top of page

Rivian laat goede cijfers zien: Kan het Tesla voorbij gaan?

In het kort:

  • Analist Ben Kallo van Baird voorspelt dat Rivian Automotive de verwachtingen voor de levering van EV's zal overtreffen, terwijl Tesla mogelijk achterblijft.

  • De aandelen van Rivian zijn recentelijk met 13% gedaald, maar Kallo heeft vertrouwen in een sterke vraag en verbeterde productie en verwacht dat Q3 leveringen het sentiment zal verbeteren.

  • Voor Tesla zijn er vooral zorgen en vragen over de onzekerheid omtrent het sluiten van fabrieken en een eventueel lagere vraag.


In de concurrerende markt van elektrische auto's (EV) zijn Rivian en Tesla twee van de grootste namen. Ze maken allebei elektrische auto’s, maar recente ontwikkelingen suggereren dat Rivian, het jongere bedrijf, misschien wel beter presteert dan Tesla, de veteraan in de sector.


Rivian lijkt dit kwartaal goede vooruitzichten te hebben en verwacht de voorspellingen van analisten ruimschoots te kunnen overtreffen. Dit is de mening van Ben Kallo, een expert en analist bij Baird. Terwijl hij een rooskleurig beeld schetst voor Rivian, stelt hij dat Tesla mogelijk tegen wat problemen aanloopt, zoals productie-uitdagingen en algemene onzekerheden in de markt.


Tesla, het bedrijf van Elon Musk, heeft zichzelf dit jaar al bewezen: het aandeel van Tesla is dit jaar ongeveer verdubbeld. Maar zelfs met deze indrukwekkende groei zijn er tekenen van mogelijke uitdagingen. Recentelijke ontwikkelingen hebben bijgedragen aan vragen over Tesla’s toekomstige prestaties bij Kallo.


Aan de andere kant heeft Rivian ondanks een recente daling van 13% in de koers, veel lof ontvangen van analisten zoals Kallo. Hij heeft Rivian zelfs bestempeld als een goede keuze voor beleggers. Kallo is van mening dat de leveringen van auto’s die Rivian dit derde kwartaal gaat maken, een positieve invloed zullen hebben en het marktsentiment rondom het bedrijf zullen verbeteren.


Kallo ziet de leveringen van het derde kwartaal als een belangrijk momentum voor Rivian. Hij schreef: “We verwachten dat de stemming zal verbeteren als Rivian doorgaat met het profiteren van een verbeterde supply chain en het gebruik van eigen (in-house) componenten.” Met andere woorden, hij gelooft dat als Rivian blijft voortbouwen op zijn successen en interne verbeteringen, het bedrijf een positieve wending zal zien wat betreft de prestaties en dat zal dus ook terug te zien zijn op de beurs.


Dit optimisme is niet ongegrond. In het tweede kwartaal leverde Rivian 12,640 voertuigen en realiseerde het bedrijf een omzet van ongeveer $1.1 miljard. Kallo voorspelt zelfs dat de omzet in het derde kwartaal zal stijgen naar $1.5 miljard.Terwijl Rivian zijn successen viert, worstelt Tesla met diverse uitdagingen, waaronder geplande sluitingen van fabrieken en onzekerheden over de vraag naar hun auto’s. Deze factoren hebben samen geleid tot vragen over de leveringen van het derde kwartaal voor Tesla. Gary Black, medeoprichter van Future Fund Active, omschreef de situatie treffend door te zeggen dat het voor beleggers in Tesla “definitely torturing” is, oftewel, het heeft zeker een negatieve impact op de beursprestaties.


De algemene verwachtingen voor Tesla's leveringen zijn naar beneden bijgesteld, met voorspellingen nu wijzend op 439,200 voertuigen, een verschil van ongeveer 23,000 auto's vergeleken met eerdere schattingen. Toch, ondanks deze problemen en uitdagingen, blijft Kallo optimistisch over Tesla’s vernieuwde Model 3. Hij heeft een koop-beoordeling gegeven aan Tesla, met een price target van $300, wat betekent dat hij gelooft in het toekomstige succes van het bedrijf, vooral met de introductie van de vernieuwde Model 3.


Wat nu?

In een markt waarin elektrische auto's steeds populairder worden, blijft Rivian erop vertrouwen dat hun R1S elektrische SUV veel vraag zal hebben, met sommige klanten die wel tot een jaar moeten wachten. Rivian deelt niet langer gedetailleerde informatie over het aantal pre-orders, maar volgens het management is de vraag naar de R1S nog steeds 'zeer sterk'.


Toch zullen we pas echt weten of de voorspellingen van Kallo kloppen wanneer de resultaten over het derde kwartaal in november bekend worden gemaakt. Maar, als we Kallo mogen geloven, zouden de positieve effecten van Rivian’s leveringen wel eens sneller kunnen optreden dan verwacht.


De strijd tussen Rivian en Tesla laat zien hoe snel de markt voor elektrische voertuigen groeit en verandert. Als Rivian inderdaad meer auto’s levert dit kwartaal, kan dit betekenen dat er een mogelijke verschuiving plaatsvindt in de industrie, waarin nieuwkomers als Rivian de gevestigde merken zoals Tesla kunnen uitdagen.


Aandelen Rivian Automotive kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Opmerkingen

Opmerkingen zijn niet geladen
Het lijkt erop dat er een technisch probleem is opgetreden. Probeer nogmaals verbinding te maken of de pagina te vernieuwen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..