top of page

Dit aandeel is vandaag met bijna 30% gestegen

In het kort:

  • Koersexplosie door overnamegeruchten: Marel's aandelen stegen vandaag met meer dan 29% vanwege een overnamebod door Eyrir Invest, die al 24,7% bezit, en de interesse van John Bean Technologies op 3,15 euro per aandeel.

  • Aandeelhoudersgunst en premiumwaardering: Aandeelhouders reageerden positief op het vooruitzicht van een overname, met het waarderingsvoorstel van John Bean Technologies als extra stimulans.

  • Voorwaarden en onzekerheden: Het overnameproces is onderhevig aan goedkeuringen van toezichthouders en aandeelhouders. Het succes hangt tevens af van een minimale aanmelding van 90% van de aandelen Marel.


Marel, de IJslandse gigant in machines voor de voedselverwerkingsindustrie, trekt vandaag volop de aandacht op de beurs. In dit artikel zoomen we in op de recente ontwikkelingen die de koersstijging van Marel aandelen vandaag hebben veroorzaakt.


Het aandeel van Marel steeg vandaag met meer dan 29% vanwege nieuws over mogelijke overname-interesse en een overnamebod. Eyrir Invest, dat al een belang van 24,7% in Marel heeft, overweegt een bod te doen op de resterende aandelen in het bedrijf. John Bean Technologies heeft ook interesse getoond in een overname van Marel en waardeert Marel op 3,15 euro per aandeel.


Deze bieding van John Bean Technologies betekent een 39% premium op de aandelen gedurende het moment van bekendmaking. Dit wordt uiteraard positief opgevat door beleggers, die hierin een positief toekomstbeeld voor Marel terug zien.


Financiële Hoogtepunten 2022 en Q1 2023

In het afgelopen jaar boekte Marel solide resultaten, met een nettowinst van 58,7 miljoen euro op een totale omzet van 1,7 miljard euro. Deze cijfers illustreren de wereldwijde dominantie van het bedrijf, met meer dan 7.000 klanten verspreid over 140 landen.


Het eerste kwartaal van 2023 vertoonde een opwaartse trend, met een indrukwekkende omzetstijging van 16,5% tot 460,5 miljoen euro. Toch kende de nettowinst een lichte daling van 7,5% tot 14,5 miljoen euro. Het management van Marel blijft echter positief en voorspelt een versnelde groei van de basiswinst per aandeel in vergelijking met de omzet.


Aandelennieuws en overnamegeruchten

Deze stijgende cijfers worden nog verder aangewakkerd door opwindend nieuws op het gebied van een aandelen overname. Vandaag steeg het aandeel van Marel met maar liefst 29,2% op het hoogste punt ten opzichte van de slotkoers gisteren, gedreven door speculatie over een mogelijke overname.


Overnameinteresse of een overnamebod kan als positieve nieuws worden ervaren door de aandeelhouders, omdat het aangeeft dat het bedrijf een hoge vraag heeft op de markt en dat het overnemende bedrijf een premium neemt op de aandelen. Dit kan leiden tot een sterke plotselinge stijging van de aandelenkoers, zoals we dat vandaag ook zien bij Marel aandelen.


Hieronder de koersreactie van Marel aandelen bij de beurs opening vandaag:

Voorwaarden voor overnamebod

Deze mogelijke overnames zijn echter niet zonder voorwaarden. Een succesvolle overname vereist goedkeuring van zowel de toezichthouders als de aandeelhouders van het overnemende bedrijf zoals wellicht John Bean Technologies of Eyrir Invest. Bovendien moet minimaal 90% van de aandelen Marel worden aangemeld om het proces te laten slagen.


Dit recente overnamenieuws plaatst Marel op een cruciaal punt in zijn geschiedenis. Terwijl de cijfers spreken voor de dominantie van het bedrijf, voegt het vooruitzicht van een mogelijke overname een groeiende interesse toe onder beleggers, vertaalt in de sterke stijging van de aandelenkoers van het aandeel vandaag. Het is echter de vraag hoe de koers zich verder zal ontwikkelen, aangezien het bedrijf


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..