top of page

Kan ASML de hoge verwachtingen waarmaken dit kwartaal?

ASML, de Nederlandse producent van halfgeleiderapparatuur, staat op het punt om volgende week de kwartaalcijfers bekend te maken, nadat het aandeel flink is gestegen.


Als een van 's werelds grootste leveranciers van geavanceerde halfgeleiderapparatuur, hebben ASML-beleggers reden tot optimisme. De op de Nasdaq genoteerde aandelen van het bedrijf zijn dit jaar al bijna 21% gestegen en op de Euronext zon 17%.Volgens analisten van Zacks is ASML het enige bedrijf in de sector dat naar verwachting in zowel 2023 als 2024 een sterke dubbelcijferige omzet- en winstgroei zal laten zien.

Voor het eerste kwartaal verwacht ASML een omzet tussen €6,1 miljard en €6,5 miljard, volgens schattingen.


Is Alfen de volgende ASML?

Dit bedrag omvat €1,5 miljard aan inkomsten gegenereerd door de reeds geïnstalleerde basis van lithografiemachines, aldus, analisten.


"Ondanks moeilijkheden in de bredere halfgeleidermarkt heeft ASML's virtuele monopolie op bepaalde soorten geavanceerde apparatuur voor chipfabrikanten de groep geholpen om de omzet vorig jaar te laten groeien," schreef een analist.


"Echter, de marges werden tegengehouden door factoren zoals verhoogde operationele en onderzoeks- en ontwikkelingskosten. De resultaten van het eerste kwartaal van volgende week zouden enig inzicht moeten geven in de richting van de marges in 2023."


ASML heeft volgens Rabi Safi een orderportefeuille die met 67% is gestegen tot $40,4 miljard - voldoende om een omzetgroei van 25% voor het jaar te verwachten.

"Hoewel het zelf geen chips maakt, zullen we moeten zien of teruggeschroefde productieplannen van geplaagde spelers in de sector, zoals TSMC & Samsung, invloed hebben gehad op de vooruitzichten van het bedrijf," zeg Rabi.


Lees ook: TSMC aandelen staan onder druk


Rabi merkte ook op dat beleggers hopen meer duidelijkheid te krijgen over de impact van aanvullende Nederlandse exportverboden op bepaalde productlijnen van ASML naar China, wat vorig jaar goed was voor bijna 14% van de totale inkomsten.


Lees ook:

ASML mag geen zaken meer doen met China

China is woedend op ASML & Nederland


ASML zal de resultaten op woensdag 19 april voor de opening van de markt bekendmaken.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!

1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page