top of page

Kwartaalcijfers Shopify, Spectaculaire Groei Verwacht

In het kort:

  • Met een verwachte winst per aandeel van $0.31, een stijging van 342.9%, en een omzetstijging van 19.2% naar $2.07 miljard zijn de verwachtingen hoog voor Shopify.

  • Daarnaast suggereert een positieve Earnings ESP (Expected Surprise Prediction) dat Shopify waarschijnlijk de consensus EPS-schatting zal overtreffen.

  • Echter zijn er ook zorgen over de waardering ondanks de indrukwekkende groeipotentieel en marktaandeel in e-commerce platformdiensten.


Na een indrukwekkend derde kwartaal waarin Shopify (SHOP) de verwachtingen van analisten overtrof met een aangepaste winst van 24 cent per aandeel - een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het verlies van 2 cent per aandeel een jaar eerder - en een omzetstijging van 25,5% jaar-op-jaar tot $1.71 miljard, zijn de ogen nu gericht op wat Q4 2023 zal brengen.


De financiële wereld kijkt dan ook reikhalzend uit naar Shopify's vierde kwartaalcijfers, die op 13 februari 2024 worden gepresenteerd. Met een verwachtte jaar-op-jaar winstgroei van 342,9% en een winst per aandeel van $0,31 met een omzettoename van 19,2% naar $2,07 miljard zijn de verwachtingen hoog. Het lijkt erop dat Shopify's cloud-based commerce rijk zich sneller en sneller uitbreidt.


De koers van Shopify sinds de beursgang:


Terugblik op Q3: Een Solide Basis

Shopify's derde kwartaal was een duidelijk vertoon van groei voor dit bedrijf, met een aanzienlijke stijging van de Subscription Solutions inkomsten met 28,9% jaar-op-jaar tot $486 miljoen, gedreven door een toename van het aantal handelaren op het platform en prijswijzigingen voor bestaande handelaren op de standaard abonnementsplannen. De Merchant Solutions inkomsten stegen met 24,2% tot $1.23 miljard, dankzij een robuuste Groothandel Volume (GMV) groei van 22% jaar-op-jaar tot $56.2 miljard.


Deze prestaties worden ondersteund door een groei van de Maandelijkse Terugkerende Inkomsten (MRR) tot $141 miljoen, een stijging van 32% ten opzichte van het voorgaande jaar, en een Gross Payments Volume dat groeide naar $32.8 miljard, wat 58% van de GMV in het derde kwartaal vertegenwoordigt.Wat Ligt er in het Verschiet voor Q4?

Gezien de sterke prestaties in Q3, kijkt Shopify met optimisme naar het vierde kwartaal. De brutowinstmarge wordt verwacht op 46%, een verbetering van 3% tot 4% jaar-op-jaar. Wat betreft de operationele uitgaven, wordt verwacht dat deze licht zullen dalen, wat wijst op een voortdurende focus op kostenbeheersing en efficiëntieverbetering.


De verwachte omzetgroei, in combinatie met een verbetering van de brutowinstmarge en een beheersing van de operationele uitgaven, wijst op een bedrijf dat niet alleen zijn marktaandeel vergroot, maar ook zijn financiële gezondheid verbetert.


Met een steeds groter wordende e-commerce markt en Shopify's voortdurende innovaties en uitbreidingen, lijkt het bedrijf goed gepositioneerd om zijn groeitraject voort te zetten. De focus ligt nu op het realiseren van deze verwachtingen en het verder verstevigen van Shopify's positie als een dominante speler in de digitale handelsruimte.


De verwachtingen voor Shopify op een rijtje:


  • Merchant Solutions: De verwachte omzet voor Merchant Solutions staat op $1,57 miljard, een toename van 17,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei zou de aanhoudende groei en uitbreiding van Shopify's platform wereldwijd markeren.

  • Abonnementsoplossingen: Analisten schatten dat de omzet uit Subscription Solutions zal uitkomen op $498,53 miljoen, een jaar-op-jaar toename van 24,6%. Deze stijging reflecteert de sterke waardepropositie van Shopify voor nieuwe en bestaande klanten, met name door de uitbreiding van haar dienstenaanbod.

  • Bruto Handelsvolume (GMV): Met een geschatte GMV van $70,71 miljard, een stijging ten opzichte van $60,96 miljard in dezelfde periode vorig jaar, blijft Shopify een centrale spil in de e-commerce wereld, ondersteund door een robuuste toename in online verkoopactiviteiten.

  • Bruto Betalingsvolume (GPV): De verwachting voor het GPV is $41,58 miljard, een significante toename van het vorige jaar's $34,2 miljard. Dit onderstreept de groeiende adoptie van Shopify Payments als een betrouwbare en efficiënte betalingsoplossing voor de klanten van Shopify.

  • Maandelijkse Terugkerende Inkomsten (MRR): Analisten voorzien een MRR van $142,03 miljoen, een indrukwekkende sprong van het voorgaande jaar's $109,50 miljoen, wat de stabiele en voorspelbare inkomstenstroom van het bedrijf benadrukt.

  • Shopify Plus Bijdrage: De bijdrage van Shopify Plus wordt geschat op $45,51 miljoen, vergeleken met $36,60 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar, wat de groeiende aantrekkingskracht van Shopify's enterprise-oplossingen onderstreept.


Het Balanceren tussen Groei en Waardering

Terwijl Shopify op wolken lijkt te lopen met zijn groeicijfers, hangt er een vraagteken boven het hoofd van de investeerder: Is het de hype waard? Met een aandelenkoers die 170% is gestegen sinds het begin van 2023, lijken beleggers weer verliefd te zijn geworden op groeiaandelen zoals Shopify. Dat is ook zeker niet gek als we naar de geweldige cijfers kijken en daarbij het feit meenemen dat Shopify verwacht wordt te exploderen als het gaat om winstgevendheid, iets wat we graag zien uiteraard.


Echter vliegen de bull- en bear-argumenten zoals altijd over de tafel. Aan de ene kant is er de niet te ontkennen groei en dominantie in de e-commerce platformdiensten; aan de andere kant is er de kwestie van waardering en macro-economische gevoeligheid, met name voor een bedrijf dat zich richt op kleinere ondernemingen en ondernemers. Deze komende cijfers zullen hopelijk duidelijk geven wat betreft de koers van Shopify, zelfs in tijden van een negatief sentiment rond de huidige marktomstandigheden en consumentenvertrouwen.Conclusie

Shopify staat op het punt zijn financiële cijfers te tonen in een omgeving van beleggers die duidelijk opzoek zijn en in verwachting van positief nieuws. De vraag blijft echter of de huidige waardering een weerspiegeling is van zijn ware potentieel of een financiële luchtspiegeling, gedreven door een markt die verliefd is op groei.


Vooral de verwachte winst per aandeel van $0,31 per aandeel heeft de aandacht van beleggers, gezien de enorme groei die dit zou betekenen voor de winstgevendheid, al we kijken naar hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Als Shopify deze groei daadwerkelijk neer weet te zetten of wellicht zelfs kan overtreffen is dat een duidelijk signaal voor de plek van Shopify in de e-commerce markt en weer een groen teken voor meer toekomstige groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!