top of page

Morgan Stanley noemt deze twee aandelen als oplossing voor het AI stroomprobleem

In het kort:

  • Morgan Stanley ziet een investeringskans in CMS Energy en Emerson Electric, aangedreven door de toenemende energiebehoeften van AI-technologie.

  • De energiebehoefte van AI, vooral in datacenters, groeit exponentieel.

  • Alleen Nvidia's AI-servers verbruiken al evenveel elektriciteit als ongeveer 20 miljoen Amerikaanse huishoudens.

In een tijd waarin de energiebehoeften van kunstmatige intelligentie (AI) exponentieel toenemen, wijst Aaron Dunn, een fondsbeheerder bij Morgan Stanley, op een volgens hem interessante investeringskans binnen de achterliggende sector die hier volgens hem van zal gaan profiteren. Deze ontwikkeling is met name relevant voor bedrijven als CMS Energy en Emerson Electric, die aan de vooravond staan van een aanzienlijke groei volgens Morgan Stanley, aangedreven door de toenemende macht van AI.


De oneindige vraag naar energie

De explosieve groei van AI heeft een aanzienlijke invloed op de energiebehoeften, met datacenters die nu al tussen 1% en 2% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen. Het is deze stijgende vraag die Morgan Stanley ziet als een kritiek knelpunt voor de uitbreiding van AI-technologieën, met name voor hyperscalers die de cloudinfrastructuur voor dergelijke toepassingen beheren. Dit biedt een unieke kans voor nutsbedrijven die kunnen inspringen op de behoefte aan duurzame energieoplossingen.



Het groene perspectief van CMS Energy

Bijzondere aandacht verdient CMS Energy, dat door zijn nadruk op hernieuwbare energiebronnen perfect aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van deze technologiereuzen. Morgan Stanley´s vertrouwen in CMS Energy en zijn positieve toekomstvisie op de aandelenkoers zijn mede gebaseerd op de verwachting dat dit bedrijf een cruciale rol zal spelen in het voldoen aan de groeiende energiebehoeften van AI, met daarin ook meegenomen dat groene energie hierin belangrijker zal gaan worden.


De aandelenkoers van CMS Energy sinds de beursgang:


Toch is het pad voor CMS Energy niet geheel zonder hindernissen. Als we kijken naar de return on capital employed (ROCE) toont aan dat ondanks de investeringen en de toewijding aan duurzaamheid, de financiële rendementen niet per se wijzen op een veelbelovende toekomst als een sterk groeiaandeel. Met een ROCE die in lijn ligt met het sectorgemiddelde, maar zonder significante groei in de afgelopen jaren, is er werk aan de winkel om deze potentie te realiseren.


Recente prestaties en dividend van Emerson Electric:

Emerson Electric rapporteerde een indrukwekkende kwartaalomzet van $4.12 miljard en overtrof de consensus schatting van $1.04 EPS met een daadwerkelijke winst van $1.22 per aandeel. Dit duidt op een aanzienlijke groei van 22.1% in de omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Deze positieve trend wordt verder versterkt door een robuuste netto winstmarge van 69.33% en een rendement op eigen vermogen van 11.59%. Daarnaast heeft Emerson Electric onlangs een kwartaaldividend van $0.525 per aandeel aangekondigd, wat een dividendrendement van 1.88% en een uitbetalingsratio van 10.94% vertegenwoordigt.


De aandelenkoers van Emerson Electric sinds de beursgang:



Een toekomst gegrond in duurzaamheid

De toenemende energiebehoeften van AI vormen zowel een uitdaging als een kans voor de energiemarkt. Bedrijven zoals CMS Energy en Emerson Electric , die inzetten op deze groeiende energiemarkt, zijn essentieel in deze transitie. Echter, voor beleggers betekent dit ook een moment van bezinning: het potentieel voor groei is aanwezig, maar het is duidelijk dat veel van deze verwachte groei al in geprijsd is in de aandelenkoers. Komende kwartalen zal het interessant zijn te zien of deze bedrijven zelfs de hoge verwachtingen op dit moment weten te overtreffen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page