top of page

Deze boeken moet je hebben gelezen volgens Warren Buffett

In het kort:

  • Warren Buffett heeft veel van zijn kennis te danken aan het lezen van boeken. Hij staat er zelfs om bekend meer dan 500 pagina's per dag te lezen.

  • Buffett's boekenkast bevat enkele klassiekers die iedere belegger volgens Buffett zou moeten lezen.

  • De geselecteerde boeken bieden niet alleen praktische adviezen over beleggen, maar ook belangrijke levenslessen en dieper inzicht in het bedrijfsleven.


Warren Buffett is een van de beste beleggers ter wereld en beschikt over enorm veel kennis en kunde. Dit heeft hij natuurlijk niet vanzelf weten te verkrijgen. Nee, dit is een gevolg van jarenlang, dag in, dag uit, lezen. Buffett heeft zelfs wel eens aangegeven dat hij meer dan 500 pagina's per dag leest. In dit artikel nemen we een kijkje in de boekenkast van Warren Buffett en bespreken we enkele van de belangrijkste boeken die hij ooit heeft gelezen.


The Intelligent Investor - Benjamin Graham

Het eerste boek, The Intelligent Investor, zal voor velen niet als een verrassing komen. Er is namelijk geen ander boek dat Buffett zo vaak heeft aangeraden. The Intelligent Investor staat bekend als de grondlegger van het value-beleggen. Het leert beleggers het belang van het analyseren van de intrinsieke waarde van een bedrijf om zo tot een goede waardering te komen.


Graham benadrukt bovendien het belang van geduld, discipline en onafhankelijk denken. Hij adviseert beleggers om zich altijd te richten op de lange termijn vooruitzichten van een bedrijf en zich niet te laten meeslepen door tijdelijke marktbewegingen. Het boek staat vol met praktische voorbeelden en legt de nadruk op het belang van enkele financiële ratio's en fundamentele aspecten wanneer je een bedrijf gaat onderzoeken.


Waarom Warren Buffett het boek aanraadt: Warren Buffett ziet The Intelligent Investor als het belangrijkste boek dat hij ooit heeft gelezen. Dankzij dit boek en de lessen van Graham heeft Buffett geleerd om te beleggen in bedrijven die tijdelijk ondergewaardeerd zijn door de markt. Buffett prijst het boek daarnaast ook voor de aandacht die het besteed aan het belang van emotionele discipline. Graham's advies om niet te reageren op marktschommelingen en zich te concentreren op de echte waarde van bedrijven, is voor Buffett uiteindelijk enorm belangrijk gebleken.


Poor Charlie's Almanack - Peter D. Kaufman

Dit enorm interessante boek gaat over de lessen en kennis van de briljante Charlie Munger, vriend en zakenpartner van Warren Buffett. Het boek is een verzameling van Munger's toespraken, anekdotes en inzichten, die samen een bron van wijsheid vormen. Munger staat bekend om zijn scherpe intellect en heldere denkwijze, wat zonder twijfel duidelijk naar voren komt in dit boek. Hij behandelt diverse onderwerpen, van zijn beleggingen tot belangrijke levenslessen, en geeft zijn unieke kijk op hoe hij complexe problemen benadert en oplost.


Waarom Warren Buffett het boek aanraadt: Warren Buffett heeft veel respect voor de intelligentie en de lessen van Munger. Hij heeft meerdere keren zijn waardering uitgesproken over hoe Munger in staat is om ingewikkelde concepten op een heldere en begrijpelijke manier uit te leggen. Buffett gelooft zelfs dat de inzichten in dit boek niet alleen waardevol zijn voor beleggers, maar voor iedereen die zoekt naar praktische levenswijsheid.


De combinatie van Mungers scherpzinnige observaties en zijn vermogen om deze op een humoristische en toegankelijke manier over te brengen, maakt Poor Charlie's Almanack volgens Warren Buffett een must-read voor zowel beginnende als ervaren beleggers, en eigenlijk wel voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling. Bovendien leest het ook nog eens een stuk makkelijker weg dan The Intelligent Investor.


Common Stocks and Uncommon Profits - Philip Fisher

Net als Benjamin Graham heeft ook Philip Fisher een grote invloed gehad op de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Fisher richt zich namelijk niet alleen meer op de financiële kant van een bedrijf, maar benadrukt vooral het belang van het investeren in kwaliteitsbedrijven met een sterk groeipotentieel. Om deze reden wordt Fisher ook wel eens de vader van het beleggen in groeiaandelen genoemd.


In het boek legt Fisher verschillende manieren uit om goed onderzoek te kunnen doen naar de kwaliteit van het bedrijf en het management. Aan het einde van het boek geeft hij beleggers zelfs een checklist met vragen mee, om zo tot betere beleggingen te komen. Interessant om te weten is dat Philip Fisher ook de grondlegger is van de 'buy-and-hold' strategie.Waarom Warren Buffett het boek aanraadt: Het is algemeen bekend dat Fisher een grote invloed heeft gehad op de strategie van Warren Buffett zoals we die vandaag de dag kennen. Lang geleden focuste Buffett zich alleen nog op echte waarde-aandelen, maar dankzij de inzichten van Fisher (en Munger) richt hij zich tegenwoordig op bedrijven die Fisher ook graag in bezit had.


Buffett is van mening dat Fisher's ideeën over het beoordelen van een bedrijf's management, de competitieve voordelen en groeimogelijkheden cruciaal zijn voor het maken van succesvolle beleggingen. Common Stocks and Uncommon Profits biedt volgens Buffett waardevolle inzichten in hoe je bedrijven kunt vinden en beoordelen die niet alleen goed presteren, maar ook echt de potentie hebben om op lange termijn hoge rendementen te genereren voor hun aandeelhouders.


Business Adventures - John Brooks

John Brooks neemt je in dit boek mee op een reis door de wereld van het bedrijfsleven. Dit boek is een verzameling van twaalf uitgebreide verhalen over enkele van de meest opmerkelijke momenten in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis. Van het onverwachte succes van Xerox tot de iconische mislukking van de Ford Edsel, Brooks ontrafelt de verhalen achter deze gebeurtenissen op een manier die erg fijn wegleest, maar ook nog eens heel leerzaam is.


Waarom Warren Buffett het boek aanraadt: Warren Buffett is een grote fan van het boek Business Adventures. Hij heeft het boek regelmatig aangeraden, omdat het complexe zakelijke scenario's en besluitvorming vanuit het management in menselijke termen kan uitleggen. Voor veel beleggers is dit een troebel aspect bij het beleggen. Buffett gelooft dat de verhalen in dit boek belangrijke lessen bevatten voor veel beleggers. Dankzij dit boek krijgen particuliere beleggers toch een goed kijkje in de keuken van het bestuur en management.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Kommentare


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..