top of page

10 Tips om nieuwe groeiaandelen te vinden

Bijgewerkt op: 22 dec. 2021


Ben je opzoek naar nieuwe groeiaandelen? Dan heb ik goed nieuws voor je!


Ik geef je hier namelijk 10 tips waarmee je interessante groeiaandelen kunt opsporen, ter inspiratie voor een nieuwe investering. Eerst alle tips op een rij:


  1. YouTube

  2. ETF holdings

  3. Seeking Alpha Peers

  4. RobinTrack (update: werkt niet meer)

  5. HyperCharts

  6. Aankomende IPOs

  7. SPACs

  8. Factset earnings insight

  9. Finviz screener

  10. Reddit discussies


Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn naar mijn mening aandelen van relatief jonge innovatieve bedrijven die gedurende de komende 5 jaren minimaal 20% of meer per jaar groeien in waarde.


Let op: groeiaandelen zijn doorgaans volatiel van speculatief van aard. Doe altijd eerst zorgvuldig onderzoek en kies bedrijven die jou oprecht interesseren én die je goed begrijpt.

 

En nu volgen alle 10 tips met uitleg!


1. YouTube

YouTube zit vol met creators die aandelen bespreken op hun kanalen. Om groeiaandelen te vinden, kun je het beste zoeken op de term ‘growth stocks’. Je krijgt dan meestal een reeks resultaten waarin groeiaandelen worden besproken.


Wil je de nieuwste video’s, filter bovenin de pagina dan op ‘Deze maand’.

Let op: het komt maar zelden voor dat YouTubers negatief zijn over een groeiaandeel. Neem hun informatie dan ook altijd met een korreltje zout en doe ook je eigen onderzoek.

 

2. ETF holdings

Managers van actieve groei-ETF‘s hebben eigenlijk het zware werk al voor je gedaan. En het mooie is dat de holdings van een ETF publiekelijk bekend zijn.


Ga simpelweg naar de originele ETF-website en klik op holdings (zoek naar de PDF). Je ziet dan de hele lijst met groeiaandelen die de ETF in zich heeft. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor enkele van deze tech ETF's.


Een voorbeeld met ARK's Fintech Innovation ETF:

Zelf kijk ik altijd meer onderaan de lijst (PDF) van de holdings. Hier zitten de wat onbekendere groeiaandelen waar soms nog meer groei te halen is. De keerzijde is dat deze kleinere holdings volatieler kunnen zijn en meer risico met zich mee kunnen brengen.

 

3. Seeking Alpha 'peers'

Via Seeking Alpha kun je gerelateerde (groei)bedrijven vinden. Je moet wel eerst even een groeibedrijf intypen als startpunt.


Dit doe je door een groeiaandeel op te zoeken in Seeking Alpa. Vervolgens kies je rechts in de menu balk op ‘Peers’ (gelijken). Daar vind je dan een reeks extra gerelateerde bedrijven die ook vaak worden gezocht. Voorbeeld:

 

4. RobinTrack.net (werkt helaas niet meer)

De gekochte en verkochte aandelen binnen de populaire consumenten-broker Robin Hood zijn te volgen via Robintrack.net. De gebruikers van deze broker zijn ook actief met groeiaandelen.


Door te zien welke aandelen tractie beginnen te krijgen kun je extra inspiratie opdoen. Ik gebruik altijd onderstaande filters. Klik hier als je direct die settings wilt op RobinTrack. Zo ziet het er dan uit:

 

5. HyperCharts

De website HyperCharts.co zit vol groeiaandelen. De site is opgezet door Moe Salih en Galileo Russell (van het YouTube-kanaal HyperChange). Op HyperCharts vind je bij ieder bedrijf overzichtelijke grafieken die de prestaties van hun aandeel laten zien.


Het bijzondere van HyperCharts is dat ze ('onleesbare') financiële documenten (SEC-filings) van bedrijven hebben omgezet naar duidelijke grafieken.


Naast 'Revenue', 'Margins' en 'Net income' vind ik de weergave van 'Operating Expenses' erg fijn om in één oogopslag te kunnen zien op welke gebieden een bedrijf kosten maakt, en of die kosten daar stijgen of dalen. Zie hier:

Goed om te weten: groeibedrijven steken veel budget in marketing en research & development (R&D). Het doel is meestal om dit op termijn te verlagen (wat netto inkomen ten goede komt).

 

6. Recente en aankomende IPO’s

Kijk eens per maand naar de lijsten van aankomende en recente IPO’s op de Nyse. In deze lijst vind je soms veelbelovende groeiende bedrijven. Je kunt ze een voor een onderzoeken of beginnen met de namen die je al kent.


Op Seeking Alpha is er een apart IPO Analysis rubriek waar je bijna alle analyses gratis kunt lezen.


Ter info: ik koop nooit groeiaandelen op de dag van IPO. Mijn ervaring is dat je dan bijna altijd duurder uit bent. Wacht minstens een week om te zien wat het algemene sentiment is.

 

7. SPAC's

Sommige bedrijven worden onder de vleugels van een zogenaamde SPAC op de beurs gebracht. Dit gaat dan onder de naam van de SPAC welke voor het bedrijf geld ophaalt. Het gaat hier vaak om jonge innoverende bedrijven.


Er zijn meerdere sites die nieuws over SPACS (betaald) publiceren. Zelf zit ik het liefste op dit Reddit-kanaal, omdat mensen daar het eerste onderzoek/zoekwerk voor je hebben gedaan.


Hieronder als voorbeeld het bedrijf Hyliion (SHLL) dat via de SPAC 'Tortoise Acquisition Corp' geld ophaalt op de beurs.

 

8. Factset earnings insight (PDF)

Zoek in Google op ‘factset earnings insight’ en klik op de eerste link. Dit is een PDF die 2-wekelijks wordt ge-update.


Hierin vind je waardevolle info over de huidige staat van de S&P500. Hierin zitten natuurlijk geen kleine groeiaandelen, maar wel inzichten naar potentiële (snelle) stijgers uit de S&P500.


Ik kijk altijd naar de ‘Scorecard’ met 'EPS Surprise' en positieve (groene) 'EPS Revisions'. 'EPS Guidance' op sector vind ik ook altijd interessant om te zien in welke industrie het nu goed gaat. Deze info (sector) kun je ook gebruiken om gerichter te zoeken met een andere tip op deze pagina.

Let op, de EPS Surprise en Revisions zijn niet het enige dat een bedrijf's opwaartse trend voorspelt. Andere factoren kunnen de aandelen alsnog laten stagneren of dalen.

 

9. Finviz map

Met de Map op Finviz kun je in één oogopslag zien welke aandelen positief hebben gepresteerd op de dag wanneer hun meest recente Earnings Report uitkwam. Meestal hebben ze op die dag positieve kwartaalcijfers gerapporteerd.


Via deze link heb je direct die filter aan staan voor alle Amerikaanse aandelen. Zoek naar de (meest licht) groene vakjes. Het werkt niet altijd want er zijn natuurlijk meer factoren van invloed op een aandeel. Zo ziet het er dan uit:

 

10. Reddit discussies

Op Reddit (het grootste forum van de wereld) kun je discussies volgen over groeiende bedrijven. Ik doe dit altijd in het Engels. Via deze link zoek je op 'growth stocks' in discussies van max 1 maand oud.


Klik een voor een op de resultaten en scan de gesprekken op tickers. Onderzoek deze vervolgens zelf. Het voordeel van Reddit is dat mensen kunnen upvoten (duimpje omhoog) waardoor de betere berichten direct bovenaan staan.

Tip: lees ook de comments van anderen. Deze hebben soms goed onderbouwde argumenten om wel of juist niet te kiezen voor een bepaald groeiaandeel.


 

Laatste tip

Ik hoop dat deze 10 tips je verder helpen in je zoektocht naar nieuwe groeiaandelen.


Kijk maar welke methode je het fijnst vindt om te gebruiken. Zelf merk ik dat ik ze allemaal door elkaar gebruik, afhankelijk van wat ik precies wil weten.


Soms is een bron (tip) tijdelijk uitgeput. Dat ga ik over op de volgende, totdat ik ze allemaal heb doorgespit en er niets nieuws meer te vinden is. Dan wacht ik meestal een week voordat ik opnieuw ga zoeken.


Ik heb ook een reeks met beste aandelen op mijn website gezet, die ik iedere maand update. Deze komen voort uit het premium pakket van Seeking Alpha en zijn gebaseerd op (quant) data. Groeiaandelen zitten hier ook in een aparte lijst tussen.


Wil je alles nog in een video terug zien, check hieronder:Succes!

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..