top of page

Hypotheekrentes stijgen naar nieuw hoogtepunt

In het kort:

  • Hypotheekrentes hebben deze week een piek bereikt, met een gemiddelde stijging naar 4,57% voor hypotheken met NHG-garantie die men twintig jaar wil vastzetten.

  • Deze stijging wordt aangedreven door hogere rentes op langlopende leningen, wat geldverstrekkers heeft aangezet tot het verhogen van hun rentes.

  • De snelle toename van variabele rentes, nu op 5,2%, benadert het hoogtepunt van de afgelopen twee decennia.


Een onrustige week voor huizenkopers en huiseigenaren: de hypotheekrentes hebben een sprong gemaakt naar het hoogste niveau van dit jaar. Als je dacht dat het verstandig was om even te wachten met die hypotheek, zou je nu wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.


Volgens Van Bruggen Adviesgroep en de Hypotheekshop is het gemiddelde tarief voor een hypotheek met NHG-garantie die je twintig jaar wilt vastzetten, gestegen naar 4,57%. Dat is een toename van 0,08% ten opzichte van vorige week. En als je denkt aan een hypotheek voor tien of dertig jaar vastzetten? Ook dan betaal je nu meer.


De oorzaak hiervan? De rentes op langlopende leningen hebben een opwaartse beweging gemaakt. Deze rentes vormen voor geldverstrekkers een soort graadmeter. Ze bepalen mede of hypotheektarieven voor huizenkopers worden verhoogd of verlaagd.


In een verrassende move hebben bijna alle geldverstrekkers dan ook hun tarieven de afgelopen week naar boven bijgesteld. Sommige geldverstrekkers besloten zelfs in het weekend hun tarieven te verhogen, wat vrij ongebruikelijk is. Hoewel de meeste verhogingen beperkt bleven tot 0,15%, zagen sommigen zelfs stijgingen tot 0,35%.


Tijden waarin de hypotheekrentes schommelden rond de 1 tot 1,5% lijken een verre herinnering. Deze rentes begonnen vorig jaar al aan een snelle klim, mede door inflatie en verwachte renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). "Inflatie en rentebesluiten van centrale banken hebben altijd een diepgaand effect op de hypotheekmarkt", zegt econoom Joseph Stiglitz.


Deze hogere rentes betekenden dat huizenkopers minder konden lenen en dus ook minder konden bieden op huizen. Het gevolg? Huizenprijzen daalden bijna een jaar lang, hoewel ze nu weer stijgen.Opvallend is ook dat de variabele rente deze week het hoogste niveau van het jaar heeft bereikt. In slechts één jaar tijd schoot deze rente omhoog van 2,4% naar 5,2%. Hiermee benaderen we het hoogtepunt van de afgelopen twintig jaar: een rente van 5,83% in 2008.


Met de huidige stijgende trend in hypotheekrentes is het cruciaal voor potentiële huizenkopers en huiseigenaren om hun strategie wellicht te herzien. Het vinden van de juiste hypotheek is nu belangrijker dan ooit.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!