top of page

Een vliegende beurskoers met Biden als Amerikaanse president.

Bijgewerkt op: 13 mrt.Joe Biden is de 46e president van De Verenigde Staten.


Na 4 jaar moet Trump begin volgend jaar Het Witte Huis verlaten. Hij heeft het presidentschap verloren van zijn rivaal Joe Biden. Een saaie race was het zeker niet, ook is het laatste woord er nog niet over gezegd. Afgaande op de huidige telling, heeft Biden gewonnen. Echter dit ging niet zo overweldigend als de Democraten hadden verwacht. De verwachte overwinning in de Senaat werd niet gehaald en de Republikeinen lijken de meerderheid te gaan behalen. Er staan voor De Senaat nog wel 2 zetels open. Er wordt verwacht dat deze twee zetels gesplitst zullen worden in Georgia, waardoor de Republikeinen de meerderheid zullen behouden. Dit levert een nare situatie op voor Biden, die nu meer moeite zal hebben zijn wetten goedgekeurd te krijgen. Ook lopen er nog tal van rechtszaken, voornamelijk van Trump's kant en De Verenigde Staten lijkt verdeelder dan ooit. Toch zijn er ook voordelen aan deze situatie en één daarvan is een stijgende beurskoers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sinds 1950 de aandelenmarkt het best presteert bij een Democratische president zonder meerderheid in De Senaat. Dit is nu het geval.


https://www.mcleanam.com/are-republicans-or-democrats-better-for-the-stock-market/


Verdeeldheid en onzekerheid lijken op een recept voor een dalende markt. Nu “Mr Market” niet veel langer meer de opperbevelhebber is, lijkt het op het eerste gezicht geen goede 4 jaar te worden voor de Amerikaanse beurs. Maar kijkend naar de resultaten van de laatste dagen is niets minder waar. De belangrijkste reden daarvoor: Biden zal geen sterk beleid kunnen voeren. Een minderheid in de Senaat is zo goed als essentieel, als je sterke veranderingen door wilt voeren. De Senaat moet namelijk alle wetsvoorstellen van de president goedkeuren. Verandering brengt onzekerheid met zich mee en onzekerheid is slecht voor de markt. Nu blijkt dat Biden de begeerde meerderheid waarschijnlijk niet zal halen. Hierdoor zijn de verwachtingen, dus dat er de komende 4 jaar niet gek veel zal gebeuren. Dat vind de markt fijn, want dit geeft zekerheid.


https://www.theguardian.com/business/2020/nov/05/global-stock-markets-climb-on-prospect-of-biden-presidencyDat is ook de reden dat de aandelenmarkt de afgelopen dagen een goede trend naar boven laat zien. Deze opwaartse beweging werd vooral veroorzaakt door de NASDAQ, de Amerikaanse Tech beurs, en grote farmaceutische bedrijven. Dat laatste is opvallend, maar heeft een logische verklaring. De torenhoge prijzen voor medicijnen liggen in Amerika al lange tijd onder vuur. Er lijken meer regels aan te komen om de prijzen te verlagen. Echter, nu Biden president is en de Senaat wordt beheerst door de Republikeinen, zullen de grote hervormingen nog even op zich laten wachten.


https://www.investors.com/gdpr-agreement/?back_url=https%3A%2F%2Fwww.investors.com%2Fnews%2Ftechnology%2Fabbvie-stock-leasd-pack-biotech-stock-gains-republicans-could-retain-senate-majority%2F


Ook is Biden van plan vanuit de staat een zorgverzekering aan te bieden. Democratische president Obama was hier al mee begonnen toen Biden vicepresident was. Als Biden straks in het Witte Huis zit, wil hij daar mee door gaan. Nu de meerderheid in de senaat uit blijft, zal er waarschijnlijk weinig van dit terechtkomen. Dat is een voordeel voor de grote farmaceutische bedrijven. Op dit moment bestaat de zorgverzekering ,namelijk uit talloze kleine verzekeraars. Voor farmaceutische bedrijven is het veel gunstiger over de prijs te onderhandelen met deze kleine partijen dan met een grote partij bestuurt vanuit de staat. Kortom, de winstmarges op medicijnen zullen de komende 4 jaar niet onder druk komen te staan.


Daarnaast heeft Trump aangekondigd met grote financiële support te komen in verband met het Corona-virus. Nu blijkt dat hij geen tweede termijn krijgt, zal dat plan zich versnelt moeten ontvouwen. Nog voor het nieuwe jaar zal dit gaan plaatsvinden. Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij dit liever vroeg, dan later heeft. Een zogenoemde “stimulus package” geeft consumenten meer geld. Daar profiteren bedrijven van als ze het geld uitgeven. Ook zorgt zo'n stimulus package voor meer schulden en meer geld op de markt, Dit geld is er nu namelijk nog niet, dit gaat geprint worden en dat zorgt weer voor inflatie. Dit alles zorgt voor een sneller stijgende markt en is een truc die Trump en de Amerikaanse federale bank al vaker hebben uitgehaald, ze noemen Trump niet voor niks “Mr market”


Vervolgens is er nog het feit dat Biden groot voorstander is van een ‘Trans-Pacific-trade agreement’. In zijn tijd als Vicepresident onder Obama heeft hij hier hard aan gewerkt. Waar Trump stemmen probeerde op te halen met “America First”, zijn er toch veel mensen overtuigd dat Amerika meer samen moet werken met het buitenland, wil het zijn leidende positie in de wereld veilig stellen. Niet zo zeer omdat Amerika de wereld nu direct hard nodig heeft, maar op langer termijn wel. In tijden van een “America first” beleid, staat China te popelen om het gat dat achterblijft op te vullen. Waar het wellicht voor de midden en lage inkomens niet gunstig is, als er een soortgelijk verdrag wordt getekend, zal het voor de volledige Amerikaanse economie wel grote voordelen hebben. Bedrijven profiteren ook hiervan. Ook haalt zo’n groot handelsakkoord de wind uit de zeilen van de Chinese economie, welke al jaren een grote opmars aan het maken is. Deze economie vormt nu al een bedreiging voor de VS.


https://www.thebalance.com/what-is-the-trans-pacific-partnership-3305581


Dit alles staat natuurlijk niet volledig vast en naast een aantal zekerheden zijn er even veel onzekerheden. Op dit moment loopt de aandelenmarkt, zoals altijd, vooruit op de werkelijke wereld. Om echte duidelijkheid te krijgen over wat de komende 4 jaar ons gaat brengen, zullen we geduld moeten hebben. Maar één ding is de afgelopen dagen heel duidelijk geworden: Trump is een slechte verliezer.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page