top of page

Explosieve overnamestrijd: Britten blokkeren Microsoft-Activision megadeal

In het kort:

  • VKMA blokkeert Microsoft's overname van Activision Blizzard t.w.v. $69 Miljard

  • Beslissing heeft gevolgen voor de opkomende cloud gaming markt

  • Microsoft plant in beroep te gaan tegen de uitspraak

De Britse mededingingsautoriteit, de UK Competition and Markets Authority (VKMA), heeft woensdag een belangrijke klap uitgedeeld aan de Amerikaanse techreus Microsoft door de overname van videogame-uitgever Activision Blizzard te blokkeren. De VKMA is van mening dat de deal de concurrentie in de opkomende cloud gaming markt kan schaden. Microsoft is van plan om tegen deze beslissing in beroep te gaan.


"Microsoft toestaan zo'n sterke positie in te nemen in de cloud gaming markt, net nu deze snel begint te groeien, zou het risico lopen om de innovatie te ondermijnen die cruciaal is voor de ontwikkeling van deze sector," zei de VKMA in een persbericht op woensdag.

De VKMA uitte eerder zorgen over concurrentie op het gebied van spelcomputers, maar verwierp deze zorg in een voorlopige beslissing in maart. De autoriteit vreest nu dat Microsoft Activision's games exclusief kan maken voor zijn cloud gaming platform, Xbox Game Pass, waardoor andere belangrijke spelers in de industrie worden afgesneden.


"We hebben al contracten ondertekend om de populaire games van Activision Blizzard beschikbaar te maken op 150 miljoen extra apparaten, en we blijven toegewijd om deze overeenkomsten te versterken door middel van regelgevende oplossingen. We zijn vooral teleurgesteld dat na langdurige beraadslagingen, deze beslissing lijkt te wijzen op een gebrekkig begrip van deze markt en de manier waarop de relevante cloudtechnologie daadwerkelijk werkt." zegt een chairman Brad Smith van Microsoft.

Cloud gaming, waarbij games via bedrijfsservers op afstand toegankelijk zijn, is nog een opkomende technologie. Microsoft gelooft echter dat het een gangbare manier van gamen zal worden. Ondanks pogingen om tegemoet te komen aan de zorgen van de VKMA, heeft de autoriteit de voorstellen van Microsoft verworpen.


"We zijn ervan overtuigd dat we een sterke zaak hebben omdat de feiten aan onze kant staan: deze deal is goed voor de concurrentie," zegt de CEO van activision, Bobby Kotick "In een tijd waarin de gebieden van machine learning en kunstmatige intelligentie bloeien, weten we dat de Britse markt zou profiteren van Microsoft's kracht in beide domeinen, evenals ons vermogen om die technologieën onmiddellijk in te zetten," voegde Kotick eraan toe. "Daarentegen, als de beslissing van de VKMA standhoudt, zou het investeringen, concurrentie en het scheppen van banen in de hele Britse gamingindustrie belemmeren."

Microsoft en Activision Blizzard zijn beiden teleurgesteld in de beslissing en hebben aangekondigd in beroep te gaan. Activision Blizzard's CEO, Bobby Kotick, verklaarde dat de feiten aan hun kant staan en dat de overeenkomst goed is voor de concurrentie. Ondertussen zal Microsoft andere toezichthouders moeten overtuigen om de deal niet te blokkeren, aangezien de EU en de Amerikaanse Federal Trade Commission de fusie nog steeds onderzoeken.We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..