top of page

Is C3.ai een interessant aandeel?

In het kort:

  • C3.ai kondigt een vertraagde winstverwachtingen aan en trekt de eerdere winstprognose voor 2024 in.

  • Het bedrijf bevestigt een jaarlijkse omzetverwachting van maximaal $320 miljoen ondanks enkele belangrijke uitdagingen.

  • Nieuwe investeringen in generatieve AI-producten worden gezien als oorzaak van de grotere verliezen.


In het hart van Californië's heeft C3.ai Inc., een van de eerste spelers op het gebied van Artificial Intelligence, enige onrust veroorzaakt onder beleggers door een teleurstellende guidance te rapporteren. Dit roept veel vragen op of het bedrijf wel in staat is om het enthousiasme rondom Artificial Intelligence volledig waar te kunnen maken.


“De kansen in de markt staan voor ons open, en we zijn vastbesloten deze te grijpen," zei CEO Tom Siebel in een recente verklaring. Siebel probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat, ondanks de uitdagingen, C3.ai in het vierde kwartaal en in het boekjaar 2025 positief zal blijven wat betreft free cash flow.


Maar waarom verlaagt het bedrijf dan toch haar guidance op korte termijn? Het antwoord lijkt te liggen bij hun generatieve AI-producten. Er wordt meer kapitaal geïnvesteerd in de marketing en de verkoop van deze producten. "We hebben, na zorgvuldige afweging, besloten om onze middelen meer te richten op leadgeneratie, branding en het verhogen van marktbewustzijn specifiek voor onze generatieve AI-oplossingen," aldus Siebel.


Toch blijft het vertrouwen van beleggers voorlopig op een laag pitje. Het aandeel van C3.ai wordt momenteel sterk 'geshort' in de VS, wat aangeeft dat er aanzienlijke speculatie is over een mogelijke daling van de aandelenkoers. Dit vertrouwen is verder ondermijnd door kritiek van voormalige werknemers en beschuldigingen van twee vooraanstaande short-sellers die suggereren dat het bedrijf mogelijk te optimistische voorstellingen geeft van haar technologieën. In deze tijden van snelle technologische vooruitgang is de vraag: kan C3.ai de beloften waarmaken of is al de kritiek terecht?


De recent financiële resultaten van C3.ai tonen een beeld met zowel positieve als negatieve punten. Hoewel het eerste fiscale kwartaal een omzetstijging van 11% naar $72,4 miljoen liet zien, wat de voorspellingen van marktanalisten oversteeg, is er een groeiende trend van ongerustheid over de duurzaamheid van deze groei. Sunil Rajgopal, een gerespecteerde analist bij Bloomberg Intelligence, verwoordde het treffend: "De bescheiden omzetgroei in het eerste kwartaal is niet genoeg om de twijfels over het lange termijn potentieel weg te nemen."


Buiten de cijfers heeft C3.ai zich onlangs uitgesproken over hun nieuwe portfolio: een interessante reeks van 28 AI-softwarepakketten gericht op uiteenlopende sectoren zoals luchtvaart, financiële dienstverlening en gezondheidszorg. Deze diversificatie zou kunnen wijzen op hun ambitie om een breder marktaandeel te veroveren. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Een alarmerend signaal kwam van hun grootste klant, Baker Hughes, die onlangs besloot om een aanzienlijk deel van hun aandeel in C3.ai van de hand te doen.Het lijkt erop dat in de wereld van technologische vooruitgang, het advies van Warren Buffet nog altijd relevant is: "Het is pas wanneer het tij zich terugtrekt, dat je ontdekt wie er naakt zwemt." Staat C3.ai op het punt om de AI-wereld te domineren, of zijn ze niet volledig voorbereid op de naderende golven van marktveranderingen? Het is duidelijk dat de wereld van kunstmatige intelligentie nooit zonder grote verandering is. Wat ons betreft wordt de toekomst van C3.ai te optimistisch gezien door beleggers, maar misschien worden we nog positief verrast.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!