top of page

Dit is waarom Adyen aandelen flink stijgen

Samenvatting:

  • Eerder dit jaar zag Adyen een sterke koersval na tegenvallende winstresultaten en groeiende concurrentiedruk, waardoor het aandeel halveerde in waarde.

  • De betalingenverwerker hield een Investor Day om de bezorgde beleggers gerust te stellen, waarbij de focus lag op de ambitie om een jaarlijkse omzetgroei van 20-30% en een marge boven de 50% te handhaven. Het aandeel schiet 28% omhoog op de Amerikaanse beurs.

  • Voorafgaand aan de beleggersdag rapporteerde Adyen een toename in verwerkt volume met 21% en een netto-omzetstijging van 22%, ondanks een aanzienlijke personeelsgroei en beleggerskritiek op het uitblijven van korte-termijn winstverbeteringsmaatregelen.

Adyen, het Nederlandse fintechbedrijf bekend om zijn betalingsverwerking, kende een tumultueuze periode waarin het van een beursfavoriet naar een zorgenkindje transformeerde.


De aandelenkoers stortte in na een onverwacht grote daling van de winstgevendheid en een toename van de concurrentiedruk. Dit leidde tot zware kritiek van aandeelhouders, met name door het gebrek aan communicatie en het uitblijven van een winstwaarschuwing voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten.

In een poging het vertrouwen te herstellen, organiseerde Adyen een Investor Day in San Francisco, waar het voor het eerst openlijk in gesprek ging met zijn aandeelhouders. De leiding van Adyen legde uit dat zij de focus wilden houden op de lange termijn en voortzetting van investeringen in nieuwe ontwikkelaars, ondanks de opgelopen personeelskosten en de marktdruk om kosten te verlagen.

Voor de Investor Day maakte Adyen een persbericht openbaar waarin het een omzetgroei en verwerkt volume toename rapporteerde, wat de koers erg goed deed. Het aandeel steeg 28% initieel, op de Amerikaanse beurs gezien de Nederlandse gesloten was. Adyen's derdekwartaalcijfers voor 2023 tonen een verwerkt betalingsvolume van €243,1 miljard, wat een stijging van 21% ten opzichte van het vorige jaar (Year-over-Year of YoY) betekent. De netto-omzet bedroeg €413,6 miljoen, een toename van 22% YoY. Op basis van constante valuta zou de netto-omzet 4% hoger zijn uitgevallen dan gerapporteerd. Het bedrijf heeft 175 fulltime werknemers aangenomen als onderdeel van de laatste fase van Adyen's versnelde investeringsfase. Daarnaast heeft Adyen zijn financiële doelstellingen aangepast om meer specifieke tijdlijnen rond groeiverwachtingen vast te stellen.Het bedrijf benadrukte zijn doelstelling om een jaarlijkse omzetgroei van 20-30% en een marge van meer dan 50% te behouden. Desondanks blijven er vragen over hoe Adyen de omzet en transactiestroom wil verhogen in een steeds competitievere markt waarin nieuwkomers en concurrenten snel terrein winnen.

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..