top of page

Sam Altman keert terug als CEO van OpenAI

In het kort:

  • Onverwachte terugkeer: Na een onverwachte verwijdering eind vorige week, keert Sam Altman terug als CEO van OpenAI, ondanks een aanvankelijk vertrek naar Microsoft.

  • Bestuurswijzigingen: In het kielzog van Altman's terugkeer ondergaat het bestuur van OpenAI wijzigingen. Een deel van het bestuur wordt vervangen.

  • Onduidelijkheid en kritiek: De recente onrust leidde tot kritiek van investeerders en personeel. Altman's vertrek en de daaropvolgende gebeurtenissen veroorzaakten tumult, waarbij mede-oprichter Greg Brockman opstapte, maar later terugkeerde na gesprekken met Altman en Microsoft-CEO Satya Nadella.


Sam Altman keert terug bij OpenAI na bestuursconflict

Na tumultueuze dagen en een onverwacht vertrek keert Sam Altman terug als CEO bij OpenAI. Het bedrijf, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, zag Altman vertrekken na onenigheid in het bestuur over de koers van het bedrijf.


Zijn vertrek leidde tot veel kritiek van investeerders en personeel. Altman vond een eventuele nieuwe positie bij Microsoft, maar na gesprekken met het nieuwe bestuur van OpenAI keert hij terug naar het bedrijf.


Bestuurswijzigingen en onzekerheid over toekomst

Tegelijk met Altman's terugkeer ondergaat het bestuur van OpenAI veranderingen. Oud-Salesforce-topman Bret Taylor en voormalig minister van Financiën Larry Summers sluiten zich aan als onafhankelijke bestuurders.


Deze veranderingen volgen op het vertrek van mede-oprichter Greg Brockman, die na zijn ontslag aanvankelijk opstapte maar later terugkeerde na gesprekken met Altman en Microsoft-CEO Satya Nadella. De stabiliteit van OpenAI lijkt voor nu veiliggesteld, maar vragen over de bedrijfskoers en interne geschillen blijven onbeantwoord.


Belangen Microsoft

Op maandag benoemde OpenAI Emmett Shear, voormalig CEO van Twitch, tot interim-topman. Tegelijkertijd stond Sam Altman al op het punt over te stappen naar Microsoft. Microsoft heeft de afgelopen jaren naar verluidt aanzienlijk in OpenAI geïnvesteerd, naar schatting zo'n $11 miljard, voornamelijk in services.


Deze services omvatten onder andere de servercapaciteit om de enorme rekenmodellen van OpenAI te ondersteunen, essentieel voor de ontwikkeling van AI-modellen. Hoewel Microsoft een aanzienlijk belang van 49% in OpenAI heeft, bezet het geen positie in het bestuur van het bedrijf.


Onduidelijkheid rond vertrek Altman en kritiek op bestuur

Hoewel Altman officieel vertrok wegens 'onduidelijke communicatie met het bestuur', blijft de reden voor zijn ontslag onduidelijk. Het bestuur, geconfronteerd met kritiek en dreigementen van vertrekkend personeel, lijkt de situatie te hebben onderschat.


Een onafhankelijk onderzoek naar Altman's vertrek en de nasleep ervan is aangekondigd, wat wijst op eventuele verdere onzekerheid over de gebeurtenissen en beslissingen binnen OpenAI.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!