top of page

CEO van Prosus en Napster vertrekt per direct

In het kort:

  • Bob van Dijk, ooit de bestbetaalde topman van Nederland, verlaat zijn positie als CEO bij zowel Prosus als Naspers zonder een specifieke reden te geven.

  • Van Dijk was betrokken bij het opzetten van de complexe eigendomsverhouding tussen de twee bedrijven, een besluit dat later werd bekritiseerd en onlangs werd teruggedraaid.

  • Ervin Tu, bekend van zijn tijd bij Goldman Sachs en als dealmaker bij SoftBank, neemt tijdelijk de teugels over en wordt nu de interim CEO.


In een verrassende wending heeft Bob van Dijk, die ooit de titel droeg van bestbetaalde topman van Nederland, besloten om de leidinggevende posities bij zowel Prosus als het Zuid-Afrikaanse Naspers neer te leggen. Dit nieuws komt onverwacht, want een concrete reden voor zijn beslissing is niet vermeld. Maar gezien de recente veranderingen bij deze bedrijven, roept het wel veel vragen op bij beleggers.


Voor diegenen die nog niet bekend zijn met Bob van Dijk: volgens de Volkskrant verdiende hij vorig jaar maar liefst €57,5 miljoen, waardoor hij de bestbetaalde topman van Nederland was. Zijn rol binnen deze giganten was niet te onderschatten. Sinds 2014 leidde hij Naspers, het grootste mediaconglomeraat van Afrika, gevestigd in Kaapstad. En sinds de beursgang van Prosus in 2019 stond hij ook daar aan het roer.Zoals vaak het geval is bij grote ondernemingen, zijn de zaken niet altijd zo zwart-wit als ze misschien lijken. Van Dijk had namelijk een complexe eigendomsverhouding opgezet tussen Naspers en Prosus. Warren Buffett heeft ooit gezegd: "Complexe bedrijfsstructuren zijn vaak niet in het voordeel van de aandeelhouder". Misschien is dit hier van toepassing, aangezien veel beleggers kritiek hadden op de ingewikkelde relatie tussen de twee bedrijven, die ze als ineffectief beschouwden.


Dit complexe web was bedoeld om het verstoringseffect van het belang van Prosus in het Chinese Tencent op de aandelenkoers te minimaliseren. Maar zoals eerder vermeld, viel dit niet in goede aarde bij beleggers. Goed nieuws voor hen, want de eigendomsverhouding is nu vereenvoudigd, wat onlangs leidde tot een opmerkelijke daling van de aandelenkoers van Prosus met meer dan 50% op de Amsterdamse beurs.


En wie komt er nu aan het roer? Dat is Ervin Tu. Hij heeft bij grote bedrijven zoals Goldman Sachs gewerkt en staat bekend als iemand die goed is in het sluiten van deals. Hij neemt tijdelijk de plek van Van Dijk over. Wat de toekomst uiteindelijk gaat brengen voor Prosus en Naspers? Dat is momenteel nog heel onzeker en we zullen oplettend moeten blijven kijken naar deze techreuzen en hun volgende stappen.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..