top of page

Dit is Google's nieuwe miljarden investering

In het kort:

  • Google heeft een belangrijke investering van 2 miljard dollar gedaan in de AI-startup Anthropic.

  • Deze investering weerspiegelt Google's ambitie om een leidende rol te spelen in de AI-sector.

  • Anthropic's chatbot Claude onderscheidt zich door training op basis van een 'grondwet' voor AI.


Interessant nieuws voor Alphabet aandeelhouders. Google heeft onlangs namelijk bekend gemaakt dat ze ruim 2 miljard dollar gaan investeren in Anthropic, een bedrijf gespecialiseerd in Artificial Intelligence. Deze investering valt samen met Google's streven om voorop te lopen in de ontwikkelingen rondom AI. Anthropic heeft daarnaast al flinke bedragen opgehaald bij andere grote big-tech bedrijven zoals Amazon ($4 miljard).


Maar waarom stappen big-tech bedrijven in deze kleine start-up? Laten we daarvoor eens gaan kijken naar wat het bedrijf precies doet. Anthropic's belangrijkste project is de chatbot Claude. Deze chatbot is uniek omdat hij is opgeleid met een soort grondwet voor AI. Deze grondwet is gebaseerd op internationale mensenrechten en de gebruiksvoorwaarden van grote technologiebedrijven zoals Apple. Het doel hiervan is om Claude ethisch verantwoorde antwoorden te laten geven en ongewenste inhoud, zoals racistische uitspraken of gevaarlijke instructies, te vermijden.


De investering van Google in Anthropic komt op een moment dat AI steeds belangrijker wordt voor bijna alle tech-bedrijven. Naast het ontwikkelen van eigen AI-chatbots, zien deze grote bedrijven ook de waarde in het investeren in veelbelovende AI-startups. Deze investeringen bieden niet alleen inzicht in nieuwe technologieën, maar openen ook deuren voor nieuwe kansen en mogelijke samenwerkingen.


De waardering van Anthropic is de afgelopen maanden enorm opgelopen en ligt nu tussen de 20 en 30 miljard dollar. Een jaar geleden lag dit nog op een geschatte 5 miljard dollar. Alphabet zou daarom ook nog eens winst kunnen maken op hun investering als deze stijging aan blijft houden. De weg voor Anthropic is echter niet zonder uitdagingen. Een recente rechtszaak door Universal Music Group, waarin Anthropic wordt beschuldigd van het illegaal kopiëren van songteksten, onderstreept deze uitdagingen.Of Anthropic daarom écht zo verantwoord is als dat ze zeggen, moet nog blijken. Voor nu lijkt het in ieder geval een interessante ontwikkeling dat zowel Google als Amazon op deze manier de strijd aan gaan met OpenAI's (en Microsoft's) chatbot ChatGPT.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!