top of page

Staat de VS op de rand van een economische afgrond?

Kort gezegd:

  • De Amerikaanse economie groeide met 1,1% op jaarbasis in het eerste kwartaal, lager dan de verwachte 2%.

  • Dalende voorraden en een algemene wil van bedrijven om te investeren, beperkten de winsten in het begin van dit jaar.

  • Inflatie was hoger dan verwacht in het kwartaal, met een stijging van de PCE-prijsindex met 4,2% tegenover de geschatte 3,7%.

Economische groei VS vertraagt door renteverhogingen en inflatie

De Amerikaanse economische groei vertraagde aanzienlijk in de eerste drie maanden van het jaar als gevolg van renteverhogingen en inflatie. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) groeide in het eerste kwartaal met een jaarlijkse 1,1%, lager dan de verwachte 2%. Dit volgt op een groei van 2,6% in het vierde kwartaal en een jaarlijkse groei van 2,1%. Zie hieronder een uiteenzetting van Yahoo Finance.


De hogere inflatie en tragere groei worden soms omschreven als "stagflatie", zoals het geval was in de Amerikaanse economie eind jaren '70 en begin jaren '80. De vertraging in de groei is voornamelijk te wijten aan een daling van voorraden en bereidheid van bedrijven en mensen om risico's te nemen en te investeren op allerlei vlakken. Inflatie moet eerst flink afkoelen totdat de economie mag groeien.

Consumentenuitgaven steeg met 3,7% en export nam toe met 4,8%. Bruto binnenlandse private investeringen daalden echter met 12,5%. De Amerikaanse economie bevindt zich mogelijk op een keerpunt, aangezien de consumentenuitgaven de afgelopen maanden zijn afgenomen. Consumenten worden pessimistischer over de toekomst en hebben hun uitgaven sinds maart drastisch verminderd.


Tegelijkertijd heeft de groei te lijden gehad van problemen in de bankensector, die naar verwachting gevolgen zullen hebben voor de economie. De renteverhogingscyclus waar de Federal Reserve mee bezig is en de bankencrises kunnen de Amerikaanse economie later dit jaar in een recessie storten. Toch blijven Amerikaanse burgers veerkrachtig en wordt verwacht dat ze hun overtollige besparingen en koopkracht zullen gebruiken om de economische krimp kort en beperkt te houden. Een sterke arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage van 3,5%, zal naar verwachting ook de groei ondersteunen.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!