber vooruitzicht, maar de focus van investeerders en analisten ligt elders. Zoals Morgan Stanley-analist Erik Woodring in juli verwoordde: "Wat het meeste zal tellen is hoe het management van Apple het september kwartaal ziet".

De verwachtingen van Wall Street: Omzet: $81.7 miljard

Winst per aandeel: $1.19


Volgens Wall Street-prognoses zal Apple's verkoopcijfers voor het afgelopen kwartaal ongeveer 2,3% lager uitvallen dan vorig jaar. Dit lijkt een flinke terugval, maar ondanks deze daling is het aandeel van Apple dit jaar met meer dan 55% gestegen. Dit illustreert hoe investeerders het bedrijf blijven zien als een veilige haven. Ondanks wereldwijde zorgen over de afnemende vraag naar consumentengoederen zoals pc's en smartphones, blijft Apple met zijn sterke cashflow een betrouwbare investering.


Apple heeft sinds 2020 geen toekomstprognoses meer gegeven vanwege de hoge mate van onzekerheid in de wereld. Toch geeft het bedrijf beleggers nog steeds enkele data punten die ze kunnen gebruiken om in te schatten of Apple de totale verkoop ziet groeien of krimpen. Met name de visie op het huidige kwartaal, dat eindigt in september, is van cruciaal belang. Deze periode is vaak een indicatie van de toekomstige prestaties van het bedrijf en geeft inzicht in de potentiële groei of daling van de omzet.


Het is ook het moment waarop de impact van recente product lanceringen duidelijk wordt, aangezien nieuwe iPhone-modellen vaak in september worden uitgebracht. Bovendien vertegenwoordigt het vierde fiscale kwartaal vaak een aanzienlijk deel van de jaarlijkse omzet van Apple, gezien de piek in laptopverkopen als gevolg van het 'back-to-school' seizoen en de vroege start van de kerstinkopen.


De blik van investeerders en analisten zal zich echter niet alleen richten op de algemene vooruitzichten. Ook de prestaties van Apple in specifieke regio's zoals China en India zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden. In het verleden was China een van de belangrijkste groeimotoren voor Apple. Het land vertegenwoordigt de derde grootste omzetregio voor het bedrijf, maar recent heeft het twee opeenvolgende kwartalen van omzetdaling gerapporteerd. De oorzaken zijn divers, waaronder de economische effecten van langdurige COVID-19 lockdowns.


In tegenstelling heeft India zich ontpopt als een opkomende markt voor Apple. Apple's CEO, Tim Cook, bracht in april een bezoek aan het land en sprak over zijn hoop op aanzienlijke groei in de regio. Mede dankzij Cook's inspanningen is India nu een van Apple's top vijf iPhone-markten, volgens schattingen van analisten.


Naast hardware is het service segment van Apple ook van groot belang. Deze omvat abonnementen zoals Apple Music, garanties via AppleCare, kosten van de App Store, inkomsten uit advertenties via zoeklicentieovereenkomsten met Google en betalingen via Apple Pay. Omdat de marges op deze diensten vaak hoger zijn dan op hardware, willen analisten graag een consistente groei zien.


Terwijl Apple zich voorbereidt op de bekendmaking van de kwartaalcijfers, blijft het motto van Warren Buffet van toepassing: "Het is beter om een fantastisch bedrijf met een geweldige toekomst te kopen tegen een redelijke prijs, dan een bedrijf met een redelijke toekomst tegen een geweldige prijs." En Apple, ondanks de recente uitdagingen, lijkt nog steeds een bedrijf met een veelbelovende toekomst.Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!