top of page

Indiase economie blijft omhoog schieten, ondanks vertragende wereldeconomie

In het kort:

  • India verwacht een jaarlijkse BBP-groei tot 8% voor meerdere jaren, dankzij een focus op het versterken van de productiecapaciteiten in sectoren zoals elektronica, farmaceutica, chemicaliën en defensie.

  • De Indiase regering heeft voor het fiscale jaar 2025 een kapitaaluitgave van 11.11 biljoen roepies ($133.9 miljard) gepland, een stijging van 11.1% ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl het fiscale tekort wordt teruggebracht naar 5.1% van het BBP.

  • India wordt steeds aantrekkelijker voor Amerikaanse bedrijven, met 61% van de ondervraagde Amerikaanse managers die de voorkeur geven aan India boven China voor productie, en met sterke exportgroei ondanks de vertragende wereldwijde vraag.


India, traditioneel bekend om zijn sterke service-industrie, maakt nu een stevige verschuiving naar productie en technologische innovatie. Met een verwachte jaarlijkse BBP-groei tot 8%, ondersteund door verbeteringen in sectoren zoals elektronica, farmaceutica, chemicaliën en defensie, staat India aan de vooravond van een economische transformatie.



Aanzienlijke Investeringen in Kapitaaluitgaven

De Indiase regering speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling door aanzienlijk te investeren in de economie. Voor het fiscale jaar 2025 is een kapitaaluitgave van 11.11 biljoen roepies ($133.9 miljard) gepland, een stijging van 11.1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze, en komende investeringen zullen naar verwachting leiden tot een consistente groei van 7-8% in de komende vijf tot zeven jaar.


India als Productiehub: Een Voorkeur Boven China

In een wereld waarin geopolitieke risico's en diversificatie van toeleveringsketens steeds belangrijker worden, kiest een groeiend aantal Amerikaanse bedrijven voor India boven China. Uit een onderzoek onder 500 Amerikaanse managers blijkt dat 61% de voorkeur geeft aan India voor hun productiebehoeften. Dit wordt verder versterkt door de verbeterende relaties tussen de VS en India, en de nadruk op 'friendshoring'.


Sterke Exportgroei Ondanks Wereldwijde Uitdagingen

Ondanks de wereldwijde economische uitdagingen en een vertragende vraag, blijft de Indiase export sterk groeien. Het land heeft zijn export diversifiëren naar nieuwe gebieden zoals Latijns-Amerika en Afrika, wat bijdraagt aan een sterke en veerkrachtige economie.



Met ambitieuze plannen en duidelijke beleidsrichtlijnen streeft India ernaar om tegen 2027 de op twee na grootste economie ter wereld te worden. Het land richt zich op een inclusieve groei, met de nadruk op infrastructuur, hernieuwbare energie, halfgeleiders en mineralen, en mikt op een realistische BBP-groei van 6,5% tot 7% voor het fiscale jaar 2025.


Conclusie

India's focus op productie, technologische innovatie en exportdiversificatie, samen met gunstige geopolitieke relaties, positioneert het land als een nieuwe economische supermacht in de wereld. De komende jaren zullen cruciaal zijn in het vormgeven van India's economische traject en impact op de wereldmarkt. Helemaal als we de huidige situatie van China meenemen en het groeiende aantal bedrijven dat het wel ziet zitten om te verhuizen, kan India een mooie toekomst tegemoet gaan. Het is dan ook niet voor niets de snelst groeiende economie op dit moment.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page