top of page

Dit staat je te wachten deze week

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

"Gaat de FED de renteverhogingen pauzeren of niet?" Dat is de vraag die macrospeculanten bezighoudt. Het is vrijwel zeker dat de Federal Reserve de rente met een kwart procentpunt zal verhogen, van 5% naar 5,25%. De kans dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen, stond op vrijdag op 86%, tegenover 47% een maand geleden.


De vraag is echter hoe de Fed en Powell zich zullen opstellen. Beleggers zijn bezorgd over de gevolgen van hogere rentes voor de economie en de inflatie. Als Powell aangeeft dat er meer werk aan de winkel is om de inflatie te beteugelen, zou dat de markt kunnen ontmoedigen. Maar als hij suggereert dat de centrale bank ruimte heeft om een pauze in te lassen, zouden aandelen mogelijk kunnen stijgen.


De recente inflatiecijfers geven Powell voldoende "munitie" om de renteverhoging te rechtvaardigen. Het kern-persoonlijke consumptie-uitgavenprijsindex (PCE), dat de Fed nauwlettend in de gaten houdt, kwam in maart uit op 4,6% op jaarbasis, iets hoger dan de verwachte 4,5% van analisten.


Beleggers zijn ook bezorgd over de gevolgen van een hogere fed funds rente voor banken. Een rente van 5,25% kan leiden tot grote verliezen bij banken die noodgedwongen depositos moeten terug geven aan paniek aangeprate klanten. Ook kunnen bankdeposito's in gevaar komen omdat spaarders op zoek gaan naar hogere rendementen.


Naast het rentebesluit van de Fed, zijn beleggers ook gespannen over andere gebeurtenissen, zoals de kwartaalresultaten van Apple op donderdag na het sluiten van de beurs en het banenrapport voor april op vrijdagochtend. Het is belangrijk om te kijken naar het effect van deze ontwikkelingen op de financiële markt en de economie als geheel. Persoonlijk kijk ik uit naar Shopify op donderdag! Met ruim 70k geïnvesteerd in het aandeel, houd ik de cijfers goed in de gaten!


Alle cijfers van deze week..

We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!
Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!