top of page

Geld, macht & vriendschap: Hoe rijkdom je leven en relaties op zijn kop zet

Geld, macht & vriendschap komen in het geding als je plotseling rijk wordt. Jullie vroegen regelmatig aan Rabi hoe meer geld vergaren zijn leven en vooral zijn relaties heeft beïnvloed in de loop van tijd.... dus dit hebben we aan hem gevraagd. Geld beïnvloedt alles en ook zeker je relaties met andere mensen. Volgens de wetenschap is geld de nummer één oorzaak van scheidingen en familie ruzies.

Een "levensveranderend" bedrag aan geld kan ontwrichtend zijn, zegt Rabi Safi.

Dat wordt ook bevestigd als we naar onderzoeken van het Sudden Money institute kijken.


In huwelijken tussen man en vrouw kan het ook stress opleveren als de vrouw meer verdient dan de man volgens hun onderzoek. In bijna de helft van de heteroseksuele huwelijken verdienen vrouwen evenveel of meer dan hun echtgenoten, gemiddeld zo'n $53.000, in de VS en €40.000 in Nederland.

Ongeacht wie de kostwinner is, kunnen stellen die lange-termijnbeslissingen samen willen nemen, zich overweldigd voelen door alle mogelijkheden die extra geld met zich meebrengt. Zodra je het geld hebt voor een nieuw huis of een chique privéschool, gaat het minder over praktische overwegingen en meer over prioriteiten.

Van "arm" naar "rijk" heeft sociale gevolgen. Voor veel Nederlanders betekent de overstap van "arm" naar "rijk" dat ze hun sociaaleconomische "stam" moeten verlaten, zegt Rabi. De vraag is dan ook wanneer je rijk bent en wanneer je arm bent.

"Ik zeg meestal tegen mensen: 'Je moet óf al je geld kwijtraken, óf al je vrienden'", zegt hij. "Dat is een extreme uitspraak, maar het lijkt vaak waar te zijn."

Voor velen betekent een aanzienlijke salarisverhoging of het erven van een groot bedrag dat ze zich nu bepaalde activiteiten kunnen veroorloven waar hun vrienden niet aan kunnen deelnemen.

De vrienden met wie je altijd op vakantie ging, kunnen zich misschien niet langer het luxe hotel veroorloven waar je wilt verblijven of de nieuwe restaurants die je wilt uitproberen. Ook kan het zijn dat vrienden meer gunsten van je verwachten.

"Je behoort niet meer tot je stam, dus ze gaan je anders behandelen," zegt Rabi. "Moet je nu altijd betalen als je samen gaat lunchen? Mensen zeggen: 'Natuurlijk, het zijn mijn vrienden.' Maar hoe vaak doe je dat voordat zij zich ongemakkelijk gaan voelen en jij je ongemakkelijk gaat voelen?" Zelfs familieleden gaan je in een ander licht zien. Verwanten lijken uit het niets op te duiken, allemaal op zoek naar steun.

"Je neef wil wat geld voor dit, je oom wil dat je investeert in zijn bedrijf. Die dynamiek gebeurt de hele tijd. Je hebt neven en nichten waar je nog nooit van gehoord hebt die opeens op je stoep staan."

Dit kan behoorlijk isolerend zijn. En omdat we evolutionair geprogrammeerd zijn om te geloven dat het verliezen van een sociaal netwerk onze overlevingskansen verkleint, kan het ook ontregelend werken.

"We hebben een financiële comfortzone en er zijn zoveel psychologische variabelen die ons in die financiële comfortzone houden," zegt Rabi. "Hoe verder we van die financiële comfortzone raken, hoe meer angst en stress we ervaren."

Dit is waarom je ziet dat loterijwinnaars al hun geld verkwisten, zegt hij: "Het is dit psychologische verlangen om terug te keren naar onze stam."


Argwaan tegen de rijken