top of page

Dit Nederlands bedrijf bouwt een kwamtumcomputer

In het kort:

  • Nederland speelt een actieve rol in de ontwikkeling van kwantumcomputers.

  • Veel Nederlandse bedrijven richten zich echter op onderdelen in plaats van op complete systemen.

  • Hierdoor bestaat het risico dat Nederland achterblijft in deze miljardenindustrie.


Ondernemers in de jonge kwantumcomputerindustrie in Nederland staan voor ingrijpende keuzes. Hoewel de overheid €615 miljoen heeft toegezegd voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie, richten de meeste Nederlandse bedrijven zich op het leveren van gespecialiseerde onderdelen in plaats van op het bouwen van complete kwantumcomputers. Dit kan Nederland duur komen te staan, waarschuwt Stefan Hengesbach, CEO van QuiX Quantum.


'Straks eindigt Nederland zonder eigen kwantumcomputer'

Nederlandse focus op onderdelen

Nederlandse bedrijven hebben hun niche gevonden in het produceren van onderdelen zoals speciale kabels en testapparatuur. Bedrijven als Delft Circuits, QuantWare, Qblox en Orange Quantum Systems leveren componenten die essentieel zijn voor de kwantumcomputer, maar geen enkele van deze bedrijven richt zich op het produceren van een volledige kwantumcomputer. Volgens Hengesbach kan deze focus op onderdelen ertoe leiden dat Nederland afhankelijk blijft van de strategieën en successen van andere landen en bedrijven die wel complete systemen ontwikkelen.


Internationale concurrentie

In de race om de kwantumcomputer domineren grote spelers zoals IBM, Google en Alibaba. Deze bedrijven investeren miljarden in de ontwikkeling van deze technologie, die gebruikmaakt van qubits in plaats van traditionele elektronica. Het potentieel van kwantumcomputers is enorm, met toepassingen variërend van onkraakbare dataversleuteling tot baanbrekende medicijnen. Echter, Nederlandse bedrijven hebben moeite om voldoende financiering te krijgen voor de lange ontwikkelingscyclus van kwantumtechnologie. Terwijl het Amerikaanse PsiQuantum al $665 miljoen heeft opgehaald, moet QuiX Quantum het doen met €5,5 miljoen.


QuiX Quantum's unieke positie

QuiX Quantum, opgericht in 2019, probeert een volledige kwantumcomputer te bouwen met fotonische chips, die werken op licht in plaats van elektriciteit. Dit maakt het bedrijf uniek in Nederland, waar de meeste financiering en subsidies naar technologieën gaan die werken bij extreem lage temperaturen. Ondanks deze uitdagingen vond QuiX een sponsor in de Duitse overheid en werkt het aan een kwantumcomputer voor het Duitse instituut voor lucht- en ruimtevaart DLR, met een budget van €14 miljoen.


Ecosystemen en innovatie

Quantum Delta Nederland, de organisatie die subsidies verdeelt en samenwerkingen stimuleert, speelt een cruciale rol in het ecosysteem van de Nederlandse kwantumindustrie. Hun strategie is gebaseerd op succesvolle modellen zoals Brainport Eindhoven. Quantum Delta stimuleert samenwerkingen tussen gespecialiseerde bedrijven en hoopt zo een industriestandaard te vestigen. Philippe Bouyer, wetenschappelijk directeur van Quantum Delta, benadrukt dat Nederland zich strategisch moet positioneren ten opzichte van grote bedrijven die volledige kwantumcomputers samenstellen.


De toekomst van de Nederlandse kwantumindustrie

De komende vier jaar zijn cruciaal voor de Nederlandse kwantumindustrie. Volgens Bouyer moet Nederland uiteindelijk een keuze maken voor een specifieke kwantumtechnologie om concurrerend te blijven met landen als de Verenigde Staten en China. Hoewel de fundamentele keuze tussen het produceren van onderdelen of volledige systemen buiten het mandaat van Quantum Delta valt, is het duidelijk dat een strategische beslissing noodzakelijk is.


Door zich te blijven richten op onderdelen en samenwerkingen, kan Nederland een spilfunctie vervullen in de mondiale kwantumindustrie. Echter, om echt concurrerend te blijven en een eigen kwantumcomputer te ontwikkelen, zijn meer gerichte investeringen en een lange-termijnvisie noodzakelijk.Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!