top of page

Rijk worden met weinig geld.

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Rijk worden, wie wil dat nou niet? Voor velen is dit een droom die onbereikbaar lijkt, terwijl het voor iedereen haalbaar is.


De meeste mensen denken dat ze meer geld nodig hebben om rijk te worden. Wat je eigenlijk nodig hebt is meer vrij besteedbaar inkomen. En dit vrij besteedbaar geld voor je te laten werken. Werken is leuk. Maar het leven wordt een stuk makkelijker als jij niet meer de enige bent die werkt maar ook je vermogen. Ja, vermogen. Klinkt alsof het alleen is weggelegd voor rijke mensen. Maar dat is het niet. Je kan je geld aan het werk zetten zodat er meer geld ontstaat. Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt, maar in de basis komt het neer op het volgende: Bewust omgaan met je geld en verantwoord beleggen voor de lange termijn.


Het begint met inzicht in je financiën.

Hoe gek het ook klinkt, veel mensen hebben geen flauw idee hoeveel ze per maand verdienen en hoeveel geld ze per maand uitgeven. Hierdoor weten zij ook niet wat ze per maand kunnen sparen. Dat laatste is essentieel om te weten. Je wilt immers zoveel mogelijk spaargeld voor jou laten werken. Daarom werkt het goed om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Zo zie je precies hoeveel er binnenkomt en waar het heen gaat. De volgende stap is om je uitgavenpatroon eens kritisch onder de loep te nemen. Waar geef jij veel geld aan uit? Vind je het belangrijk om daar zoveel geld aan uit te geven? Welke uitgaven zijn overbodig? Het zal je verbazen hoeveel onnodige uitgaven je maakt, denk aan dat ene abonnement waar je amper gebruik van maakt, dat zoveelste broodje buiten de deur wat je eigenlijk helemaal niet hoefde, of die ene rekening op het terras welke nogal uit de hand gelopen was. Oké, deze kleine uitgaven gaan je niet direct rijk maken, maar wanneer jij je onnodige uitgaven structureel kan gaan schrappen, dan heeft dit een groot effect. Zorg wel dat het schrappen van uitgaven niet ten koste gaat van je levensgeluk, want uiteindelijk boek je meer winst door je inkomsten te vergroten, dan door je uitgaven te verlagen. Om je op weg te helpen wil ik je graag een praktische tip geven waarmee je eenvoudig kosten kan besparen. Stap je jaarlijks over van energiemaatschappij? Dit is een simpele handeling die niet langer dan een half uur duurt, maar waarmee je al snel honderden euro’s bespaart. Energiemaatschappijen geven enorme welkomstkortingen weg wanneer je naar hen overstapt. Het loont dan ook vaak om van maatschappij te switchen. Waar wacht je nog op?


Vergroot je inkomen:

Dit klinkt moeilijker dan het is, maar er zijn genoeg manieren om meer geld te verdienen dan je nu doet. Heb jij een vast contract en werk je 40 uur in de week? Wanneer was de laatste keer dat je om een loonsverhoging gevraagd hebt? Uiteraard doe je dit niet zomaar, maar het kan geen kwaad om te weten hoeveel jij waard bent. Ga eens solliciteren naast je vaste baan, kijk wat je bij andere werkgevers kunt verdienen en gebruik deze info bij de onderhandelingen met je huidige werkgever. Je werkgever betaalt jou het minimale om je tevreden te houden en het maximale om je in dienst te houden, durf dit in te zien en ernaar te handelen. Jij bent meer waard dan je werkgever jou op dit moment betaald, doe daar iets mee. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om het werk dat je nu in loondienst doet als ZZP’er uit te oefenen? Voor veel mensen klinkt dit eng en onrealistisch. Uiteraard brengt het risico’s en onzekerheid met zich mee, maar het heeft ook veel voordelen zoals hogere inkomsten. Er zijn sites waar je je kennis en kunde eenvoudig kunt verhuren, zoals Fiverr en Upwork. Wat houd je nog tegen?


Zoek een side hustle:

Een uitbreiding op het vorige punt: via een side hustle kun je je inkomen ook vergroten. Hoe gaaf is het als jij met jouw hobby of skills een extra zakcentje kan verdienen. Probeer voor jezelf eens te achterhalen waar je goed in bent en waarvoor men bereid is om jou te betalen? Dit kan van alles zijn. Vind jij het gaaf om websites te ontwerpen, artikelen te schrijven, of kook je graag, waarom deze skills niet inzetten en er geld voor vragen? Er zijn voldoende mensen op zoek naar specialisme en bereid daarvoor te betalen. Je vergroot er niet alleen je inkomsten mee, maar bouwt ook aan je CV, doet ervaring op en wordt er beter van in je vak. Op de korte termijn zal het hard werken zijn om die extra centen te verdienen, maar op de lange termijn zullen jouw skills meer waard worden en tot grotere inkomsten leiden wanneer jij jezelf voor meer kunt verhuren.


Zet geld voor je aan het werk

We hebben nu verteld dat je je inkomsten en uitgaven inzichtelijk moet maken, je je onnodige uitgaven moet schrappen en je inkomsten moet vergroten. Dit doen we zodat jij meer kan sparen. Hoe meer je spaart, hoe meer geld voor jou kan werken en hoe sneller je rijk wordt. Maar hoe zet jij nou geld voor je aan het werk?

  • De meest bekende manier is door je geld te beleggen. Dit kan je anderen voor jou laten doen tegen een kleine fee, ook wel beheerd beleggen genoemd, of jij kan je eigen geld beleggen. Kies jij voor het laatste, dan kan je ervoor kiezen om dit actief of passief te doen. Passief beleggen houdt in dat jij je geld voor de lange termijn in een fonds of ETF investeert zodat je er verder niet naar om hoeft te kijken. Je kan hierin kiezen voor een defensieve strategie door het in een gespreid fonds te beleggen waardoor het risico geminimaliseerd wordt, maar je wel profiteert van de productiviteitsstijging en groei van de economie. Je kan er ook voor kiezen om actief te beleggen. Dit houdt in dat jij zelf actief losse aandelen aan- en verkoopt. Dit klinkt heel aantrekkelijk en tof maar het vergt heel veel tijd en emotie. Je moet namelijk jezelf aanleren bedrijven te analyseren en financiën te lezen om zo de beste bedrijven te selecteren. Daarnaast moet je goed om kunnen gaan met emotie. Wat doe jij wanneer de aandelen die je gekocht hebt opeens 20% zakken? Veel mensen gaan dan uit emotie handelen en verliezen geld. Dit leidt er dan ook toe dat de ruime meerderheid niet beter presteert dan de index. Overschatting is een bekend fenomeen binnen beleggen en dus zal de meerderheid beter presteren wanneer ze passief zouden beleggen.

  • Er zijn ook tal van andere manieren om je geld aan het werk te zetten als je van risico's houdt. Heb je er weleens aan gedacht om te investeren in wijn of whisky? Dit zijn producten die in waarde stijgen naarmate ze ouder worden. Wanneer jij de juiste whisky of wijn weet te kopen kan je die met een leuke winst verkopen, mits je de weerhouding kan weerstaan de fles te openen.

  • Andere voorbeelden van producten die in waarde stijgen zijn Pokémon kaarten, horloges, vastgoed, land, Bitcoin (al zullen velen het daar niet mee eens zijn, is het een vrij lucratieve markt), edelmetalen, kunst en nog veel meer. Bedenkt voor jezelf met welke producten jij affiniteit hebt en waar jij graag tijd en geld aan spendeert. Hoe toffer je een product vindt, hoe leuker je het vindt om er onderzoek naar te doen, hoe beter je de waarde kan inschatten en hoe meer winst je kan maken. Zoek het dus dicht bij jezelf.

  • Het is van groot belang om producten te kiezen die in waarde stijgen. Niet elk horloge dat je koopt stijgt in waarde wanneer het ouder wordt. Daarbij zijn er voldoende producten die op het eerste oog eruitzien of ze in waarde stijgen, maar dit niet doen. Denk aan mooie auto’s. Uiteraard zijn er oldtimers die in waarde stijgen, maar de meeste auto’s dalen in waarde gelijk nadat je er de eerste kilometers mee gereden hebt.


In dit artikel zijn er een aantal tips aan bod gekomen hoe jij je inkomsten kan vergroten en je uitgaven kan verkleinen zodat je meer kan sparen en meer geld voor jou kan laten werken. Dan is het nog belangrijk om te vertellen dat je hier direct mee moet beginnen. Waarom? Dit komt door wat Einstein het achtste wereldwonder noemde: samengestelde rente, ofwel rente op rente. Het effect van samengestelde rente kan het beste aan de hand van een voorbeeld verduidelijkt worden. Wanneer jij 20 jaar lang 1000 euro weet te beleggen tegen een rente van 5% (conservatief) heb jij na 20 jaar ruim 34.000 euro, ofwel 14.000 euro winst. Wanneer jij 40 jaar lang 1000 euro belegd tegen een rente van 5% per jaar heb jij na 40 jaar een eindkapitaal van bijna 127.000 euro, ofwel een winst van 87.000 euro. Je winst wordt dus ruim zes keer zoveel doordat jij twee keer zo lang belegd. Dit is volledig te danken aan het effect van rente op rente. Als dit jou niet weet te overtuigen direct aan de slag te gaan, dan weet ik niet wat dat wel kan doen. Alvast heel veel succes gewenst.Nog geen lid? Ontvang nu maar liefst 30% (€60,-) korting op een lidmaatschap met de kortingscode 30PROCENT. Lid worden kan hier.

2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page