top of page

Estland blokkeert Europese BTW-hervorming voor Uber, Bolt en Airbnb

In het kort:

  • Estland blokkeert Europese belastinghervormingen die btw-heffingen op digitale platformen zoals Uber, Bolt en Airbnb zouden invoeren.

  • De hervorming wordt door andere EU-landen als essentieel gezien om een eerlijker belastingklimaat te creëren en oneerlijke concurrentie met traditionele sectoren te voorkomen.

  • Estland argumenteert dat de belastinghervorming kleine ondernemers benadeelt en stelt een vrijwillige opt-in aanpak voor, wat door de EU is afgewezen.


Estland gebruikt veto tegen heffing van btw bij Uber, Bolt en Booking

In de maandelijkse Ecofin-vergadering van Europese ministers van financiën in Luxemburg is opnieuw gebleken dat Estland zich verzet tegen een Europese belastinghervorming die digitale platformbedrijven zoals Uber, Bolt en Airbnb zou verplichten vaker btw af te dragen. Door de veto-macht van elk van de 27 EU-landen kan Estland zelfstandig de plannen van de Europese Commissie tegenhouden.


Eurocommissaris Valdis Dombrovskis uitte zijn teleurstelling na de vergadering en benadrukte dat de platformeconomie momenteel niet ‘passend en eerlijk’ wordt belast, wat volgens hem leidt tot oneerlijke concurrentie met traditionele sectoren. Hij verzekerde dat het werk aan deze belastinghervorming zal doorgaan.


Waarom Estland zich verzet

Estland is de thuisbasis van Bolt en heeft kritiek op het Commissievoorstel, dat platforms zou verplichten zich te registreren om onder bepaalde omstandigheden btw te betalen. Tallinn stelt dat vooral kleine ondernemers, zoals kamerverhuurders en taxichauffeurs die gebruikmaken van platforms als Uber en Airbnb, onevenredig zouden worden belast. Deze kleine ondernemers zouden onder de nieuwe regels btw-plichtig worden, terwijl grotere aanbieders, die direct hun klanten bereiken, onder bepaalde bedragen vrijgesteld blijven.

Tallinn heeft een alternatieve aanpak voorgesteld: een vrijwillige opt-in methode, waarmee landen zelf kunnen beslissen wat het beste bij hun situatie past. Echter, dit voorstel is door het roulerende Belgische EU-voorzitterschap en de Commissie afgewezen.


Druk vanuit andere EU-landen

Landen zoals Italië en Spanje dringen aan op een Europees akkoord omdat zij de btw-inkomsten van platforms zoals Airbnb, Booking.com en andere verhuurplatforms willen innen. Volgens EU-diplomaten zou Bolt stevig lobbyen bij Estland om de belastingmaatregel tegen te houden.


Btw-fraude aanpakken

Een ander onderdeel van de belastinghervorming, dat maatregelen bevat om btw-fraude te bestrijden, wordt niet door Estland tegengewerkt. Dit benadrukt dat Tallinn zich specifiek verzet tegen de onderdelen die kleine ondernemers belasten.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!