top of page

Dit is waarom Warren Buffet BYD aandelen verkocht heeft

In het kort:

  • Berkshire Hathaway heeft zijn belang in BYD verlaagd van 7,02% naar 6,90% door de verkoop van 1,3 miljoen aandelen voor $39,8 miljoen.

  • De verkoop volgt op de aankondiging van de EU om tarieven op Chinese EV's, inclusief BYD-auto's, in te voeren.

  • De Europese tarieven vormen een bedreiging voor de uitbreidingsplannen van BYD in de Europese markt.


Berkshire Hathaway heeft zijn belang in de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen (EV) BYD verder verkleint. Dit bleek uit een aanvraag bij de Hong Kong Stock Exchange, waarin vermeld werd dat Berkshire op 11 juni 1,3 miljoen in Hong Kong genoteerde BYD-aandelen heeft verkocht. De verkoop, met een gemiddelde prijs van 230,46 Hongkongse dollar per aandeel (circa $29,51), leverde in totaal 310,5 miljoen Hongkongse dollar op, wat neerkomt op ongeveer $39,8 miljoen. Hierdoor is het belang van Berkshire in BYD gedaald van 7,02% naar 6,90%.


De verkoop komt op een moment dat de Europese Unie nieuwe importheffingen heeft aangekondigd op elektrische voertuigen uit China. Deze maatregelen, waaronder een specifieke heffing van 17,4% op BYD-auto’s, wat lager is dan wat voor andere merken geldt, zijn bedoeld om de Europese elektrische auto-industrie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. De EU beschuldigt Chinese fabrikanten ervan oneerlijke subsidies te ontvangen, wat hen een oneerlijk voordeel geeft op de wereldmarkt.


De verhoogde tarieven vormen een significante hindernis voor BYD’s expansieplannen in Europa, een van de grootste en meest lucratieve markten voor elektrische voertuigen. Deze tariefmaatregelen kunnen de concurrentiepositie van BYD in Europa verzwakken door hun voertuigen duurder te maken in vergelijking met lokale Europese merken.


De vermindering van Berkshire Hathaway's belang in BYD weerspiegelt bredere markt onzekerheden en de mogelijke impact van de EU-tarieven op de groei en winstgevendheid van BYD. De Europese markt speelt een cruciale rol in de internationale strategie van BYD, en de nieuwe tarieven kunnen hun groei aanzienlijk belemmeren.


Ondanks deze uitdagingen blijft BYD een belangrijke speler op de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft zwaar geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om zijn technologische capaciteiten te verbeteren en zijn concurrentievoordeel te behouden. BYD's sterke positie op de thuismarkt in China biedt een solide basis voor zijn wereldwijde ambities.


De introductie van Europese tarieven kan BYD ertoe dwingen zijn internationale strategieën te herzien. Het bedrijf zou kunnen overwegen alternatieve markten te verkennen of zijn samenwerkingen binnen Europa te versterken om de impact van de tarieven te verzachten. Ondanks de verkoop van aandelen door Berkshire blijft BYD een kracht om rekening mee te houden in de wereldwijde EV-industrie.


Berkshire Hathaway's verkoop van BYD-aandelen past binnen de bredere investeringsstrategie van het conglomeraat, dat regelmatig zijn portefeuille aanpast aan veranderende marktomstandigheden en regelgeving. De focus van Warren Buffett op lange termijn waarde en stabiliteit speelt hierbij een centrale rol.De recente verkoop van BYD-aandelen door Berkshire Hathaway onderstreept de uitdagingen waarmee Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen op de wereldmarkt worden geconfronteerd, vooral door de nieuwe Europese tarieven. Deze ontwikkelingen zullen BYD waarschijnlijk dwingen zijn strategieën aan te passen om zijn groeitraject te ondersteunen en zijn positie op de mondiale EV-markt te versterken. Echter is het zeker geen reden tot paniek, gezien de sterke (financiële) positie van BYD, en de aanhoudende plannen om verder uit te breiden naar andere continenten buiten Azië.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!