top of page

Deze dividendmachine publiceert goede kwartaalcijfers

In het kort:

  • Dit dividendaandeel overtreft de verwachtingen, maar meldt weliswaar een jaarlijkse omzetdaling van 2%.

  • CFO Richard McPhail geeft aan dat consumenten voorzichtiger zijn met grotere uitgaven.

  • Het bedrijf lanceert een share buyback-program van $15 miljard na het overtreffen van de verwachtingen voor het tweede kwartaal.

Vandaag publiceerde de Amerikaanse bouwmarktgigant Home Depot de resultaten van het tweede kwartaal. De kwartaalcijfers waren beter dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks een 2% daling in de jaarlijkse omzet. Het is de eerste keer in drie kwartalen dat het bedrijf de verwachtingen van Wall Street heeft overtroffen.


Winst per aandeel: $4.65 versus een verwachte $4.45 per aandeel.

Omzet: $42.92 miljard versus een verwachte $42.23 miljard.


Ondanks het overtreffen van de verwachtingen, blijft Home Depot voorzichtig. Het bedrijf handhaafde zijn eerdere voorspelling voor het fiscale jaar. Er komt dus helaas geen hogere guidance. Dit betekent dat ze nog steeds verwachten dat de verkopen dit jaar met 2% tot 5% zullen dalen.


Waarom deze voorzichtigheid? CFO Richard McPhail gaf tijdens een interview aan dat consumenten nog steeds terughoudend zijn als het gaat om grotere aankopen. "In sommige gevallen hebben huiseigenaren die grote aankopen al tijdens de Covid-pandemie gedaan. In andere gevallen stellen ze ze waarschijnlijk uit vanwege de hogere rentetarieven," zei McPhail.


Lees ook: Dit aandeel is een krachtige dividendmachine


McPhail was echter ook optimistisch over de aanpak van enkele uitdagingen. "De verstoring van de supply chain (issues) ligt grotendeels achter ons en we verwachten geen significante inflatie in de tweede helft van het jaar," verklaarde hij.


De verkoopcijfers van Home Depot tonen echter wel een uitdaging aan: de vraag naar doe-het-zelfprojecten en contracten normaliseert na bijna drie jaar van een ongewoon hoge vraag. Een verschuiving die Warren Buffett eens beschreef als "de cyclische aard van de retailsector. McPhail gaf eerder dit jaar aan dat 2023 een gematigd jaar zou worden, met klanten die terugkeren naar meer typische patronen van vóór de pandemie.


Er zijn echter meerdere uitdagingen voor Home Depot. Naast de normalisatie van de vraag, wordt Home Depot ook geconfronteerd met een verzwakkende huizenmarkt en (tot nut toe) blijvende inflatie. Er is ook een verschuiving waar te nemen bij consumenten, die meer uitgeven aan diensten in plaats van aan daadwerkelijke goederen.


Lees ook: 3 dividend aandelen voor een passief inkomen


Met betrekking tot de omzet in de VS daalden de verkopen in het tweede kwartaal met 2%, wat weliswaar beter was dan de verwachte daling van 3,9%. Dit markeert het derde opeenvolgende kwartaal van dalende verkopen in de VS.


CEO Ted Decker vertelde dat de verkoop aan professionele klanten sterker was dan aan doe-het-zelvers, hoewel beide ten opzichte van het voorgaande jaar zijn gedaald. Hij merkte ook op dat de achterstand van opdrachten die tijdens de pandemie zijn opgestapeld in het afgelopen jaar is gedaald, maar nog steeds hoger is dan historische niveaus.


In een poging om meer waarde terug te geven aan de aandeelhouders, heeft de raad van bestuur van Home Depot $15 miljard (4,5% van de totale beurswaarde) aan aandeleninkopen goedgekeurd, die vanaf vandaag van kracht zullen gaan.


Lees ook: Deze 4 aandelen gaan knallen de komende jaren volgens analisten


Uit de resultaten blijkt ook dat Home Depot's prestaties mogelijk inzicht kunnen bieden in de toekomstige resultaten van andere grote retailers. Terwijl sommige kleinere ketens hun cijfers al hebben bekendgemaakt, is Home Depot de eerste van de grote winkelketens die dit doet. Andere grote spelers zoals Target, Walmart en Lowe's zullen in de komende twee weken volgen.


De resultaten van deze andere grote retailers zullen ons helpen om de cijfers van Home Depot beter in context te kunnen plaatsen. Voor nu lijken de resultaten van het bedrijf relatief goed. Meer duidelijkheid zal de komende weken volgen.


Vind je dit artikel leuk en zou je meer van dit soort artikelen willen lezen? Laat het ons weten door dit artikel even te liken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page