top of page

Dit is de beste ETF volgens Warren Buffett

In het kort:

  • Warren Buffett, een van de grootste beleggers ter wereld, beveelt een ETF aan als een van de meest verstandige beleggingen.

  • Deze index, samengesteld door Standard & Poor’s sinds 1957, omvat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar marktwaarde.

  • Beleggen in de S&P 500 ETF biedt de kans om te profiteren van de groei van topbedrijven.


Droom je ervan om miljonair te worden? Je bent niet de enige. De beurs biedt daarvoor een van de meest toegankelijke routes, ondanks de onvermijdelijke ups en downs. En het beste is dat er zelfs beleggingen zijn waarvoor je bijna niets hoeft te doen, terwijl je toch je spaargeld vaak veilig ziet groeien.


Warren Buffett's favoriete ETF

Warren Buffett, vaak beschouwd als een van de meest succesvolle beleggers aller tijden, heeft de financiële wereld veel inzicht en wijsheid gebracht. Een van zijn meest geprezen aanbevelingen is een investering in de S&P 500 ETF. Warren Buffett benoemt vaak de betrouwbaarheid en kracht van deze specifieke belegging, waardoor het een must-have is geworden in de portfolio's van zowel beginners als ervaren beleggers.


Buffett is bovendien niet iemand die zomaar lukraak advies geeft. Zijn voorliefde voor de S&P 500 is gegrond op gedegen onderzoek en jarenlange ervaring. Hij beschouwt het als een solide lange termijn investering. Een van zijn beroemdste citaten over de S&P 500 luidt: "Een S&P 500 ETF met lage kosten is de meest verstandige belegging die de meeste beleggers ooit zullen hebben."


Zijn overtuiging in de S&P 500 kwam duidelijk naar voren in 2008, toen hij een gedurfde weddenschap van een miljoen dollar aanging. Buffett beweerde dat de S&P 500 over een decennium beter zou presteren dan vijf top actief beheerde hedgefondsen. Het resultaat tien jaar later was opmerkelijk. Terwijl de geselecteerde hedgefondsen een respectabel rendement van 36% behaalden, overtrof de S&P 500 hen ruimschoots met een indrukwekkend rendement van bijna 126%.


In zijn jaarlijkse brieven aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway heeft Buffett ook consequent de eenvoud en doeltreffendheid van indexbeleggen geprezen, en in het bijzonder de S&P 500. Hij gelooft dat deze aanpak, in combinatie met een lange termijn visie, de beste kansen biedt om consistente rendementen te behalen zonder onnodige risico's of kosten.


De kracht van de S&P 500

Laten we eerst begrijpen wat de S&P 500 zo bijzonder maakt. Deze index vertegenwoordigt de 500 grootste bedrijven van de VS, gemeten naar hun marktwaarde. De bekende financiële instelling Standard & Poor’s stelt deze lijst samen, en dat doen ze al sinds 1957. De status van deze index is in de loop der jaren alleen maar gestegen. Als je besluit te investeren in de S&P 500, zet je je geld eigenlijk in op de crème de la crème van de Amerikaanse bedrijfswereld, waardoor je automatisch belegt in de beste bedrijven ter wereld.


Dus waarom zou iemand willen beleggen in de S&P 500? De eenvoudige reden is dat de S&P 500 al lange tijd gezien wordt als dé graadmeter van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse economie heeft in de loop der jaren consistent groei laten zien, en dat heeft geleid tot een waardestijging van de S&P 500 over langere periodes, zoals een decennium. Maar dat is niet het enige pluspunt. Door te investeren in een S&P 500 ETF krijg je:

  1. De kans om mee te liften op de groei van enkele van de grootste bedrijven ter wereld.

  2. Een uitgebreid portfolio dat al sinds 1957 alle recessies, crises en gevaren heeft doorstaan.


Veel ETF’s die de S&P 500 volgen, betalen ook nog regelmatig een mooi dividend uit. Dit komt omdat veel bedrijven in de index, denk aan giganten zoals Microsoft, Apple en Johnson & Johnson, hun aandeelhouders belonen met regelmatige dividenduitkeringen.


Het gemiddelde rendement van de S&P 500 komt gemiddeld uit op zo'n 10% per jaar. Dit betekent dat het rendement op Amerikaanse aandelen in deze periode gemiddeld rond de 10% lag. Dit komt overeen met het gemiddeld rendement op aandelen dat Vanguard heeft berekend voor de periode 1926 tot 2022. Over zo’n lange periode is het rendement op aandelen dus redelijk stabiel geweest.

Bron: Macrotrends.net

Er zijn vele wegen naar rijkdom op de beurs. De S&P 500 ETF is er één van: betrouwbaar, relatief veilig en het vereist relatief weinig inspanning. Terwijl je altijd je financiële keuzes moet baseren op je persoonlijke situatie en doelen, biedt deze ETF een sterke fundering voor bijna iedere beleggingsportfolio.

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!