top of page

Amazon snoept martkaandeel weg van Google Search

Kort gezegd:

  • Winst: 31 cent per aandeel vs 27 cent verwacht

  • Omzet: $127,4 miljard vs. verwachte $124,5 miljard volgens analisten

  • Amazon Web Services (AWS) rapporteert een omzet van $21,3 miljard, boven de verwachtingen van $21,22 miljard

  • Reclame-inkomsten stijgen tot $9,5 miljard, beter dan de verwachte $9,1 miljard

  • Aandelen stijgen aanvankelijk met 10%, maar dalen later tot bijna 3% onder de slotkoers


Amazon, een bedrijf met mega veel omzet maar hele lage Winst marges. Amazon heeft zijn cijfers gerapporteerd & deze waren beter dan waar analisten op hadden gerekend.. AWS, het cloud computing segment dat hogere marges heeft dan alle andere takken van het bedrijf gezamenlijk, rapporteerde een omzet van $21,3 miljard, wat hoger is dan de verwachte $21,22 miljard. Ondanks de groei van 16% in vergelijking met het vorige kwartaal, is er sprake van een vertraging ten opzichte van de 20% groei in het vorige kwartaal.


Financieel directeur Brian Olsavsky waarschuwde dat bedrijven in deze uitdagende economische tijden blijven zoeken naar manieren om hun uitgaven aan cloud computing te optimaliseren. Deze trend zal naar verwachting doorzetten in het tweede kwartaal. De reclame-afdeling van Amazon zag ook een aanzienlijke groei van 23% op jaarbasis, met een omzet van $9,5 miljard. CEO Andy Jassy gaf aan dat de groei grotendeels te danken is aan investeringen in machine learning, waardoor klanten relevante informatie te zien krijgen bij interacties met het platform. Dit is een directe concurrent van Googles zoekmachine. Klanten gebruiken steeds meer Amazon om naar producten te zoeken dan Google.

Voor het tweede kwartaal verwacht Amazon een omzet tussen de $127 miljard en $133 miljard. Analisten hadden een omzet van $129,8 miljard voorspeld. Dit suggereert een groei tussen 5% en 10% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Jassy, die in juli 2021 oprichter Jeff Bezos opvolgde als CEO, heeft kostenbesparende maatregelen doorgevoerd terwijl Amazon te maken heeft met vertragende verkoop in de online shopping en cloud computing divisies. Hieronder valt onder andere het sluiten van enkele experimentele projecten en het vertragen van de bouw van het tweede hoofdkantoor in Virginia.

Amazon maakte ook bekend dat het 27.000 werknemers zal ontslaan, de grootste ontslagronde in de 29-jarige geschiedenis van het bedrijf. Dit komt bovenop een daling van 76.000 werknemers in het eerste kwartaal, wat deels te wijten is aan de recente ontslagen en het natuurlijke verloop na de piek van het vakantieseizoen. Amazon heeft in totaal zo'n 1,5 miljoen mensen in dienst.

De nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal $3,2 miljard, of 31 cent per aandeel, in vergelijking met een nettoverlies van $3,8 miljard, of 38 cent per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. Amazon blijft afhankelijk van AWS voor zijn winstgevendheid, aangezien deze divisie een operationele winst van $5,1 miljard genereerde in het kwartaal.


Ondanks de aanvankelijke stijging van 10% in de aandelenkoers na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, daalden de aandelen tijdens de conference call en eindigden bijna 3% lager dan de slotkoers. Dit was vlak nadat de CFO zei dat veel klanten van AWS hun contracten aan het herzien waren en wilden heronderhandelen en minder uitgeven vanwege de macro situatie. De aandelen van Amazon waren dit jaar al met 31% gestegen, na in 2022 ongeveer de helft van hun waarde te hebben verloren.

De resultaten van Amazon tonen aan dat het bedrijf zich blijft aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. Met de focus op het optimaliseren van kosten en het stimuleren van groei in de AWS- en reclame-afdelingen, blijft Amazon een belangrijke speler op het wereldtoneel.

We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

Comments


Net binnen..