top of page

De Fed kan even ademhalen: de inflatie koelt af

In het kort:

  • De inflatiecijfers van mei laten het laagste jaarlijkse tarief zien in meer dan twee jaar, waarschijnlijk verlicht dit de druk op de Federal Reserve om de rentetarieven te blijven verhogen.

  • De consumentenprijsindex steeg slechts 0,1% voor de maand, waardoor het jaarlijkse niveau daalde tot 4%.

  • Zogenaamde kerninflatie (exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen) steeg 0,4% op de maand en was nog steeds 5,3% hoger dan een jaar geleden.

De FED mag even rustig ademen. Het afgelopen jaar hebben ze waarschijnlijk meer gesproken over inflatie dan over wat ze in hun vrije tijd doen. Maar nu lijkt er een moment van verlichting te zijn: de inflatiecijfers van mei tonen de laagste jaarlijkse inflatie in meer dan twee jaar.

Volgens het rapport van het Ministerie van Arbeid steeg de consumentenprijsindex - een meting van de veranderingen in talloze goederen en diensten - slechts 0,1% voor de maand mei. Dat brengt het jaarlijkse niveau naar beneden tot 4%. Dat 12-maandelijkse toename was de kleinste sinds maart 2021, toen de inflatie net begon te stijgen naar wat uiteindelijk de hoogste piek zou worden in 41 jaar.


Nu denk je misschien: dat klinkt allemaal goed, maar hoe zit het met de kerninflatie? Die ontwikkeling is minder rooskleurig. De zogenaamde kerninflatie - die volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat - steeg met 0,4% in de maand en was nog steeds 5,3% hoger dan een jaar geleden. Dit geeft aan dat de prijsdruk weliswaar enigszins is afgenomen, maar dat consumenten nog steeds onder vuur liggen.

Een daling van de energieprijzen met 3,6% hielp de CPI-toename in bedwang te houden voor de maand. Voedselprijzen stegen slechts met 0,2%. Maar een stijging van de huisvestingskosten met 0,6% was de grootste bijdrage aan de toename van de CPI voor alle artikelen.


Nu is de vraag wat de Federal Reserve gaat doen met deze informatie. Op dit moment is er een kans van 93% ingeprijsd dat de Fed de referentierente niet zal verhogen wanneer de vergadering op woensdag eindigt.


“De bemoedigende trend in consumentenprijzen geeft de Fed enige ruimte om de rente deze maand ongewijzigd te laten en als de trend zich voortzet, zal de Fed waarschijnlijk niet verhogen voor de rest van het jaar,” zei Jeffrey Roach, hoofdeconoom bij LPL Financial.

Dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. De consumentenprijsindex laat een groeiend verschil zien tussen de kern- en de totale cijfers. En hoewel de benzineprijzen in de afgelopen jaar met 19,7% zijn gedaald, zijn de voedselprijzen nog steeds 6,7% hoger dan een jaar geleden. Maar voor nu kan de Fed in ieder geval even ademhalen.


Wil je dit soort onafhankelijk werk supporten? Laat dan altijd even een like achter! Je kan ook lid worden en daarmee financieel je waardering tonen & wat leuke extra's krijgen!

1 opmerking

1 Comment


onderste alinea moet zijn: in het afgelopen jaar. Er staat nu in de afgelopen jaar. Of het moet zijn in de afgelopen jaren. Fijne info verder weer!

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..