top of page

Inflatie VS pakt lager uit dan de verwachting

In het kort:

  • Inflatie VS komt in april met 4,9% op jaarbasis iets lager dan de verwachtte 5% en is flink gedaald sinds de piek Juni

  • De kern-CPI (consumentenprijsindex), exclusief voedsel en energie, steeg met 0,4% maandelijks en 5,5% op jaarbasis

  • De markten lijken het nieuws goed op te nemen, met mooie groene cijfers en dalende rentes op de obligatie markten.

Amerikaanse inflatie blijft een dalende trend laten zien. Analisten hadden gerekend op 5%. Echter kwam de Amerikaanse inflatie uit op 4.9%Core CPI ging 0,4% omhoog op maandbasis en 5,5% ten opzichte van een jaar geleden - beide in lijn met de verwachtingen. Onderdelen zoals huisvesting, benzine en tweedehands voertuigen zorgden voor een opwaartse druk op de index, terwijl prijsdalingen in stookolie, nieuwe voertuigen en voedsel thuis enige compensatie boden.


De markten lijken het nieuws goed op te nemen, met mooie groene cijfers en dalende rentes op de obligatie markten.


Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve tien opeenvolgende renteverhogingen doorgevoerd, wat neerkomt op 5 procentpunten in totaal. Dit heeft de benchmark leenrente naar het hoogste niveau in bijna 16 jaar gebracht. Ondanks deze agressieve aanpak blijft de inflatie echter boven het streefcijfer van 2% van de Fed.


Het is duidelijk dat de inflatie hardnekkig blijft en we kunnen ons afvragen of de renteverhogingen van de Fed echt werken. Hoewel de CPI in april enigszins is afgekoeld ten opzichte van de piek van ongeveer 9% in juni 2022, blijft de inflatie koppig hoog.


Dit is een zich ontwikkelend verhaal en we zullen de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden. Blijf op de hoogte voor meer updates! Laat altijd even een like achter <3

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..