top of page

Samsung verwacht sterke winstdaling van 35% voor komende kwartaalcijfers

In het kort:

  • Samsung Electronics verwacht een daling van 35% in de operationele winst in het vierde kwartaal van 2023, met een operationele winst van ongeveer 2,8 biljoen Zuid-Koreaanse won, vergeleken met 4,31 biljoen won in dezelfde periode een jaar eerder.

  • Deze daling is veel groter dan de verwachtingen van analisten en wordt toegeschreven aan onder andere slechte yields in de semiconductorproductie, waar Samsung wereldleider in is.

  • Ondanks de daling in het vierde kwartaal, zijn er indicaties dat de prijzen voor geheugenchips begonnen te stijgen vanaf november 2023, wat wijst op een mogelijke marktherstel in 2024.


Samsungs Financiële Tegenslag in het Vierde Kwartaal van 2023

Samsung Electronics, de wereldleider in de productie van geheugenchips, heeft te maken met een aanzienlijke daling in hun operationele winst in het vierde kwartaal van 2023. De verwachte daling van 35% in de operationele winst, van 4,31 biljoen naar 2,8 biljoen Zuid-Koreaanse won, is een aanzienlijke tegenslag voor het bedrijf. Deze daling is aanzienlijk groter dan de analistenverwachtingen, die een operationele winst van 3,7 biljoen won hadden voorspeld.


Oorzaken van de Daling en Marktperspectieven

Een belangrijke factor achter deze daling is de lagere yield van Samsung in de semiconductorproductie, een gebied waarin het bedrijf normaliter uitblinkt. Deze lagere yields hebben een directe impact op de winstgevendheid van het bedrijf. De algemene daling in de vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones en laptops heeft ook bijgedragen aan de vermindering in de winst.


Desondanks lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn. Analisten voorspellen dat de prijzen voor geheugenchips, na een aanzienlijke daling in 2023, vanaf november zijn begonnen te stijgen. Dit wijst op een mogelijke marktherstel in 2024, vooral met de toenemende vraag naar AI-toepassingen die de algehele verkoop van halfgeleiders zou kunnen stimuleren.


Toekomstverwachtingen en Invloed op de Markt

Deze ontwikkelingen suggereren dat Samsung en andere geheugenchipfabrikanten mogelijk een sterker herstel kunnen verwachten in de tweede helft van 2024 en in 2025. Dit zou een positieve invloed kunnen hebben op hun aandelenkoersen op korte termijn.


Ondanks de huidige tegenslagen blijft Samsung een cruciale speler in de wereldwijde technologiemarkt, dat de markt steeds concurrerend wordt is echter een belangrijk aspect voor een aandeel als Samsung. In de komende kwartaalcijfers zullen we beter kunnen inzien in welke segmenten Samsung marktaandeel of marges verloren heeft.


Conclusie

Samsung Electronics staat voor uitdagingen maar toont ook tekenen van toekomstig herstel. Terwijl de markt zich aanpast aan veranderende vraag en aanbod, blijft Samsung een belangrijke factor in de technologiewereld. Zodra de kwartaalcijfers bekend zijn zullen we beter kunnen nagaan wat de impact is van deze winstdaling, dat het echter een negatief bericht is voor Samsung aandelen is zeker, aangezien de verwachting aanzienlijk lager ligt dan de analisten consensus.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!