top of page

Wat ze je niet vertellen over de daling van Pharming aandelen

In het kort:

  • Pharming Group N.V. kondigt de uitgifte aan van €100 miljoen aan converteerbare obligaties met een looptijd tot 2029.

  • Tegelijkertijd wordt een terugkoop gestart van bestaande obligaties ter waarde van €125 miljoen met een coupon van 3%, die aflopen in 2025.

  • De nieuw uitgegeven obligaties bieden een hogere coupon van 4,5% en hebben een conversiepremie van 37,5% op de huidige aandelenprijs.

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Pharming heeft recent aangekondigd €100 miljoen aan ongedekte converteerbare obligaties uit te geven die aflopen in 2029. Tegelijkertijd is er een plan geïnitieerd om €125 miljoen aan reeds bestaande converteerbare obligaties terug te kopen. Deze strategische financiële zetten hebben geleid tot een daling van de aandelenprijs met 7,62% op de dag van de aankondiging.


Diepgaande Analyse van de Obligatie-uitgifte

De nieuwe obligaties worden aangeboden met een nominale waarde van €100.000 per stuk, en een couponrente van 4,5% per jaar. De betalingen van deze couponrente zijn halfjaarlijks achteraf gepland op 25 april en 25 oktober, beginnend op 25 oktober 2024. Dit betekent dat beleggers twee keer per jaar een rentebetaling ontvangen die hoger is dan de vorige obligaties.


De aanbieding van de nieuwe obligaties is gedaan via een versnelde boekbouwprocedure die alleen beschikbaar was voor institutionele beleggers buiten bepaalde jurisdicties, waaronder de VS en Japan. Deze beperking van de distributie is gebruikelijk in financiële transacties om te voldoen aan lokale wetgevingen en reguleringen.


Strategische Redenen voor de Obligatie-uitgifte en Terugkoop

Pharming's besluit om nieuwe obligaties uit te geven en tegelijkertijd oudere uit te kopen, dient meerdere strategische doelen. De belangrijkste reden is het "verbeteren" van de financiële structuur door de vervaldatum van de schuld uit te stellen. De oude obligaties zouden in 2025 aflopen, maar door deze nu terug te kopen en te vervangen door nieuwe die aflopen in 2029, geeft Pharming zichzelf meer financiële ademruimte. Ze zitten dus aan de beademingsapparatuur en redden zich van een ondergang.


De uitgifte van nieuwe obligaties biedt met een hogere couponrente mogelijk een aantrekkelijker rendement voor nieuwe investeerders, wat kan helpen om vers kapitaal aan te trekken. Dit kapitaal is cruciaal voor Pharming om zijn activiteiten voort te zetten, inclusief onderzoek en ontwikkeling in de biotechnologie en farmacie.


Marktreactie en Investeerdersvertrouwen

De marktreactie op deze financiële manoeuvres was gemengd, gezien de daling van het aandeel met 9,62%. Een daling na de aankondiging van dergelijke financiële instrumenten kan te wijten zijn aan zorgen over verwatering van het aandelenkapitaal. De conversiepremie van 37,5% boven de gemiddelde gewogen aandelenprijs kan echter ook gezien worden als een teken van vertrouwen in de toekomstige groei van het bedrijf.



Conclusie

Pharming's recente stappen in het herstructureren van zijn schulden door het uitgeven van nieuwe obligaties en het terugkopen van oude bieden een interessante case voor investeerders. Hoewel de directe impact op de aandelenprijs negatief was, kunnen de langetermijnvooruitzichten positief zijn als het bedrijf zijn financiële flexibiliteit gebruikt om verdere groei te stimuleren. Deze acties laten zien dat Pharming actief bezig is met het beheren van zijn kapitaalstructuur om een stabiele toekomst tegemoet te gaan. Wel ten koste van alle aandelhouders van pharming.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page