top of page

Hackers leggen bedrijfsgeheimen NXP bloot op straat

In het kort:

  • Nexperia, een Nijmeegse chipmaker, is gehackt door de groep Dunghill die dreigt gevoelige gegevens openbaar te maken tenzij er losgeld wordt betaald. Dit omvat honderden gigabytes aan data waaronder handelsgeheimen en klantgegevens van grote namen zoals SpaceX, Apple en Huawei.

  • De gelekte gegevens bevatten kritische informatie over de productieprocessen van Nexperia, wat potentiële risico's inhoudt voor hun bedrijfsvoering en marktpositie. Dit kan leiden tot grote financiële en reputatieschade voor Nexperia.

  • Nexperia heeft het incident gemeld bij de relevante autoriteiten en werkt samen met cybersecurity-experts van Fox-IT om de volledige impact te onderzoeken en verdere schade te voorkomen.


Nexperia, een belangrijke speler op de internationale chipmarkt, is gehackt door de cybercriminele groep Dunghill. Deze groep heeft grote hoeveelheden data gestolen en dreigt deze te publiceren als er geen losgeld betaald wordt. Onder de gestolen data bevinden zich niet alleen ontwerpen en productieprocessen van chips, maar ook gevoelige klantgegevens.


De cyberaanval op de chipmaker Nexperia heeft de potentie om niet alleen het bedrijf, maar ook de brede sector van chipproductie te ontwrichten. Nexperia, dat jaarlijks meer dan honderd miljard chips produceert, speelt een cruciale rol in de wereldwijde toeleveringsketens voor diverse consumentenproducten. De aanval onthult de kwetsbaarheden in de beveiliging van cruciale infrastructuren binnen de hightech industrie.


De omvang van de hack is aanzienlijk, met honderden gigabytes aan gestolen data, waaronder handelsgeheimen en klantgegevens van vooraanstaande technologiebedrijven. Dit incident benadrukt de toenemende risico's van cybercriminaliteit, waarbij criminelen geavanceerde technieken gebruiken om bijna ondoordringbare bedrijfsgeheimen te ontgrendelen. Het aandeel van NXP Semiconductors daalt in de voorbeurs zo'n 2% en de vraag is of dit niet veel hoger zal zijn. NXP heeft al meer dan 2000% rendement opgeleverd sinds IPO en heeft van Nexperia afscheid genomen een tijd terug.



Het gevaar van deze hack ligt niet alleen in het verlies van commerciële en technische gegevens, maar ook in het potentieel misbruik van deze informatie. Hoogleraar Bram Nauta wijst op de kritische waarde van de productieprocessen van Nexperia, die nu mogelijk op straat liggen. Dit kan leiden tot ernstige competitieve nadelen en veiligheidsrisico's, vooral omdat deze informatie gebruikt kan worden in de context van internationale conflicten, zoals de ontdekking van Nexperia chips in Russische wapensystemen aantoont.


Cyberaanvallen zoals deze zijn vaak gemotiveerd door financieel gewin. De strategie van het eisen van losgeld bij dreiging met openbaarmaking van gevoelige informatie is een bekende tactiek. Bovendien kan de technologische waarde van de gestolen informatie op de zwarte markt zeer lucratief zijn. Dit wordt verergerd door het feit dat de productieprocessen van Nexperia innovatief en geheim zijn, wat de data bijzonder waardevol maakt voor concurrenten en staten met belangstelling voor geavanceerde technologie. Gevoelige informatie over productieprocessen en technologieën die in verkeerde handen vallen, kan de concurrentiepositie van Nexperia verzwakken.


De respons van Nexperia, in samenwerking met cybersecurity-expert Fox-IT, zal cruciaal zijn om de impact van deze inbreuk te beoordelen en toekomstige aanvallen te voorkomen. Deze gebeurtenis dient als een ernstige herinnering aan de noodzaak voor verbeterde beveiligingsmaatregelen binnen de technologie-industrie, waar de race tegen cybercriminelen steeds intensiever wordt.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page