top of page

SoFi schiet met 10% omhoog

In het kort:

  • SoFi overtreft de verwachtingen van analisten en boekt een grotere omzet dan verwacht voor het derde kwartaal.

  • Zowel de persoonlijke leningen als de hypotheken en studieleningen laten een indrukwekkende groei zien.

  • De verwachtingen voor het hele jaar wordt bovendien bijgesteld naar boven.


Aandelen van SoFi schieten vandaag met maar liefst 10% omhoog en beleggers kunnen erg blij zijn met de gepubliceerde kwartaalcijfers van het bedrijf. Het bedrijf liet niet alleen een indrukwekkende groei zien, maar verhoogde ook nog eens de guidance voor het gehele jaar 2023. Laten we eens gaan kijken op welke gebieden deze fintech-speler zo goed wist te presteren.


Het bedrijf rapporteerde een netto verlies van $266,7 miljoen voor het derde kwartaal, wat op het eerste gezicht als een tegenslag klinkt. Ter vergelijking: een jaar eerder was dit verlies $84,4 miljoen. Wanneer we echter alle afschrijvingen buiten beschouwing laten, komt het verlies per aandeel uit op slechts 3 cent. "Dit onderstreept ons vertrouwen in het bereiken van een positief GAAP netto winst in het vierde kwartaal van 2023", vertelt de CEO van SoFi zelfverzekerd.


SoFi CEO Anthony Noto is overigens helemaal niet bang om zelfverzekerd te zin. Hij heeft erg veel vertrouwen in de toekomst en heeft eerder aangegeven dat het slechts een kwestie van tijd is voordat zijn bedrijf tot de top 10 financiële bedrijven van het land behoort. Een ambitieuze doelstelling, vooral als je de beurswaarde van SoFi vergelijkt met die van giganten als JP Morgan, Bank of America of Wells Fargo.


Maar als we naar de kwartaalcijfers gaan kijken, is het moeilijk om niet positief te zijn. De omzet groeide aanzienlijk naar $537 miljoen, een sprong van $424 miljoen ten opzichte van vorig jaar en ruimschoots boven de verwachtingen van analisten die hadden ingezet op $518 miljoen. Deze groei is vooral te danken aan een toename in het uitgeven van nieuwe leningen. Persoonlijke leningen stegen met 38% ten opzichte van vorig jaar, hypotheken met 64% en studieleningen zelfs met 101%.


Deze indrukwekkende cijfers van SoFi zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze zijn vooral het resultaat van weloverwogen keuzes die het bedrijf de afgelopen maanden heeft gemaakt. Eén van de meest significante beslissingen was de overname van Wyndham Capital Mortgage.


Wyndham Capital Mortgage, gespecialiseerd in het verstrekken van hypotheken, heeft SoFi een robuust platform en extra expertise gegeven op het gebied van hypotheken. Dankzij deze integratie heeft SoFi haar aanbod kunnen uitbreiden, wat terug te zien is in de groei van 64% in hypotheken. De samensmelting tussen de twee bedrijven heeft niet alleen geleid tot een toename in het volume van leningen maar ook tot een verbeterde efficiëntie.


Tot slot straalt het bedrijf vertrouwen uit voor de toekomst. Dit wordt onderstreept door de bijgestelde verwachtingen voor het gehele jaar. Waar het management eerder nog uitging van een omzet tussen de $1,974 miljard en $2,034 miljard, hebben ze dit nu bijgesteld naar een indrukwekkende $2,045 miljard tot $2,065 miljard. Ook op het gebied van EBITDA, een belangrijke graadmeter voor de operationele winstgevendheid van een bedrijf, zijn de verwachtingen positief veranderd. Hier wordt nu een bedrag tussen de $386 miljoen en $396 miljoen voorspeld.Kortom, hoewel SoFi nog steeds enkele financiële uitdagingen kent, zoals blijkt uit het netto verlies, is de algemene groei en het vertrouwen van het bedrijf in de toekomst een positief teken voor beleggers. Met een focus op innovatie en groei lijkt SoFi goed gepositioneerd om in de komende jaren een grote rol te gaan spelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!