top of page

The Great Reset: Fabel of Feit?

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Reset klinkt eng. 😱


Je reset namelijk pas iets als het echt totaal niet meer werkt. De grote doorstart klinkt al veel beter.


Dat suggereert namelijk dat er dingen wel goed gaan maar er is ruimte voor verbetering.


Er is dus wel wat te zeggen voor mensen die in The Great Reset complot theorieën geloven.. want er is namelijk nog veel te verbeteren in de wereld, in ons financiële systeem en binnen de politiek.


Helaas is er ook veel kant en klare onzin die van de ene influencer door de andere influencer wordt gekopieerd en geplakt. Dat is namelijk dat we aan het rand van afgrond staan en dat op elk moment ons financiële en politiek systeem uit elkaar gaat vallen. Dat onze huizen elk moment in waarde kunnen klappen en het de schuld is van de elite dat ze duur zijn.


Onterechte angst als je het mij vraagt. Het vergt, moed, geduld, optimisme & consessies met anders denkenden om iets te veranderen in de wereld.


6 Dingen die je moet weten

  1. The Great Reset is een slogan van de World Economic Forum. Klinkt als een enge slogan maar het idee erachter is om CEOs en mensen aan de top bewuster te maken van maatschappelijk belangrijke zaken zodat ze mee helpen om de economie te verduurzamen, klimaat verandering tegen te gaan & socialer omgaan met medewerkers en niet alleen aandeelhouders “pleasen”.

  2. Zoals elk bedrijf en instelling, tijdens covid dacht het marketing team bij WEF: mooi moment om ons idee te promoten zodat er meer urgentie achter zit. Beetje naïef? Ja. Wereld overheersing? Nee. Inmiddels is het meer een wankel reset geworden. De slogan spreekt erg tot de verbeelding en is gekaapt door verschillende complot denkers over allerlei onderwerpen heen om hun waan ideeën te promoten.

  3. Binnen de politiek is het door extreem rechts en anti-klimaat lobby opgepakt om een “Elite tegen de normale burger” te creëren. Binnen finance is het gekaapt door verkopers van grondstof fondsen en gedeeltelijk ook binnen de crypto community om “een snode plan van de grote elite macht” en “het verval van onze financiële systeem uit te beelden ”.

  4. Het probleem met dit soort retoriek (of moet ik zeggen gelul?) is dat vooral veel jongeren en zeker kwetsbare jongeren, die zich buiten gesloten voelen van de maatschappij.. er waanideeën op na houden. Jongeren zijn van nature rebels, tegen de stroming in en kwetsbaar voor populisme.

  5. Jongeren tussen het jaar 1990 tot nu hebben inmiddels al meerdere dingen meegemaakt zoals de de kredietcrisis in 2008, en inmiddels ook de covid pandemie.. dit soort evenementen worden dan ook door populisten gebruikt om argwaan te wekken dat er een onbetrouwbare elite is en “systeem denken” aan te wakkeren door verschillende krantenkoppen of nieuws headlines compleet uit context te trekken om mensen angst aan te jagen.

  6. Angst verkoopt. Vaak is het doel om een eigen politiek agenda of een financieel product zoals een grondstoffen fonds te promoten als oplossing voor het gecreëerde angst. Als je goed kijkt zul je links vinden onder elke content creatie naar een discovery fund of andere financiële diensten om grondstoffen of crypto te kopen.1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page